2011. március 28., hétfő

Budapest Szíve (Kiskörút, Károly körút)

Készül Budapest egyik legnagyobb tere, zöldítve, gyalogosbarát üzemmódban, izgatottan hűtjük söreinket. De miért nincsen füvesítve a középsziget villamosvágánya, ha a buszok továbbra is az úttesten haladnak? Megannyi fejvakargató kérdés. Addig is helyszíni beszámoló:
Budapest, Károly körút (nagy változat)
Budapest, Károly körút (nagy változat)
multikulti
"A kritikus hangok már hallhatóak: miért nincs középen összefogva az összes közlekedési funkció a lehető legkeskenyebb sávban, hogy cserébe a körút két oldalán extrém szélességű járdákat lehessen kialakítani?"

"A tervezés során végig kényszerítő erővel és méretekkel voltak jelen a középszigetbe integrált, az elhalt Városháza-projekt kiszolgálására tervezett mélygarázs-rámpák, jóllehet, már korábban nyilvánvaló volt, hogy ezek megépítésére nem kerül sor. Túl ezen, erkölcsileg is kifogásolható, hogy egy magánfejlesztés kiszolgálása alapvetően meghatározza egy közterület arculatát. A magántelkek épületeinek járművekkel történő megközelítésére vannak jobban bevált receptek, a legegyszerűbben mindez a telekhatáron át, kapubehajtón történhet – közterület-arculati következmények nélkül. A szegélyek és a forgalomtechnikai rendszer végül is olyan formában valósul meg, mintha a rámpák is megépültek volna. A változásokra időben reagálva, realista szemlélettel kiegyensúlyozottabb, kevésbé beszorított helyzetet lehetett volna teremteni."

"A minden megalkuvás és hiányosság ellenére budapesti viszonyok között eddig összehasonlíthatatlan méretű és minőségű közterületi átalakulás pedig a térség ingatlanfejlesztési értékét olyannyira fokozza, hogy a Városháza-tömb beépítése előbb-utóbb (profitorientált magánfejlesztés keretében) valósággá válik." (Zöldi Péter a hg.hu-n)

forrás: kaputerseg.hu
Megrendelő: Fővárosi Önkormányzat (Budapest Szíve Városfejlesztő Nonprofit Kht.)
Generáltervező: Főmterv Zrt.
Építészet: Város-Teampannon Kft.
Zöldfelület: Lépték-terv Bt.
Közmű-közlekedés: Főmterv Zrt.
Generálkivitelező: Tér-Bau Holding Zrt.

az Astoria és a Zsinagóga között a helyzet változatlan
kapcsolódó: a Bazársor bontása + fényfestészet a Városháza parkban

Nincsenek megjegyzések: