2014. március 6., csütörtök

Überelhetetlen: annyira magyar, hogy már rovás (kettős kereszt a Kálvária téren)

        

Anyu, karácsonykor a Jobbik miért figyelmezteti keresztállítással  a frissen megszületett kisjézustegyből a halálára ?



Amúgy a Kálvária téri kettős kereszt állítása nem suttyomban történt – mint ahogy többen megjegyezték –, hanem a Fidesz aktív közreműködésével. Az állító karácsony kapcsán kért rá pár napra közterülethasználati engedélyt, amelyet azzal a dumával szavazott meg a Fidesz, hogy "a szent ünnep iránti tisztelet" és ehhez hasonlók. Az, hogy tiltakoztunk, mint szoktunk, közterületi pártemlékművek állítása ellen, hogy a kettőskeresztnek csekély köze van a karácsonyhoz, és a látszólag néhány napra épített kettőskeresztet beton talapzatba helyezték, már nem érdekelte őket. Pár nappal később az engedély lejárt, az kereszt pedig maradt. És 2011 decembere óta ott áll… 

Komássy Ákos - Józsefváros, Corvin-negyed
(A Jobbik keresztje)


Kálvária tér, rovásírás, VIII. kerület, Jobbik, kettős kereszt, Baross utca, székely, Józsefváros


A rovásírás jelenleg még nem része az Unicode-nak, noha 1998 óta létezik egy előterjesztés, amely szerint helyet kap benne. Számítógépes alkalmazása mégsem teljesen megoldatlan: a megfelelő betűtípusok beszerzésével lehetséges a rovásírás használata különböző dokumentumokban. A régebbiek a latin ábécé karaktereinek helyén jelenítik meg jeleit (legelterjedtebben a 8 bites kódolású Rovás Szabvány betűtípus), de a Rovás-K az arab betűk helyén, így azok a betűk automatikusan jobbról balra haladnak, és annak megfelelően tördelődnek, kiküszöbölve a korábbi készletek ilyen hibáit, illetve a teljes Rovás-K rendszerhez tartozik latinról rovásra átíró program, amely a Microsoft Word szövegszerkesztőben használható, és a dokumentumon belül hozza létre a teljeskörűen szerkeszthető szöveget. Ezzel még fájloknak is lehet rovásírással nevet adni (ezek kódolás szerint arab betűk), e-mailt küldeni, stb. (wiki)
Ha esetleg tényleg érdekli Önt:

A rovásírásra konvertáló oldal helyes használatához a számítógépen telepítve kell hogy legyen a megfelelõ rovás fontkészlet. Ez innen érhetõ el. (Dr. Hosszú Gábor, Libisch Gyõzõ, 1995-2008.)
A konvertáló programot készítette: Vadász Szilárd


rovásírás-konvertáló program 

              

Nincsenek megjegyzések: