2010. január 10., vasárnap

Városi legendák: a Normafa

Király kilátás a közkívánatra megboldogult Fenyő János villájára, ami a magyar korrupció emlékműve is lehetne: minden építészeti tilalom ellenére kivágtak egy kisebb erdőt, hogy a Népszavás jómadár az erdőben rakhasson fészket magának.

Mindenki az erdőben akart lakni, ezért kivágták az erdőt a házak számára. Néhány évtized múlva itt villák fognak sarjadni.

Budapest, Normafa, XII. kerület
Budapest, Normafa, XII. kerület
Budapest, Normafa, XII. kerület
Történet

A Normafa lejtő tetéjén állt egy vén bükkfa, amely egy monda szerint Mátyás király születésekor sarjadt. Több ízben villámcsapás érte. Írók, költők, művészek kedvelt kirándulóhelye volt. 1840-ben itt énekelte Bellini: Norma című operájának nagyáriáját Schódelné Klein Rozália, európai hírű énekesnőnk. Ettől kezdve a korábban Viharbükknek nevezett fát Normafának nevezték. A korhadt faóriás 1927. június 19-én, vasárnap délelőtt dőlt ki. Később egy oszlopra erősített tábla Devecseri Gábor soraival jelezte, hogy ott állott a Normafa. Emlékére a főváros 1962-ben egy új bükkfát ültetett, az eredeti fa helyén ma emléktábla áll. A kidőlt fatörzset a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészköves bevonat örök időkre konzerválja. Időközben azonban megfeledkeztek róla, és a vízesés falához támasztott törzset a reárakódott, vastag mészbevonat elválaszthatatlanul odakötötte a falhoz, ma is ott látható. (normafa.hu)

Más források szerint azonban elkorhadt a vízben, retekblog már gyúr a témára :)))

A fa helye arról kapta nevét, hogy a Nemzeti Színház tagjainak igen kedvelt kirándulóhelye volt. A színészek játékszüneti napokon – „norma nap”-okon, amikor vallási okokból tilos volt játszaniuk – ide jártak pihenni, és egy alkalommal, 1840-ben a színház akkor már ismert színésznője, Schodelné Klein Rozália itt elénekelte Bellini Norma című operájának áriáját. Ennek az emlékét őrzi a Normafa elnevezése. Eredetileg Viharbükk volt a fa neve.

A fatörzs csonkját a főváros konzerválni szerette volna és ezért a Margit-szigeti artézi forrás vízesése alá helyezték, hogy a meszes víz azt majd bevonja, tartósítsa. Sajnos a torzó ennek ellenére elkorhadt. (wiki)

Kapcsolódó: Kőbüfé, világvárosias bódé a fogaskerekű végállomásánál, foglaljon üres házat: Olimpia szálloda, Fenyő János és Friderikusz Sunyika villája az erdőben

Budapest, Normafa, XII. kerület, blog, Mátyás király, Megyarország, Hungary, fekete-fehér, vintage, old, black and white, fotók,  pictures, photo, fotó, képek
a villámsújtotta fa csonkja korabeli felvételen (forrás: wiki)

4 megjegyzés:

fekete.daniel írta...

Ez nekem újdonság volt, köszönet érte. Posztot amúgy is szerettem volna a margitszigeti vízesésről írni, most a fára is figyelni fogok.

Unknown írta...

Én is köszi a mesét, anyu/apu!
;)

BB írta...

hm, azt csiripeli az internet, h már nincs meg a fa a vízesésnél. Wiki: A fatörzs csonkját a főváros konzerválni szerette volna és ezért a Margit-szigeti artézi forrás vízesése alá helyezték, hogy a meszes víz azt majd bevonja, tartósítsa. Sajnos a torzó ennek ellenére elkorhadt.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Normafa

ganja írta...

Gattyán mindenesetre úgy látja, rengeteg pozitívumot hozott a Docler számára a módszer. "Sokkal jobb a belső céges kommunikáció, erősebb a problémamegoldó képesség és színesebb a fantáziánk" - írta Gattyán, aki szerint az EOS nélkül nem tartana ma ott, ahol tart. A módszer iránti elkötelezettségét mutatja az is, hogy 2012-ben megvásárolta a Hotel Normafa épületegyüttesét is, ahová az EOS képzési központját álmodta meg. http://www.origo.hu/itthon/20121228-harmadik-leggazdagabb-magyar-gattyan-gyorgy-docler-holding-tulajdonosanak-portreja.html