2013. december 4., szerda

Programajánló: Müszi (Művelődési Szint a Blahán, a Corvinban)

Az év utolsó programja a kedvencem :)





2013.12.05. 20.00. KIADÓK & ILLUSZTRÁTOROK // előad: Lakatos István, moderátor: László Dóra

Lakatos István autodidakta illusztrátor, képregényrajzoló és író mesél nekünk munkásságáról, és kiadókkal való kapcsolatáról. Szó lesz arról hogy egy olyan ember, akinek nagyon speciális a grafikai stílusa, hogyan tud érvényesülni hazánkban.
belépő: 500 Ft


2013.12.09. 18.00. TITOKTARTÁS & ADATVÉDELEM  // előad: dr. Ésik Sándor, moderátor: László Dóra

Mi a közös nevező egy műalkotásban vagy egy reklámfilmben? Mindkettő szellemi alkotás, ami egy bizonyos illetőhöz vagy esetlegesen több személyhez köthető, ezáltal vannak bizonyos vonzatai: adatvédelem és szellemi alkotásokhoz fűződő jogok. Az előadás folyamán mindkettőről szó esik, hiszen egy reklámkampány vagy termékbevezetés, de akár arculattervezés közben fény derül mindkét fél üzleti titkaira. Sok esetben művészi igényességű művek keletkeznek, amelyek eladásra kerülnek. Mire, mikor és mennyit használhatjuk majd ezeket? – Ezek sem elhanyagolandó kérdések, amelyekre szintén választ keresünk. 
belépő: 500 Ft


2013.12.10. 18.00. SZERZŐDÉSÍRÁS // előad: dr. Ésik Sándor, moderátor: László Dóra

Miért kell jó szerződést kötni? Azért mert eleinte a felek (nem) bíznak egymásban. Azért mert speciális területen dolgoznak. Azért mert gyakran kis cégek találkoznak nagy cégekkel.
Mit adhat egy szerződés? Azt, hogy nem bízzuk rá magunkat a hosszas bírósági eljárásokra, hanem pontosan leírjuk, hogy a két fél mit vár egymástól, milyen határidővel, mennyi pénzért. 
Az előadás nem  mondja meg, milyen a jó szerződés, de szempontokat ad ahhoz, hogy a felek a laikusoknak ismeretlen szakterületükön olyan szerződéseket kössenek, amelyek mindkét fél érdekeit védik és alkalmasak arra, hogy ha egyszer a dolgok rosszra fordulnak, akkor a bíróságon ne szakkifejezések magyarázásával menjen az idő, hanem világos vállalásokkal és azok számonkérésével.
Amennyire az előadás időkeretei engedik, megismerkedünk olyan fogalmakkal, mint az eredménykötelem és a gondossági kötelem, vagyis hogy mikor és mit lehet számon kérni a szerződést kötő feleket. 
Szó lesz arról, hogy mi a hibás és a késedelmes teljesítés és melyek ezeknek a következményei? Mikor lehet szavatossági igényt érvényesíteni és mikor lehet kártérítést kérni? Hogy kell ezekre már a szerződésben készülni?
belépő: 500 Ft


2013.12.12. 18.00. MI AZ A BRAND // előad: Szalay Miklós, moderátor: László Dóra

Szalay Miklós előadása a brand történetéről és fontosságáról fog szólni.
“1650-et írunk, afrikában egy törzsben élsz a családoddal. Egy egész máshogy öltözött és félelmetes fegyverekkel bánó csapat elrabol titeket, soká hajóztok, majd egy nagy téren találod magad, ahol láthatólag eladnak téged egy embernek, aki fizet érted. Utána egy olyan helyre visznek, ahol valaki felforrósít egy vasat, aminek fura alakú a vége, és a bőrödbe nyomja. Ez a brand.”
belépő: 500 Ft


wokshop:

2013.12.09-13. 16.00. GRAFIKÁRÓL KISVÁLLALKOZÓKNAK  // tartja: Naszáli Dóra

Ezen az öt napos csoportos Dor Co foglalkozáson a kisvállalkozások sikeréről lesz szó. Hogyan segíthet a grafika termékünk bevezetésében, cégünk megismertetésében? Milyen egy jó logó? Milyen alapszintű megjelenésre van szüksége egy cégnek ma? Milyen egy jó honlap? Mitől jó egy kampány? Ilyen és ehhez hasonló gyakorlatias kérdésekre keresünk és találunk választ.
belép: 1500 Ft



2013.12.21. 14.00. MÁRVÁNYOZÁS  // tartja: Kovács Réka, Kis Botond

Ez egy papírfestési technika, amellyel nagyon szép, és érdekes felületeket lehet létrehozni. Ennek a technikának a különböző variációit a Japánok, az arabok, és az európai könyvkötők használják első sorban. Az ily módon megfestett papírok hasznosíthatóak, csomagolópapírként, könyvkötésekhez, levélpapírnak és művészi képek elkészítéséhez. A workshop-on résztvevők, megtanulhatják elsajátítani ezt a technikát, és azt hogy ezt házilag hogyan lehet elkészíteni. 
belépő: 1000 Ft


2013.12.22. 14.00. JAPÁN KÖTÉS  // tartja: Kovács Réka, Kis Botond

A japán kötésű könyvek egyszerű szerkezetűek, nagyon tartósak, és számtalan módón díszíthető könyvecskék. Az elkészítésénél, sokféle anyaggal dolgozunk: vászon, márványpapír, fonalak. A könyv fő összetartó eleme, a külsején is jól látható fűzés, ami könnyen elsajátítható, és akár saját varrási variációkat találhatnak az ehhez kedvet érzők. Körülbelül 1-1,5 óra alatt sajátíthatják és készíthetik el a résztvevők az egyedi külsejű, saját kötésű kis könyvecskéiket.
belépő: 1000 Ft


filmvetítések:

2013.12.17. 19.00. HELVETICA  // filmvetítés

A "Helvetica" egy egész estés független film tipográfiáról, tervezőgrafikáról és általában vizuális kultúráról. Végignézzük egy olyan betűtípus terjeszkedését, amely 2007-ben ünnepelte 50. születésnapját, és ezen keresztül teljesebb képet kapunk arról, hogy a tipográfia milyen formában van hatással mindennapi életünkre.
Belépő: 300 Ft


2013.12.18. 20.30. DESIGN & THINKING  // filmvetítés

"Design & Thinking" egy dokumentumfilm, amely a tervezői gondolkodásmódot fedezi fel.
Hogyant tudunk rávenni szervezeteket, hogy figyeljenek oda az üzlet, kultúra és társadalom változásaira? A tervezői gondolkodásmód által inspirálva ez a dokumentumfilm összeszed üzletembereket, grafikusokat és gondolkodókat, hogy rámutasson, hogy mi a közös bennük amikor ezzel a kétarcú 21. századdal kell szembenézniük. Mi az a tervezői gondolkodásmód? Hogyan használható ez üzleti modellekhez? Hogyan változtatják meg az emberek a világot kreatív hozzáállásukkal? 
Belépő: 300 Ft


2013.12.19. 19.00. RÖVIDFILMEK  // filmvetítés

Összegyűjtöttünk a témába vágóan néhány rövidfilmet. Van amelyik pár perces, van amelyik 20 perces. Akad köztük ami az illusztrációról szól, van amelyik a tipográfiáról. Közös bennük az alkotói hangulat, amit szeretnénk Önökkel megosztani.
Belépő: 300 Ft



December 1. 15.00.-18.00. Cserebere és kupak újrahasznosítás!

Várunk titeket minden hónap első vasárnapján 15-19 óra között RUHA, KÖNYV, NÖVÉNY cserére , gyerekfoglalkoztatóval/felügyelettel!


Miket hozhattok?

- Ruhákat (jó állapotú: folt, szakadás- és kopásmentes, tiszta)
- Könyveket (ép példányokat várunk minden kategóriában)
- Növényeket (ha van felesleges növényed, hajtásod, magod, hozd el magaddal)
- Kiegészítőket (övek, karkötők, nyakláncok gyűrűk, stb…)
- Játékokat (társas, logikai, kártya és egyéb gyerekjátékokat várunk, szintén hiánytalan, ép darabokat)

Hogyan zajlik?

Válogasd ki alaposan a cserére szánt darabokat (nagyobb anyagokat elfogadunk)
Hozd el hozzánk (MÜSZI)
Add át a pultnál segítőinknek, akik ellenőrzik, és kuponokra váltják tárgyaidat
Válogass, találj kedvedre valót
Váltsd vissza a pultnál, ha kevesebbet találtál, kérj új kupont, hogy legközelebb felhasználhasd a maradékot
+ Égboltos csereturisták a rendezvényen felhasználhatnak a bónukból 1 darabot !
Gyerekszoba, foglalkoztató!

Támogatói belépőnk 300 Ft, amivel a program fennmaradását támogatod!

További csere dátumok: (2014): Január 5., Február 2., Március 2., Április 6., Május 4., Június 8.

További információk:
Domokos Emőke
emdo91@gmail.com
06209535946

December 3. és 5. 19.00. Anyádból nem lesz szalonna - TérTársulat
Balaskó Jenő versperformansz - A versek teste
PLASZTICITÁS – IZGALOM –MÉLYSÉG

„ Fű folyik át a te nyitott szemeden,
Patak szereti havakból szádat,
arcod kvarca a kőnek álma,
hajad hulló levegő medre

Balaskó Jenő avantgárd költő volt. Mit jelent ez? Elképesztő képi társításokat, abszurd humort és bátorságot. Mindez klasszikus igényű kidolgozottsággal, szenvedéllyel, gazdag személyes és politikai tartalommal kiegészülve a XX. század egyik legmarkánsabb életművét adja a magyar lírának.
A TérTársulat a Balaskó életműből a legnagyobb hatású, legaktuálisabb darabokat válogatta ki, megfürdött az atmoszférájukban, majd a költőéhez hasonló merészséggel és elrugaszkodottsággal alkotta meg erősen szimbolikus, sűrű képi anyagból felépülő performanszát.  Az előadás a verseket nem illusztrálja, hanem testet és kontextust ad nekik. Hiszen, ahogy Szkárosi Endre mondja, „a költészet tér, anyag és mozgás.”

Alkotók és előadók: Bereczky Krisztina, Csuday Dóra, Kormos Éva, Kovács Vera, Miklósy Alex, Mészáros Péter, Molnár Éva, Pénzes Olivér, Szabó Kisanna, Varga Dóra, Frics Piroska.
Felolvas: Mányoki Endre
Rendező: Szabó Kisanna

Belépő: 1200 / 1500 / 2000 



December 4. 18.00. WST 7FELOLVASÁS - 7/2. HALLGATÓGÉP - előadás, irodalom

Weiner Sennyey Tibor költő, író, utazó, a Kultúrpart munkatársa a 2012/2013-as télen tartott „WST 7ELŐADÁS” után 2013/2014 telén hét felolvasást tart a Művelődési Szinten. A felolvasások a MÜSZIben kéthetente, szerdán este 6-tól kezdődnek és 45 percesek. Támogatójegy a belépésnél váltható, az összeg adomány alapú.
7/2. HALLGATÓGÉP – steampunk rémálom a túlzott megértés lehetőségéről és a kommunikációs deficitről az információs társadalomban (avagy elbeszélés arról, hogy valójában nálam van Edgar Allan Poe elveszett kofferja)


December 5. 19.00. Természetes Medicinák Amazóniában 2. - San Pedro (Hauchuma, Wachuma, Achuma): a Négy Szél Kaktusza


A Természetes Medicinák világa egy nagyon különleges világ…
De mik is azok a Természetes Medicinák? Vagy úgy is feltehetjük a kérdést: hová vezetnek?
Peruban az őslakosok szoros kapcsolatban éltek a Természettel, ami Amazóniában különösen gazdagon burjánzik. A Természet egy hatalmas, kiismerhetetlen kozmosz, tele látható és láthatatlan lényekkel, növényekkel, állatokkal és - szellemekkel. A jelenségek spirituális gyökerei – legalábbis részben - megnyilvánulnak. Mintha egy új természeti törvény lépne érvénybe. A Természetben minden az Erő, az Energia megnyilvánulása, minden mozog, mindig vannak hangok, mindig történik valami… Az indiánok élete ezektől az energiáktól függött, ezekkel léptek kapcsolatba, ha valamire szükségük volt. A helyi sámánok növényekkel való kapcsolata bámulatos. A Medicina a növény, mint fizikai objektum, de a Medicina része a növényi szellem (espiritu) is, amivel fel lehet venni a kapcsolatot és ez a szellem (avagy energia) képes gyógyítani, tanítani, védelmezni. Az amazóniai sámánok világa főként a növényi energiákkal való kapcsolatokról szól. Mert voltaképpen minden energia, rezgés, vibráció… Az anyag voltaképpen nem létezik, mivel minden folyamatosan áramlik… Panta rhei, ahogy az ókori görögök is felismerték ezt a jelenséget. A problémák, betegségek sokszor az áramlás elakadásával kezdődnek, a sámánok pedig a növényi szellemek (espiritus) segítségül hívásával gyógyítanak. De nem csak gyógyulás, hanem szellemi fejlődés is lehetséges a növényi tanítók segítségével. Mert a Természetben rengeteg bölcsesség van, rengeteget mindent lehet tanulni tőle. A Természet kommunikál, de az emberek füle már süket ezekre a szavakra. Elzárkózik a Természettől, és ezért fél is tőle. De sokszor fél az álmaitól is. Pedig a szellemek az álmokon keresztül üzennek… Érdemes újból felvenni a kapcsolatot a Természettel!


San Pedro (Hauchuma, Wachuma, Achuma): a Négy Szél Kaktusza

A San Pedro kaktusz, bennszülött nyelven Huachuma (Echinopsis v. Trichocereus pachanoi) egy oszlopkaktuszféle, amely Ecuador, Peru és Bolívia hegyvidékein él. Gyógyításra és spirituális célokból már több ezer éve használják az itt élő népek. Felhasználásának legkorábbi tárgyi emlékei kb 3500 évvel ezelőtt keletkeztek (Chavín kultúra, Huantar), így az egyik legősibb – ha nem a legősibb – növényi Medicina a kontinensen. Kecsua neve punku, ami „átjárót” vagy „kaput” jelent.
A Huachuma energiája jellemzően maszkulin, szemben az Ayahuasca feminin energiájával. Míg az Ayahuascát gyakran Anya vagy Nagyanya elnevezésekkel illetik, a Huachuma a Nagyapa. Az Ayahuasca egy lián, ami nőiesen hajlik, tekeredik, ezzel szemben a Huachuma oszlopszerű egyenességgel tör a Nap felé. Mint energia, és tanító, a felsőbb csakrák felé irányít. Érzelmileg gyógyít, képes „megnyitni az emberi szívet.” A növényekkel való munka előfeltétele a confienza, vagyis a bizalom a növényi tanító, a szellemvilág és a Természet felé. Ennek a bizalomnak a helyreállításában nagyon sokat tud segíteni a Nagyapa. A Huachumát a sámánok ezerféle betegség gyógyítására használták és használják ma is (láz, gombás fertőzések, magas vérnyomás, különféle szenvedélybetegségek, sőt még a boszorkányság ellen is). Sokan beszámolnak arról, hogy gyógyíthatatlannak tartott betegségükkel visszavonultak a Természetbe és a Huachuma segítségével megtalálták a gyógyulást… De nem csak a gyógyulásban és az egészség megőrzésében segít ez a növényi szellem, hanem a Természet és a Kozmosz mély összefüggéseire is tanít.

Müller Ferenc biológus előadása a San Pedro-val szerzett perui élményeiről, tapasztalatairól a MÜSZI-ben 2013 december 5-én (csütörtökön) 18 órai kezdettel!

Belépő: 600.- Ft

December 6. 20.30. Új látásmód Fúzió – koncert

December 6.-án, a csikorgó hideg beálltával - a lélekmelengetés egyetlen mentsváraként - Fúzió mikulásshow veszi kezdetét az egykori Corvin Áruház sokat látott melléklépcsőin felfelé barangolva...
Pontos koncertkezdés!!
Belépő: 500 Ft


December 7.  14.30. Élő hangjáték a Tilos Mikuláson!

Amíg a Mikulás a városban kószál, addig mi egy hangokból születő mesével szórakoztatjuk magunkat.
Ezt hallgatni kell! Beleszólni ér! A nézők, pontosabban hallgatók, maguk is részt vehetnek a történet alakulásában, ha van elég bátorságuk hangjukkal életre kelteni a szereplőket vagy hangszerekkel közbelépni. Az eseményről felvétel készül!
6-13 éves korosztály számára ajánljuk.
A nézőszám limitált: max. 20 fő.
Két előadást tartunk: 14:30-16:30 között.
Jelentkezz be előre!
panyigaihangmuhely@gmail.com
Akik előadják: Kliment Jankó és Makkai Dani (Panyigai HangmÜhely)   

December 7. DEEPFIELDS – party

Újra Deepfields a Müsziben, ebben az évben utoljára!
A szokásos mély, úsztatós mégis masszív house és tech-house zenék mellett különlegesség lesz, hogy Delay szülinapi szettel készül, amit most sem lesz érdemes kihagynia senkinek! A szülinapi hangulatot csak egy másik szülinap fokozhatja, amit Molnár Laci segítségével meg is teszünk. A melegítést ismét High Life fogja végezni egy dubosabb szettel, amibe finomabb deephouse-okat is fog csempészni. Szokásos meghívott vendégünk Nortio (Moti Brothers, Itom Records) lesz, akit nem kell senkinek bemutatnunk. A SzobaStudio pedig egy b2b-vel is előrukkol az este folyamán! Erre az alkalomra külső hangrendszert is hozni fogunk. Hogy teljes legyen az összhang a látványról Bios és a Szobafény, valamint több projektor és diavetítő fog gondoskodni!

Már csak ti hiányoztok a bulihoz, szóval várunk mindenkit szeretettel a Müszi-ben!

■ Line-Up:

* Delay (SzobaStudio) - Birthday Set
* Nortio (Moti Brothers, Itom Records)
* Li & Bácó b2b (SzobaStudio)
* High Life - Warmup

■ Visuals: Bios, Szobafény

■ Video, Flyer: Arta

■ Linkek:

https://www.facebook.com/motibro
https://mixcloud.com/delay_szobastudio
https://soundcloud.com/li_szobastudio
https://soundcloud.com/life-master
https://www.facebook.com/arta.page

Belépő: este 11 előtt 300, utána 500 FT.

December 7. 19.00. Fiatal Színházi Kritikusok Találkozója



szakma vs. zsurnalisztika
szellemiség vs. politika
pénz vs. közszolgálat
külföld vs. vidék

Van-e olyan, hogy kritikus vagy színházról gondolkodó, író emberek vannak? A szakma része a kritikus, vagy színházra szakosodott újságíró? Aki nem csinálja a színházat, az ír róla? Aki csinálja, az ne írjon róla? A péknek írjon és a kutatóorvosnak?

Sokan írnak szövegeket színházi előadásokról. Vannak neves, megkerülhetetlen színházi véleményvezérek, akik munkásságát lehet nagyon tisztelni és fel lehet tenni a kérdést, hogy mit érdemes máshogy csinálni, mint ők.

A színházban a gondolatok öltenek testet? Így a színháznak van szellemisége? Hogy lehet a szellemiségből világnézet vagy politika? A kritikus függetlenítse magát a világnézetétől?

Fiatal, színházról író emberek ülnek le egy fröccsel vagy teával a kezükben, hogy beszélgessenek ezekről a kérdésekről, vitázzanak egymással és a közönséggel. Ha az este jól sikerül, a fontosabb témákat beszélgetés sorozat keretében vitatják majd meg a résztvevők.

Figyelembe kell-e venni a kritikusnak a kulturális piacot? Akkor kell figyelembe vennie, amikor értékesíti az írásait, adófizetői vagy befektetői pénzből finanszírozott lapnak? Vagy akkor, amikor egy adófizetői vagy befektetői pénzből készült előadásról ír?

Más-e a jó előadás vidéken és a fővárosban? Más szempontok alapján ítélnek meg egy előadást egy külföldi fesztivál résztvevői, mint egy magyar művelődési ház látogatatói?

résztvevők:
Ady Mária (Színház Folyóirat)
Deres Kornélia (Színház Folyóirat)
Herczog Noémi (Színházi Kritikusok Céhének elnökségi tagja)
Hodászi Ádám (Ellenfény)
Frauenhoffer György (fidelio.hu)
Kovács Bálint (egyfelvonás. postr.hu – Origo kultúra rovat)
Puskás Panni (revizoronline.hu)
Nyulassy Attila (7óra7.hu)
Zsedényi Balázs (7óra7.hu)

Lehet a Müszinek adományozni 200 Ft-ot a helyszínen, köszönetképpen, hogy befogadtak minket.

A Müszi pontos címe:
Cím: 1085 Budapest Blaha Lujza tér 1.
(Corvin áruház III. emelet, Bejárat a Somogyi Béla utca felől, nagy zöld ajtó MÜSZI logóval, csöngess, ha nincs nyitva az ajtó!)


December 8. 15.00.-19.00. Bolhapiac és Hanglemez Börze


Először a MÜSZI-ben hanglemezbörze!
Itt találkozhatnak a lemezgyűjtők és akik otthoni lemezpolcaikat töltik meg kiváló zenékkel. Vétel-Eladás-Csere.
A pultokon hanglemezek CD-k, koncert DVD-k és zenei könyvek, relikviák.
Várunk árusokat, akár néhány darabbal is. Lifttel segítjük a sok lemezzel érkezőket és távozókat. (előzetes egyeztetés alapján)

A Zeneipari Hivatal és a Recorder magazin kerekasztal-beszélgetést szervez a lemezgyűjtés legendás történeteiről, módszereiről, különleges lemezekről a meghívott előadókkal a Müszi Nagytermében, a börze helyszínén.

Kérjük az árusokat, hogy részvételi, asztalfoglalási szándékukat e-mailben jelezzék: emdo91@gmail.com

-

Ugyanekkor a jól megszokott havi bolhapiac a MÜSZI-ben.
Minden hónap második vasárnapján beindul a zsibvásár, gyere, nézz körül, keress kincseket, vagy jelentkezz e-mailben, és áruld saját gyűjteményed, megunt darabjaidat!

Asztalbérlés:
800 Ft/ Fő/asztal

Infó, jelentkezés:
Domokos Emőke
emdo91@gmail.com
06209535946

További dátumok: Január 12., Február 9., Március 9., Április 13., Május 11., Június 15.

December 10. 18.00. BESZÉLŐN 4 – előadás, beszélgetés

A hollandiai Zaandam városában van egy fogda, illegális bevándorlók „elhelyezésére”, ami szokatlanul eltér szinte minden hasonló célú épülettől.
Nem mintha funkcióit, a vele szemben támasztott követelményeket nem teljesítené. A különlegesség e fogda esetében egyszerűen annak formájából adódik. A design díjakkal elismert épület ugyanis a város első számú kortárs építészeti látványossága.

Bizarr?
Felháborító?
Elgondolkodtató?

Azt est nyitó előadását tartó Horváth Olivér (designkiritkus és politológus) a fenti példából kiindulva mutat majd rá az igazságszolgáltatás, az építészet és a politika sajátos, nem egyszer ellentmondásos összefüggéseire – holland példák alapján. Előadására Juhász Attila, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője és a társadalmi reintegrációt szolgáló Meseprogram elindítója, valamint a börtön-építészet egyik hazai szakértője, Payer Katalin reagál, aki szerint „a börtön az a hely, ahol az ember a leginkább kiszolgáltatott az épített környezetének.”

Horváth Olivér - kritikus
Juhász Attila    - bv. ezredes parancsnok, Heves Megyei Bv. Intézet
Payer Katalin -építész

Moderátor: Dobi Dóra -MOME TransferLab

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen működő MOME TransferLab egyetemi és egyetemen kívüli szereplők, tartalmak, művek, projektek összekapcsolására fókuszál, pódiumbeszélgetések, kiállítások és hasonló műfajok révén. A labor kiemelt célja, hogy a Beszélőn sorozattal platformot szolgáltasson a büntetés-végrehatjás intézményrendszeréhez kapcsolódó kérdésekről való elmélkedéshez és vitához.
A program nyilvános és ingyenes.


December 9-10. 18.00. Lean Startup konferencia streaming

 

Night Bash with Livestream powered by thehub.hu

Silicon Valley comes to Budapest! Between the 9th and 10th of December, industry experts and successful entrepreneurs will gather at The Lean Startup Conference in San Francisco. thehub.hu got the exclusive right to bring the event to the Budapest community by streaming it live.

We will go all in and treat you with a Pre-Xmas-like bash with networking party, refreshments, snacks and further surprises, so you will be able to mingle or fill the gaps during the conference breaks.

Join us to have fun, watch and discuss how to learn, fail and succeed faster and improve your overall entrepreneurial skills – whether you’re running a company, have an idea or you’re just interested.

Our first day (Dec 9) event officially starts around 6 PM and ends at 3 AM (yes, we promised a night bash!), yet of course you are free to pop in and out at any point. (Next day, we’ll offer the opportunity to watch the streaming in a cozier environment.)

Some teaser from the lineup:
Steve Blank, serial entrepreneur, author, lecturer at Stanford
Eric Ries, author of The Lean Startup
Marc Andreessen, co-founder at Andreessen Horowitz
Reid Hoffman, co-founder at LinkedIn
Matt Mullenweg, co-founder at Wordpress
Cindy Alvarez, UX design specialist at Microsoft
+ Entrepreneurs from companies like Facebook, Buzzcar, SocialPandas, Meetup.com, Etsy, Intuit etc.

To learn more about the conference and its speakers, visit The Lean Startup Conference at http://leanstartup.co/. Read about the Lean Startup movement and principles at http://theleanstartup.com/. The event's official launchrock website can be found at: http://leancobp.launchrock.com/

Stay tuned for further details.
Feel free to get in touch with us: kristof@thehub.hu

 

tickets: http://www.eventbrite.com/

 

 

December 10. 21.00. ParaNoiZ és m o n o f o g – Free Improvisation/Massive Noise Experimental a Müsziben – koncert

 

21:00 - m o n o f o g
22:00 – ParaNoiZ

Kezdés szigorúan 21:00 órakor
belépő: 600 Ft


m o n o f o g : Free Improvisation. Cello. Flood performance. Virtual Oscillators. Tabletop Bass with Micro-Robot. Broken Machines. Guerrilla Sculpture Restoration. 80s Casio Synthesizer. Field Recordings of Fields. Plastic toy Guitar. Found Vinyl and Hiss. Formal Suits. Dinosaur micro-chip Roars. Blue ball bounce Drum. Bubble Flute. Armchair Springs bowed. Red Insulation Cable. Saxophone.
https://www.facebook.com/themonofogpage

ParaNoiZ is a project that creates massive, improvisatory noise music with a unique line-up. Present members ( Kálmán Pongrácz /aka Rovar17 -laptop, live electronics ; Gábor Tóth/aka Tgnoise - live electronics; Krisztián Bartha - drums) -- build up a 'harsh', 'ambient noise' based rhythm-heavy sound on each concert. Among others, this project aims at broadening the noise soundscape with novel, experimental sounds, in search for new structural dimensions. For this reason, they invite guest performers on each occasion who don not necessarily or expressly operate in the noise music scene.
https://www.facebook.com/paranoise.H


December 11. 19.00. Fényszínház: Jelenések a MÜSZI-ben



A fény az emberi történelem során mindig óriás erejű szakrális szimbólum volt. A műsort eredendően templomi környezethez írtuk, elsőként Miskolcon mutattuk be a Szent Anna templomban. Hisszük, hogy a fény jelenléte a templomban különös erővel szimbolizálja mindazokat a dolgokat, melyekkel jobbá és szebbé tehetjük magunk és mások életét. Az ima jelképezi a szeretet fényét, mely a legcudarabb élethelyzetekben is erőt és támaszt nyújtanak a léleknek. Jelenések című előadásunkban feldolgozzuk a Miatyánkat, multimédiás és lézeres eszközökkel. A lézergrafikák megalkotója Simon András grafikus művész, aki évtizedek óta elismert egyházi alkotó, és különleges vonalvezetésű grafikáit látványosan emeli ki a lézerfény textúrája. Az előadás forgatókönyvét és látványtervét Csömör Hermina készítette, aki a Goldlézer évtizedes alkotójaként már régóta álmodik arról, hogy a lézerfényt templomban is szerepeltesse.  Imáink mindig meghallgatásra találnak. A keresztény világ legismertebb imája a Miatyánk. Újkori feldolgozásában törekedtünk a szeretet szimbólumainak legszebb megfogalmazására: zenével, álló és mozgóképekkel, lézerjelenésekkel, az ima érzelmeinek bensőséges hangulatával. A Miatyánkot világ szinte minden nyelvére lefordították. Bízunk benne, hogy a nézőinket vallási felekezettől függetlenül felemelő élményben részesítjük.  
A Fényszínház 2013 elején alakult, hiánypótlóként betöltve az űrt, amit a planetáriumban megszűnt Lézerszínház hagyott maga után. Egyedülálló fény-látvány élménnyel és erőteljes színpadképekkel várja nézőit, valamint mindazokat, akik hisznek a magyar kortárs tánc-, fény-  és színházművészet megkérdőjelezhetetlen létjogosultságában. Biztosak vagyunk abban, hogy előadásainkat nemcsak színházi környezetben, hanem  szabad terekben és alternatív helyszíneken is bemutathatjuk, ugyanis remekül érvényesülnek a látnivalók a tágabb dimenziójú nyílt térségekben, így akár templomokban is.

A műsor időtartama: 38 perc, a jegy ára: 1200,-Ft
További információk: info@fenyszinhaz.hu
+36 20 9939368

A miskolci előadás reakciói: https://www.facebook.com/events/584342688271359/
Részlet a miskolci  Jelenésekből: http://www.youtube.com/watch?v=X8ioYQMGZNk
Miatyánk feldolgozás:  http://www.youtube.com/watch?v=yM3pzR6QpDY

December 12. 20.00. Mint ahogyan – divatshow

YORONNA – HYBRID FACTORY PROJECT
Cipők a 2. emeletről

Ajánlott belépő: 300 Ft

A projekt elnevezése azt sejteti, hogy valamiféle keveredésről van itt szó, és valóban: divat és művészet egyfajta kísérleti jellegű fúziójáról.
Egészen pontosan olyan cipőkről, amelyeket jelen esetben képzőművészek és irodalmárok alkotói világa inspirált. Valamint olyan művészeti alkotásokról és szövegekről, amelyeket már a kész cipők inspiráltak. Az írók és a képzőművészek egyben a modellek és az est szereplői is: Fenyvesi Orsolya, Áfra János, Bartók Imre, Karafiáth Orsolya és Simon Márton, Verebics Ágnes, Kozma Andrea és Szőllősi Géza.
Hogy mire számíthat az, aki december 12-én ellátogat a MÜSZIBE? Semmiképpen sem egy klasszikus értelemben vett felolvasóestre és kiállításra, mert kicsit megkavartuk a dolgokat. Ha találkozni szeretnél egy masnival a nyakában sétáló alligátorral, vagy szeretnéd ha Hasfelmetsző Jack a nyakadba szuszogjon, hogy Charlie Chaplin néhány pillanatra életre keljen, vagy, hogy átöleljen egy óriási latexfigura, ha bírod a hússzobrokat, de a kortárs fúziós zene sem rettent el, akkor itt a helyed, ahol írók, képzőművészek és zenészek egy közös térben lélegeznek majd a cipőkkel és a közönséggel.


„Fontos számunkra a kontextustermtés, hogy cipőink ne egy légüres térben mozogjanak, hanem aktualizálódjanak az inspiratív felületek mentén. És, hogy felületeket emlegetünk, az már egy előrehaladott állapotot feltételez, hiszen az írók és képzőművészek kész termékeit használtuk inspiratív anyagként, viszont ezek számos dimenzióval, mélységgel, asszociációs bázissal rendelkeznek, amelyek így vagy úgy egytől egyig, szinte kivétel nélkül az esztétikai, művészi hatáson túl, a kortárs jelenségekre és „problémákra” is reflektálnak. Így egyértelműen következik az, hogy ezek a cipők, míg a különféle korok stílusjegyeit is magukba olvasztják, addig kizárólag és teljes mértékben a ma emberének, a pillanatnak készülnek, ami természetesen nem jelenti azt, hogy holnap eldobhatóvá válnak, mert egyébként is azt valljuk, hogy a pillanat kitágítható, ami az idők folyamán, tévesen a divattól elválasztott művészetbe eleve bele van kódolva.” (Részlet a PRAE.hu-nak adott interjúból - Gyurkovics Róna és Sirbik Attila)

Cipők: Gyurkovics Róna
Ötlet, művészeti- és projektvezető: Sirbik Attila
Zene: Antal Attila, Brestyánszki Bernadett, Brestyánszki Dína
Arculat: Stark Attila
Katalógus: Sütő Anna
Fotó: Bach Máté
Videó: Kovács Ákos
Modellek: Fenyvesi Orsolya, Áfra János, Bartók Imre, Karafiáth Orsolya, Simon Márton, Verebics Ágnes, Kozma Andrea, Szőllősi Géza


December 13. 20.00. Tázló – Moldvai csángó táncház tanítással


A moldvai csángó tánc egyszerű lépésekből áll. Könnyű bekapcsolódni, a lendület hamar magával ragad, átmozgat testet és lelket… Mindenkit megérint a körtánc közösségi élménye és felszabadító ereje.
Tázló együttes 2013-ban alakult a 20 éves Zurgó együttes tagjaiból. Névadónk a Tázló, amely egy erős sodrású folyó Moldvában. www.facebook.com/tazloband

Muzsikál a Tázló együttes, táncot tanít Fülöp Attila.
- Draskóczy Lídia - hegedű
- Konkoly Borbála - ének (mv.)
- Benke Félix - dob, doromb, levélsíp
- Németh László - koboz
- Sófalvi Kiss Csaba - furulya, kaval.

A Müszi a hajdani Corvin áruház 3. emeletén található. A bejárat a Somogyi Béla u-ról nyílik. Csöngetni kell a bejutáshoz!

Belépő: 800 Ft, diák: 500 Ft.

December 15-16. 19.00. W. Shakespeare: Hamlet – előadja a Théba Művészeti Akadémia színész osztálya


"Az előadás azt próbálja körüljárni, hogy mit tehet az ember, ha körülötte a világ egyik napról a másikra megváltozik. És persze tudjuk, hogy a dolgok nem egyik napról a másikra változnak, de valahogy későn kaptunk észbe. Mit lehet ilyenkor tenni? Elárulom előre: nem sokat...Adva van a régvolt, mesebeli Dánia, ahol semmi sem az, aminek látszik. Zűrzavar van és káosz. Kapkodás és igazodási kényszer. Ezt muszáj megváltoztatni - gondolja hősünk: Hamlet. Igyekszik is szegény. De ahogy az egy baljós világban lenni szokott, a dolgok egyre rosszabbra fordulnak.
Drukkolok Neki, ahogy magunknak is..." (Szilágyi Gábor)

Színészek: Berkes István, Gönczy Barbara, Kámvás Bálint, Keindl Péter
Rendező: Szilágyi Gábor

A Hamlet a csapat harmadik közös munkája és egyben a második év végi vizsgaelőadás is. Bemutatója június 21-én volt.

"Mindig izgattak a reménytelen helyzetek és dolgok. Jó példa erre a Hamlet-előadás. Van-e reménytelenebb dolog négy emberrel nekivágni ennek a darabnak, mégpedig úgy, hogy a darab lényege és sokrétűsége se sérüljön? De volt egy olyan érzésem, hogy talán a tömör megjelenítés nem számít blaszfémiának, és előhozhat olyan tartalmakat, amiket különben épp a darab sokrétűsége miatt nehéz megmutatni. A darab alapkérdése: a társadalmakban az életben maradáshoz színlelésre van szükség - ez tény. De mikor sérül a személyiség, mikor lesz az egész nagy színlelés-játékból egész egyszerűen csak élet-hazugság? Nehéz ügy...A Hamlet mindenképpen egy kudarc története, de nem mondhatnánk, hogy nagyformátumú kudarcé. Mindenesetre legalább megpróbálta szegény...." (Szilágyi Gábor)

Jegyek: szociális 1000 Ft, alap 1500 Ft, támogatói 2000 Ft
jegyrendelés: hamletjegy@gmail.com


December 15. Art Bazaar - Design piac!



A változatos, saját kezűleg készített termékeink közül mindenki megtalálja a neki leginkább tetszőt. Legyen az táska, ékszer, egyéb kiegészítő vagy akár könyv, natúrkozmetikum és lakásdekoráció. Mind egyedi, kézzel készített termék, legkedvezőbb áron, közvetlenül a tervezőtől.

Nyereményjáték!

Ezúttal aki vásárol nyerhet is, hiszen értékes nyereményeket sorsolunk ki több alkotó felajánlásának köszönhetően. A nyereményjátékra a kijelölt árusoknál lehet majd feliratkozni.
Mindenkit szeretettel várunk!

További információ:
www.bpmuveszter.blogspot.com
bp.muveszter@gmail.com

December 16. 17.00. - Ünneplőbe szívedet! 2. - verses-zenés jótékonysági felolvasás

Hozd el használt ruháidat, játékaidat, könyveidet és add azoknak, akiknek szüksége van rá! Verseket és dalokat adunk cserébe! :)

Gyűjtés a TEGYESZ (Területi Gyermekvédelmi Szolgálat) és a Budai Gyermekkórház Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Gondozó osztálya részére.

Závada Péter (költő, rapper) és Weiner Sennyey Tibor (költő, író) jótékonysági verses-zenés estje.
Fellép: Szeder-Szabó Kriszti (a Melodisztik zenekar énekesnője).

TERV: Mindazoknak, akik adományt hoznak a gyerekeknek saját verseket és dalokat játszunk, hogy megköszönjük kedvességük.

CÉL: Ruhákat és játékokat jutassunk karácsonyra azoknak, akiknek igazán szükségük van rá, de egyébként nem kapnának.

MIT TEHETSZ: Hozd el saját vagy gyermekeid használt, de jó minőségű ruháit, játékait és hagyd ott a felolvasáson. Hallgasd meg a verseket és a dalokat, amit köszönet képen felolvasni és játszani fogunk cserébe.



December 18. 18.00. WST 7FELOLVASÁS - 7/3. AZ IGAZI VÁMPÍR - előadás, irodalom

Weiner Sennyey Tibor költő, író, utazó, a Kultúrpart munkatársa a 2012/2013-as télen tartott „WST 7ELŐADÁS” után 2013/2014 telén hét felolvasást tart a Művelődési Szinten. A felolvasások a MÜSZIben kéthetente, szerdán este 6-tól kezdődnek és 45 percesek. Támogatójegy a belépésnél váltható, az összeg adomány alapú.

7/3. AZ IGAZI VÁMPÍR – novella az intimitás elvesztéséről és az igazi horror valódi természetéről (avagy Czóbel Minka eltűnt Báthory Erzsébet regényének megtalált részlete)


December 18. 19:00 Átlátszó beszélgetések a Müsziben: Káosz a Római-parton

Szeptembertől decemberig a korrupció elleni harcról, valamint az oknyomozó újságírás és a sajtószabadság helyzetéről szóló kerekasztal-beszélgetésekre vár mindenkit az atlatszo.hu a Müszibe. December 18-án a Római-part és a hírhedt mobilgát ügyét tárgyaljuk az ügy érintettjeivel és szakértőivel
.


December 19 18.00. Természetes Medicinák Amazóniában 3. - Sapo (a Béka Medicina)



A Természetes Medicinák világa egy nagyon különleges világ…
De mik is azok a Természetes Medicinák? Vagy úgy is feltehetjük a kérdést: hová vezetnek?
Peruban az őslakosok szoros kapcsolatban éltek a Természettel, ami Amazóniában különösen gazdagon burjánzik. A Természet egy hatalmas, kiismerhetetlen kozmosz, tele látható és láthatatlan lényekkel, növényekkel, állatokkal és - szellemekkel. A jelenségek spirituális gyökerei – legalábbis részben - megnyilvánulnak. Mintha egy új természeti törvény lépne érvénybe. A Természetben minden az Erő, az Energia megnyilvánulása, minden mozog, mindig vannak hangok, mindig történik valami… Az indiánok élete ezektől az energiáktól függött, ezekkel léptek kapcsolatba, ha valamire szükségük volt. A helyi sámánok növényekkel való kapcsolata bámulatos. A Medicina a növény, mint fizikai objektum, de a Medicina része a növényi szellem (espiritu) is, amivel fel lehet venni a kapcsolatot és ez a szellem (avagy energia) képes gyógyítani, tanítani, védelmezni. Az amazóniai sámánok világa főként a növényi energiákkal való kapcsolatokról szól. Mert voltaképpen minden energia, rezgés, vibráció… Az anyag voltaképpen nem létezik, mivel minden folyamatosan áramlik… Panta rhei, ahogy az ókori görögök is felismerték ezt a jelenséget. A problémák, betegségek sokszor az áramlás elakadásával kezdődnek, a sámánok pedig a növényi szellemek (espiritus) segítségül hívásával gyógyítanak. De nem csak gyógyulás, hanem szellemi fejlődés is lehetséges a növényi tanítók segítségével. Mert a Természetben rengeteg bölcsesség van, rengeteget mindent lehet tanulni tőle. A Természet kommunikál, de az emberek füle már süket ezekre a szavakra. Elzárkózik a Természettől, és ezért fél is tőle. De sokszor fél az álmaitól is. Pedig a szellemek az álmokon keresztül üzennek… Érdemes újból felvenni a kapcsolatot a Természettel!

Sapo (a Béka Medicina)

A Sapo, avagy a majombéka (Phyllomedusa bicolor) nem olyan értelemben tudatállapot módosító tanító, mint az Ayahuasca vagy a San Pedro.  A Sapo az egyetlen állati energia, mellyel amazóniai tartózkodásom alatt találkoztam. Annyi biztos, hogy szigorú tanító…
Tradícionálisan a matses törzs használta Amazóniában, Isten tudja, mióta… A Sapo erőt ad. Nyers, fizikai erőt. Állati erőt. Ami kell a vadászathoz, de kell a különféle betegségek leküzdéséhez is…  De előtte beledöglesz. Ezt még hozzátenném.

Müller Ferenc biológus előadása a Sapo-val szerzett halálközeli élményeiről a MÜSZI-ben 2013 december 19-én (csütörtökön) 18 órai kezdettel!

Belépő: 600.- Ft

December 19-20-21. Christian Skjødt Hangszerkentyű Workshop

A hangok és az elektronika világába vezeti be a kezdő kütyübarkácsokat a dán Christian Skjødt, a terület elismert szakija, kiváló improvizatív zenész. A három napos workshopon felfedezzük a hang alapelveit, egyszerű, de sok lehetőséget rejtő áramkörökkel kísérletezünk. A folyamat végére minden résztvevő megépíti egyedi elektronikus hangszerét!

Előképzettség nem szükséges - ugyanakkor kíváncsiság és nyitottság igen ajánlott!

Videók korábbi workshopokról:

ÓRAREND

DEC 19. csütörtök 11-17h
· bevezetés, alapfokú elmélet
· kísérletek és prototípusok

DEC 20. péntek 11-17h
· építés és összeszerelés
· opcionális továbbfejlesztés

DEC 21. szombat 14-20h
· építés és összeszerelés
· kísérletek és improvizációk
· BEMUTATÓ KONCERT

Helyszín: Müszi (Művelődési Szint, Blaha Lujza tér 1. - a volt Corvin Áruház 3. emeletén. Keresd a nagy zöld ajtót. Ha zárva van, csöngess!)

A 3 napos workshop díja anyagköltséggel együtt
- dec. 1. előtt befizetve: 12000 Ft / fő
- dec. 1. után befizetve: 18000 Ft / fő

Jelentkezés: emailben a jazzzzzzzaj@gmail.com emailcímen. A további részleteket a jelentkezést követően emailben kommunikáljuk.

Max. létszám: 12 fő

Facebook event: https://www.facebook.com/events/177763565750888/

English:
JazzaJ presents:

DIY ELECTRONICS AND SYNTH BUILDING WORKSHOP  - CHRISTAN SKJODThttp://www.skjodt.net/

This three-day workshop consists of a practical introduction to sound and basic electronics, where each participant will build their own unique electronic instrument. During this process we will explore principles of sound and experiment with simple, yet powerful battery powered circuits.

No previous knowledge of electronics is required, however a curiosity and openness to sound is highly recommended.

Student instrument built from a previous workshop:

And a video from a workshop in Göteborg earlier this year:

TIMETABLE

DEC 19. Thu 11-17h
· introduction and basic theory
· experiments and prototyping

DEC 20. Fri 11-17h
· construction and mounting
· optional further developments

DEC 21. Sat 14-20h
· construction and mounting
· experiments and improvisations
· presentation

Venue: Müszi (1085 Budapest, Blaha Lujza square 1. – Corvin áruház 3rd floor, entrance from by Somogyi Béla street, big green door with the logo of MÜSZI, ring the bell if door is locked!)

Workshop fee for 3 days including material costs:
- payed before 1st of December: 12000 Ft / person  
- payed after 1st of December: 18000 Ft / person  

Registration: write an email to jazzzzzzzaj@gmail.com. Further details to be cleared through email.

Max number of students: 12 person




December 20. 21.00. Song-óra: Dübörög a gizdaság

A koncertsorozat decemberi epizódjában színészek es zenészek közös produkciója kerül megrendezésre.
A Dübörög a gizdaság témájú kis jelenetek tartalmazhatnak "zavaró" képi es hanghatásokat.
Humorban és kritikában nem sovány improvizatív, interaktív előadás csak kemény idegzetűeknek.
www.facebook.com/fatime.song.ora

December 21. 20.00. Jazzaj extra

Buday Enikő (tánc) Christian Skjodt (elektronika)
Előtte a Christian Skjodt Workshop résztvevői mutatják be egyedi készítésű hangszereiket.

December 28. 15.00. – 18.00. ÜNNEPI ÉTEL CSERE

Nem fér már  hűtődben az ünnepek alatt felhalmozódott ételmennyiség? Unod a töltött káposztádat, halászlevedet? Megkóstoltatnád másokkal kedvenc beiglidet?
Itt az alkalom, cseréld el, mielőtt megromlana a sok finomság!

December 28-án újrahasznosíthatod, elcserélheted, elajándékozhatod, helyben elfogyaszthatod a neked tetsző ennivalókat.
Hozz magaddal tányért, evőeszközt, mi biztosítjuk a kellemes helyet, zenét, asztalokat, jó hangulatot.

Ha tudod előre mit hoznál, kérlek írd meg nekünk és kérdezz bátran a programról az alábbi elérhetőségen:

Domokos Emőke

06209535946

Nincsenek megjegyzések: