2010. február 20., szombat

A hét vicce: Lechner Ödön "fasor"

Fasor, muhaha. Demján bácsi ezt is elintézte.
(Az Ember, Akinek Papírja Van: arról, hogy a Milleniumi Városközpont magasházai javítják a Soroksári út levegőminőségét)


1095 Budapest
Lechner Ödön fasor (aka Soroksári út)

Tíz év szünet után újból tollat ragadott Fassang László, hogy – immár világhírű előadóművészként – újabb darabbal gyarapítsa az orgonairodalmat.

A Honvágydal című, Demján Sándornak ajánlott kompozíció Hidas Frigyes Orgonaversenye és Karosi Bálint zenekarra és orgonára írt esszéje, a Consonances után ez volt a harmadik olyan zenemű, amely a Művészetek Palotája 2006 májusában átadott, világhírű orgonáján szólalt meg először. A Prima Primissima-díj alapítójának ajánlott négy tételes alkotás 12 hangos alapmotívuma Demján Sándor nevének betűiből keletkezett és ritmikai átalakítások során különböző karaktereket ölt. A zeneirodalomból jól ismert lassú–gyors–lassú–gyors forma minden tételének csúcspontján egy jól ismert magyar táncdallam hangjai körvonalazódnak. Tételközökben, mintegy mottóként a címadó Honvágydal refrénje is megszólal, kifejezve a haza iránti vágyakozást.

„Holdfényes májusok, muskátlis ablakok,
Hozzátok száll minden álmom.
Ott, ahol él anyám, ott van az én hazám,
Ott lennék boldog csupán”

/*levegőminőség, Demján Sándor*/

Ui: készülünk a Demján-birodalom építészeti baleseteinek bemutatására. A bunkóbarok Dunaház, a Pest Duna Rezidencia gigantikus barakjai és a betépett kőműves Gaudi-utánérzése (Castrum Gáz Ház). Földes András beszámolóját erősen a szíves figyelmetekbe!
+ Levegő Munkacsoport a Milleniumi Városközpontról és a környezetszennyezésről
(köszi, GP, köszi, városjáró)

1 megjegyzés:

BB írta...

El kell szakadni attól a felfogástól és gyakorlattól, hogy az embert érő környezeti érdeksérelem alatt csak a fizikai egészség kockázatát értjük. A jogos érdeksérelem ennél sokkal szélesebb kört jelent. Jelenthet például szomszédjogi, birtokvédelmi, személyiségi jogi sérelmet vagy a tulajdonban bekövetkezett kárt stb. Mennyit veszít értékéből egy olyan lakás, amely korábban értékes panorámával bírt, most pedig azt elzárja egy sivár homlokzat? A Soroksári úti régi házak lakói nemrég még a budai hegyek fölött lenyugvó nap páratlan élményében gyönyörködtek, de napnyugtájukat immár az új házakban lakók nézik.