2013. augusztus 20., kedd

Programajánló: ingyen zene a Román Kulturális Intézetben

"Qaartsiluni, an Alaskan Eskimo word, may be translated as hope, togetherness, in anticipation of an explosion."


Zenés intermezzo a Budapesti Román Kulturális Intézetben – Horia Dumitrache (klarinét) és a Qaartsiluni Együttes koncertje

Augusztus 21-én, szerdán, 18.00 órakor, a Budapesti Román Kulturális Intézet az Izsó u. 5. sz. alatti székházában egy „Zenés Intermezzo” keretében látja vendégül Horia Dumitrache klarinétművészt és a „Qaartsiluni” Együttest.

Qaartsiluni Együttes, Budapesti Román Kulturális Intézet
Qaartsiluni Együttes,
kép forrása: Budapesti Román Kulturális Intézet


Augusztus 19–22. között a Budapesti RKI székházában próbál Horia Dumitrache klarinétművész és a Qaartsiluni Együttes, amelynek során felkészülnek az Arcus temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztiválra. A próbafolyamat egy klasszikus és kortárs zenei koncerttel zárul.

Az est során Robert Schumann, Szergej Nevszkij, Johann Sebastian Bach, Klaus Lang, Maksym Kolomiiets és Jeppe Just Christensen művei csendülnek fel.

A magyarországi, ukrajnai, szlovákiai művészeket felsorakoztató Qaartsiluni Együttes tagja Horia Dumitrache klarinétművész is, aki gazdag klasszikus zenei repertoárjáról és számos kamarazenei koncertjéről ismert. 2001-ben végezte tanulmányait a Bukaresti Zeneakadémián Valeriu Bărbuceanu egyetemi tanár és Ion Cudalbu osztályában, majd a berni Zeneakadémián szerzett klarinét és basszusklarinét szólistadiplomát Ernesto Molinari tanítványaként.

A Qaartsiluni Együttest 2012 tavaszán alapította Rozmán Lajos karmester olyan zenészekkel, akikkel már korábban együttműködött. Az együttes létrehozásával azt a célt tűzte ki maga elé, hogy kiaknázza a létező zenei örökséget valamint Közép- és Kelet Európa kortárs művészetét. Az együttes a „Közép-Európai Portrék” egyedülálló programjával mutatkozott be a nagyközönség előtt magyarországi, szlovákiai csehországi és romániai zenészekkel. Ugyanezzel a műsorral idén Csehországban Hradec Královéban (Királyvárad), Lengyelországban a Freta Galeria-ban és Magyarország több neves helyszínén léptek fel, mint például a Fúga, Trafó, Budapest Music Center, és az A38 Hajó.

A Qaartsiluni Együttes tagjai: Rákóczy Anna (fuvola), Horia Dumitrache (klarinét), Borbély László (zongora), Holló Aurél (ütőshangszerek), Hartl Bence (gitár), Kuklis Gergely (hegedű), Kántor Balázs (gordonka), Maksym Kolomiiets (oboa), Milan Pala (hegedű) és Rozmán Lajos.


(facebook esemény: Budapesti Román Kulturális Intézet )

Nincsenek megjegyzések: