2011. március 1., kedd

A Déli pályaudvar várócsarnoka felújítás után

Boldog tavaszt a kedves egybegyűlteknek, lassacskán levetkőzhet nemzetünk.

Lelőhely: I. kerület, Krisztinaváros, Alkotás útja 2, a Déli pályaudvar pénztárcsarnoka
a közelmúltban pótolták a álmennyezetek leszakadt hézagait,
a pénztárcsarnok főhomlokzatán a hiányzó fehér sávok burkolatait
és a kitört üvegeket


street-art? feldobja az unalmas várost?
eresszük a kisköcsögökre Gergényit?


Budapest I. kerületében, a XII. kerülettel határosan épült fejpályaudvar, a Vérmező mellett, az Alkotás utca és a Krisztina körút találkozásánál. 1972-óta a 2-es metróvonal (Kelet-nyugati metró) végpontja. Két buszjárat végállomása. A 18-as, 59-es, 59A és a 61-es villamosok kötik össze a környék legjelentősebb közlekedési gócpontjával, a Moszkva térrel és a Móricz Zsigmond körtérrel.


A jelenlegi pénztár- és a várócsarnok nyugati fele néhány lépcsővel 1973-ban a 2-es metró átadásával egy időben nyílt meg. A teljes épületkomplexum azonban csak 1975-re készült el. 1983-ban került felsővezeték a vágányok fölé. 2001-ben perontetőt emeltek a 4. és az 5. vágány közé, a közvetlenül Zalaegerszegen át Szlovéniaba tartó InterCity járat beindítása előtt. A tető felhúzásának áldozatul estek a pályaudvar terebélyes lombú fái.
Mára az épületek állapota erősen leromlott, emiatt egy időben újra napirendre került a pályaudvar megszüntetése és az általa ellátott feladatok Kelenföldre történő kitelepítése. Ettől a tervtől időközben elálltak.  (wiki) Jelenleg – magántőke bevonásával – a pályaudvar teljes átépítését tervezik, amelynek költségeit a vágányok lefedésével és a személyszállításhoz nem közvetlenül kapcsolódó funkciók áttelepítésével nyert területek kereskedelmi célú hasznosításából fedeznék. Addig is a közelmúltban pótolták a álmennyezetek leszakadt hézagait, a pénztárcsarnok főhomlokzatán a hiányzó fehér sávok burkolatait és a kitört üvegeket.  (wiki)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

"Addig is a közelmúltban pótolták a pénztárcsarnok főhomlokzatán a hiányzó fehér sávok burkolatait"
Ja, valami ügyes vállalkozó a kőburkolatot furnér lemezre cserélte és még pénzt is kapott érte gondolom, megint egy jó kis lopás!

BB írta...

tééééééééééényleg?!!! Funér? Biztos? Megyek fotózni.