2011. március 25., péntek

Programajánló mára: védjük meg a Tűzrakteret

Azoknak, akik szeretik az ingyen rendezvényeket.
Azoknak, akik szeretik ezt a bentlakásos művésztelepet.
Hozzatok piát, talán ez az utolsó bulija a Tűzraktérnek.

A Ji King említi, hogy a kínai császárt egy nap arra figyelmeztették bölcsei, hogy azonnal csomagoljon és hagyja el a várost, mert a város meghalt. Miért? - kérdezte a császár, - hiszen az utcák zsúfoltak, a piacokon adnak-vesznek, a város lüktet. Az oltárok elhallgattak – mondták a vének, és a császár megértette, hogy menni kell. Vajon városaink élnek-e még, vagy csak tetszhalottak, akiket a lélegeztetőgép tart életben? Meg kell védenünk városainkat, vizeinket, szent helyeinket. Ha nem tesszük, elpusztulnak, elpusztulunk. (Ertsey Attila)

Idő
Holnap ekkor: 15:00 - április 1., 0:00
Helyszín
Budapest 6.kerület Tűzraktér (1061. Bp. Hegedű utca)
Készítette
Tűzraktér, Tűz Raktér, Dóri Dudás
További információ
Itt a lehetőség, hogy tettekkel is TÁMOGASD A TŰZRAKTERET!

15:00 GYÜLEKEZŐ
16:00 FELVONULÁS INDUL AZ ÖNKORMÁNYZATHOZ tűzoltó zenekarral, dobosokkal, zsongőrökkel
15:00-tól folyamatosan KONCERTEK, Djk, PERFORMANSZ, TÁNC, BESZÉDEK, Vj-k, Zsonglőrök.... 22 ÓRÁIG SZABADTÉREN, UTÁNA A TŰZRAKTÉRBEN!!!

GYERE!!! ADD TOVÁBB!!! VÉDJÜK MEG!!!
-----------------------------------------------------------------------------------------

Itt a lehetőség, hogy tettekkel is TÁMOGASD A TŰZRAKTERET!

2011. 03. 25. (péntek) 15:00-
MEGVÉDJÜK A TŰZRAKTERET! felvonulás és támogatói utcabál
Tűzraktér (1061. Bp. Hegedű u. 3.)- Hegedű utca - Templom tér (Tűzraktér mellett)

15 órára mindenkit várunk a Tűzraktér elé, ahol kezdetét veszi a támogatói utcabál zenekarok, dj-k, színészek, táncosok, cirkuszosok, képzőművészek és további alkotók részvételével.

16 órakor karneváli hangulatú felvonulás indul tűzoltó zenekarral, dobosokkal, tűzzsonglőrökkel! Egyszer Te is eljöhetsz hamarabb a munkából, legyünk sokan, mutassuk meg, hogy képesek vagyunk megvédeni közös értékeinket!

A nap házigazdája: Janklovics Péter

Fellépők:
Barcsay Jenő Emlékzenekar
Bass Loco
Bélaműhely könnyűzenekar
Cabaret Medrano
Carbovaris
Etnofaun (Ágoston Béla és cinkosai)
Fat Cat Band
Grabanc
Jazz Jam Session All Stars
Kuckó Collective
Magic Mosquitoz
Myster Möbius (FR)
Riddim Colony
Romano Glaszo Népzenei Együttes és Gyermekkórusa
Tegnapután
Tóth Viktor Firetet
Tűzraktér Testvériség Tűzoltózenekar

Holy Rollers
Matild
Miki keveR
Mustbeat Crew
Nairobi
Robur DJ’s
S*10

Felsorolni is nehéz mi minden lesz még!
A teljesség igénye nélkül:
Szabadtéri tissue, gólyalábasok, tűzzsonglőrök, cirkuszi performanszok a ZSONGLŐRNEGYED előadásába
színházi performanszok
Impro Jam a TETRAÉTER szervezésében
a VJ CENTRUM vetít a maradásért bármit bárhova
a TÁP SZÍNHÁZ színészei pedig OVI-dal című produkciójukkal zárják az utcai mulatozást!

Ingyenes (Bartók Béla 130-ik születésnapja alkalmából!)

GYERE, BULIZZ, TÁMOGASS!
HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS!
VÉDJÜK MEG A TŰZRAKTERET!

Love&Culture TŰZRAKTÉR

TÁMOGATÓINK:
http://budaiprobaterem.hu/
http://hangszerberles.hu/

KÜLÖN IS KÖSZÖNJÜK A TÁMOGATÁST Horgas Péternek és az AKKU-nak, Péter Juditnak, Pap Dávidnak, az AVADVICE Audiovizuális Tanácsadó és Szolgáltató Kft-nek, a Don't Panic nyomdának és MINDEN ÖNKÉNTESÜNKNEK!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25/03/2011 (Friday) From 15.00

SAVE TŰZRAKTÉR
DEMONSTRATION AND STREET EXTRAVAGANZA
ON HEGEDŰ STREET

If you think that Hungary needs open spaces and endless possibilities for independent intellectual and artistic endeavors then join us on the 25th of March at 15.00 to save Tűzraktér together.

At 15.00 – Party in the street in front of Tűzraktér Cultural Centre and Art House

At 16.00 –DEMONSTRATION Carnival
The cavalcade begins with the Tűzraktér Testvériség Tűzoltózenekar (Brotherhood Firefighting Band) in the lead. And the march heads to the local goverrnment of the 6th district where we will submit our petition.

Host of the Event: Janklovics Péter

Featuring:
Barcsay Jenő Emlékzenekar
Bass Loco
Bélaműhely könnyűzenekar
Cabaret Medrano
Carbovaris
Etnofaun (Ágoston Béla et al.)
Fat Cat Band
Grabanc
Jazz Jam Session All Stars
Kuckó Collective
Magic Mosquitoz
Myster Möbius (FR)
Riddim Colony
Romano Glaszo Népzenei Együttes and a Children’s Choir
Tegnapután
Tóth Viktor Firetet
Tűzraktér Testvériség Tűzoltózenekar
Holy Rollers
Matild
Miki keveR
Mustbeat Crew
Nairobi
Robur DJ’s
S*10

With the participation of the:
Szabadtéri Tissue JUGGLER TOWN Circus

Performances on Stilts

Drummers with TETRAÉTER Impro Jam

Fire Jugglers with VJ CENTRUM light paintings

Theatre with the members of TÁP SZÍNHÁZ performing a kindergarten song

FREE ENTRY


info: www.facebook.com/tuzrakter
online petition: www.petitions24.com/ilovetuzrakter
donation: www.bit.ly/tuzrakterdonation
donation of personal taxes’ 1%: www.tuzrakter.hu/ART1.pdf

SPONSORS: www.budaiprobaterem.hu, www.hangszerberles.hu

SPECIAL THANKS to Horgas Péter and the AKKU, Péter Judit, Pap Dávid, AVADVICE Audiovizuális Tanácsadó és Szolgáltató KFT, Don’t Panic Press and to EVERY VOLUNTEER.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

oszt szopós cigánykurvák voltak a pogramon? mer' anélkül mitseér a tűzótózenekarozás! :D

Névtelen írta...

hogy jönnek ide a cigánykurvák ???
Ok, hogy 6. ker is egy szar környék, de a cigányok inkább a nyóckerre jellemzőek.
SzI

BB írta...

A szocialisták hibáit folytatja Terézváros

2011.04.29. 17:01 - Földes András

Szaporodnak a kérdőjelek a Tűzraktér épületének önkormányzati visszavétele körül. Terézváros csütörtökön jelentette be, hogy nem tárgyal tovább az itt évek óta sikeres kulturális központot működtető csoporttal, hanem maga fogja működtetni az épületet. Addigi álláspontját megváltoztatva pedig hirtelen a környék nyugalmával, nem pedig az épület leromlásával magyarázza a képzőművészek utcára rakását.

hirdetés

A hatodik kerület által vezetett és finanszírozott kulturális központ terve azért meglepő, mert korábban azzal az indokkal akarták bezárni a Tűzrakteret, hogy az épület életveszélyes, ott bármilyen tevékenység csak általános felújítás után folytatható. Mivel pedig sem az ott működő alapítvány, sem az önkormányzat nem tudja finanszírozni az átalakítások jelentős költségét, pályázatot írtak ki. A pályázóktól nem csak az épület felújítását várták, hanem havi három millió forint bérleti díjat is kértek.

Az önkormányzat pályázatára senki nem jelentkezett, a Tűzrakteret működtető Art Sector Alapítvány viszont részletes működési koncepciót nyújtott be az önkormányzathoz. Ebben ajánlatot tettek többek között havi 1,5 millió forint bérleti díj megfizetésére (felét pénzben, felét felújítás formájában) és az épület állagmegóvására, valamint minden, az önkormányzat részéről felmerülő, működéssel kapcsolatos gyakorlati igény kielégítésére.

A tervet csütörtökön indoklás nélkül dobta vissza a hatodik kerület, a képviselő-testület 12 igen 3 nem szavazattal Simonffy Márta alpolgármester előterjesztését fogadta el. Ennek értelmében a kerület akkor is visszaveszi a házat, ha más nem lát benne fantáziát. És hogy ne álljon üresen, maga fogja működtetni.

Ha életveszélyes, az a baj, ha nem életveszélyes, akkor az

A terv számos kérdést felvet, hiszen az önkormányzat döntése szembemegy korábbi érvelésükkel, amely szerint az épület felújításra szorul, de erre az önkormányzatnak nincsenek forrásai.

BB írta...

Megkerestük Hampl Márta sajtóreferenst, aki meglepő indokkal tagadta meg a választ. A sajtós azt mondta, akkor fog válaszolni lapunknak, ha lehozzuk egy korábbi cikkünkre küldött - általunk indokolatlannak tartott, és visszautasított - helyreigazításukat. Megdöbbenésünknek adtunk hangot, hiszen a hivatalnak törvényi kötelessége válaszolni, és a közre tartozó információk visszatartásával nem torolhat meg vélt sérelmeket.

A sajtós ezek után írásban kérte el a kérdéseinket, amelyekre nem kaptunk választ. Nem akart válaszolni Simonffy Márta alpolgármester sem, annyit azonban egy rövid telefonbeszélgetés során megtudtunk tőle, hogy korábbi állításukkal ellentétben az épületet már nem tartják életveszélyesnek, és így mégis gond nélkül működhet majd ott az önkormányzat kulturális központja.

A Terézváros érvelése meglepő, hiszen korábban hangsúlyozták: nincs pénzük a felújításra, ezért keresnek vállalkozókat a feladatra. Sőt, nem is egyszerű felújítást, hanem műemléki igényű munkálatokat írtak elő.

A csütörtöki döntés szerint az önkormányzat most mégis hajlandó jelentős összegeket fizetni egy olyan felújításra, amit amúgy elvégezne a jelenleg ott működő csapat is. Az is előfordulhat persze, hogy az épület állapota nem is olyan rossz, mint állították. Akkor viszont a két hónappal korábbi érveik nem állnak. Bármelyik eset áll fenn, az ügy azt a hatást kelti: a cél az volt, hogy a Tűzraktér csapatát minden áron eltávolítsák az épületből.

Két kulturális központ, néhány utcára egymástól

A terézvárosi önkormányzat a Hegedű utcai ingatlant a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt.-nek adja üzemeltetésbe, amely jelenleg az Eötvös10 kulturális színteret működteti. Ez volt az a kulturális központ, amelyetkoncepció nélkül építtetett a kerület szocialista vezetése.

Az Eötvös10 hosszú ideig üresen állt, mert nem sikerült koncepciót és működtetőt találni. Végül a kerület kezdte működtetni a 4000 négyzetméteres ingatlan, amely gyakorlatot a jelenlegi polgármester, Hassay Zsófia még ellenzékiként erősen támadott.

"A gombra varrták kabátot - jelentette ki még ellenzékiként a Fidesz-KDNP-frakcióvezetője. Hassay Zsófia akkor leszögezte, támogatták, hogy legyen kultúrháza a kerületnek, de nem úgy, hogy egy elképzelést sem tudtak letenni, miként működjön. A frakcióvezető támadta a Verók István polgármester irányítása alatt álló hivatalt, mert azt sem közölte, hogy miből kívánják fenntartani az intézményt

Most a fideszes önkormányzat ugyanilyen módon, nyitva hagyott kérdésekkel indítanak el egy másik, önkormányzati fenntartású intézményt.

Hogy a feladat nehéz, jelzi: a hivatali parancsra létrehozott Eötvös10-et azóta sem jegyzik Budapest kulturális térképén. Jelentősége, méretei és központi elhelyezkedése ellenére is marginális. Kérdés, hogy ugyanez az önkormányzati cég hogyan lesz képes programokkal megtölteni mégegy, hasonló méretű házat.

Úgy tudjuk, Terézváros fenn kívánja tartani a Tűzraktérben most is működő műterembérlési rendszert. Míg azonban az alkotók jelenleg rezsiköltségért kapják meg a termeket, ők kétezer forintot kérnének négyzetméterenként. A havi 50-100 ezer forintos költség ugyanakkor magas a mostani, fiatal alkotóknak, a befutottabb művészeknek viszont ennél magasabbak az elvárásaik.

Az Art Sector Alapítvány nyilatkozatot adott ki, amelyben bejelentik: "a tények tudatos elferdítése" miatt, jó hírnév megsértése címén pert indítanának Simonffy Márta ellen.

Névtelen írta...

Tűzraktér
Politikai hatalommal való visszaélést érzékeltek alkotók és kulturális programok látogatói a Tűzraktérben 2011.június 10-én.Rendőrők törtek be a területre, szabadságvesztéssel fenyegetőzve késztettek távozásra ottlevőket. Az utóbbi időben a Tűzraktér alkotóházként és kultúrális eemények helyszíneként működött kizárólag.Ezen estén a Kreatív magazin fiatal dizájnereknek szóló díjkiosztó ünnepségét szakították félbe.