2014. március 30., vasárnap

A Parlament összegányolt Duna-oldali kerítése (Oetl Antal sír)

Ez nem beton, ez kérem, tömörített murva
még nem terror, de azért kicsikét már durva
ez ám menet! látod, hát nem látszik a vége
és habár hörög, de a neve mégis "béke"
és nem harap, inkább csak savazik a bácsi
világos: ő ilyen nekünk-kell-mohácsi
ez nem mutyi, ez itt egy Nemzeti Dohánybolt
ez a Kossuth tér, messziről nem látszik, hogy gányolt
csak no para! persze hogy felfordul, de lassan
mozog még, de közben oszlani kezd halkan
nem alva jár, ez egy halva született rendszer
de mérgező, mint egy elszabadult vegyszer
csak szivárog, mint egy pszichésen meghasadt reaktor
kissé már szagos a decens hullaszagtól.

 



Kossuth tér visszatér
Egy körbedícsért fidesz-teljesítmény közelebről.
Egy rendes diktatúrában ezért falhoz állítanák az összes felelőst... Ja, hogy haver a kivitelező? Akkor rendben, ha rendben virította a lóvét.

Ilyen ütnivalóan tré öntvényeket és illesztést én még sohasem... Ha már sírni nem tudok, akkor röhögök.

A képeket egy igazi Doktor készítette, többet róla elárulnunk lehetetlen.

A Kossuth tér rekonstrukciójának generáltervezését a KÖZTI Zrt. 2012. április 3-án nyerte el. A tervezői csapatot Tima Zoltán Ybl-díjas vezetőtervező irányítja.
A tervezővállalat alvállalkozói a FŐMTERV Zrt., az UVATERV Zrt. és az S73 Kft., míg a beruházás lebonyolítója és műszaki ellenőre az Óbuda-Újlak Zrt.
Az engedélyköteles terv elkészült, jelenleg az engedélyezési eljárás folyik. A terv alapkoncepciója, hogy a Kossuth tér egy 21. századi köztér legyen, amely engedi láttatni az Országház gigantikus épületét, széles skálán kiszolgálja az idelátogatók igényeit, másrészt szem előtt tartja a kommunista szoborrombolás előtti állapot képzőművészeti arculatának rekonstruálását.
(nemzetfotere.hu)







































régebbi képek:

Oetl Antal
Távolról, két cukorral még elmegy

Közelről kezdődnek a bajok

"A XIX. század derekán – a romantikus stílus rövid uralma idején – elterjedtek a helyenként már korábban is megjelenő öntöttvas rácsok."

Oetl Antal
valami falusi kohóban öntötték, Közép-Kirgizisztánban?

Oetl Antal
egy kis pótlás sokat segít a hézagokon, valaki forog a sírjában
(OETL. A. vasöntödéje, Budapest, 1876)
Oetl Antal neve, nem tartozik azok közé, akikről az embernek azonnal eszébe jut, hogy ki volt ő. Síremléke szintén eléggé elhanyagolt állapotban található a Fiumei úti temetőben, az Aréna
felőli fal leghátsó részénél, majdnem a sarokban. Pedig nem kevés dolgot köszönhetünk neki.

Oetl Antal (Buda, 1837 – Bp., 1910. nov. 13.): vasöntő, vasöntöde- és gépgyáralapító. 14 éves korában kezdett a lakatosszakmával ismerkedni, majd felszabadulása után hosszabb külföldi vándorútra ment. Ennek utolsó állomásán, Párizsban sajátította el a vasöntést 1860-ban: Hazatérve, 1862-ben első vasöntő üzemét Kőbányán állította fel bátyjával közösen.

Vasöntőszakmájában úttörő munkát végzett, a vasöntést felvirágoztatta, kézművesműhelyét gyárvállalattá fejlesztette.

Érdemes tudni róla, hogy több ismert dolgot is az ő műhelye készített. Például a Keleti pályaudvar vasszerkezeti részeit, részt vett az Országház építésében, a pesti rakpart egy részének korlátai és
kandeláberei is az ő gyárának termékei. (jozsefvarosanno)


Elfáradt

pihenne

Oetl Antal (1837-1910)

Oetl János és Oetl Antal miután kitanulták a lakatosmesterséget, kül- földön szakmai ismereteik gyarapítására vándorutat tettek. 1863-ban iparűzési engedélyt kértek Pest Város Tanácsától, az Árok (mai Csen- gery) utcában nyitották meg üzemüket, majd 1876-tól felépült új vas- öntödegyáruk, mely a Bethlen tér 4. szám alatt kezdte meg a műkö- dést. Az Oetl testvérek gyárában gázlámpaoszlopokat, művészi kivitelű vaskerítés-rácsozatokat öntöttek. A szomszédos Állatorvosi Főiskola, mivel nem tudott más irányban terjeszkedni, szemet vetett a gyárte- lepre, a kincstár meg is vásárolta a gyárat, ezért új telephely után kel- lett nézniük. Oetl Antal Józsefvárosban az Asztalos Sándor utca 9. szám alatti telket a résztulajdonosoktól 1907-ben vásárolta meg. Ekkor épült a telekhez közel eső Walla József cég cementgyára. Oetl a Fővárosi Tanácstól a közcsatorna meghosszabbítását kérte, a költségeket a Wal- la-céggel felesben vállalta. Az új telepen az öntöde építésével párhuza- mosan készült el a gépműhelysor, irodaház és a raktárépület. Oetl Antal 1910-ben elhunyt, Fiai vezették tovább a céget.

A századfordulót követő másfél évtized a nagy ipari fellendülés korszaka volt. A nagyarányú építkezések évekig tartó pangás után a gépgyártást fellendítették, az Oetl-gyár több kis hidat épített a Szamoson, Vágon, elkészítette az Állatkert pálmaháza, valamint több józsefvárosi épület és a Keleti Pályaudvar vasszerkezetét. Az első világháború kitörését követő katonai megrendelések élénkítően hatottak a gyár termelésére. A cég 1920-ban részvénytársasággá alakult át, Oetl Antal Vasöntöde és Gépgyár néven működött tovább, a vállalat anyagi megerősítését tőkék bevonásával kísérelték meg. A gazdasági életnek 1926-tól kezdődő fejlődése az Oetl-gyár termelésére is hatott. 1926. december 17-én a MÁVAG és az Oetl-gyár egyezményt kötött öntöttvas nyomócsövek és idomdarabok gyár- tására. 

Az államosítás után a gyár a Gábor Áron Vasöntöde nevet vette fel. 1964-ben több gépgyár összevonásával létrejött az Élelmiszeripari Berendezés és Gépgyártó Vállalat (ÉBGV), amely nagyon sokat termelt exportra, elsősorban a Szovjetunióba, de Indiába, Törökországba is. Ők készítették a
névadó, Gábor Áron budai emlékművét is. Ma már az Asztalos Sándor utcában irodaházak állnak az öntöde helyén. De az ipar- és várostörténet őrzi az Oetl-gyár emlékét. (mszp8.hu)


ügyes, nagyon ügyes
magyar ember megoldja
csavar meg vascső

szem nem marad szárazon

A Fővárosi Közgyűlés március végén szavazta meg a Kossuth tér átadásáról szóló javaslatot, ennek alapján írta alá a főváros és az Országgyűlés Hivatala áprilisban azt a szerződést, amelynek értelmében a parlament 50 évre megkapja használatba a Kossuth teret. (hvg, 2007)

hajlított öntöttvas?
szerencsére nem kerítették körbe az eredeti terveknek megfelelően a teret.


A 2-es villamos vágánya mentén lesz a Parlamentet védő díszkerítés a Kossuth tér rendezésére most kiírt pályázat szerint. Beleznay Éva, Budapest megbízott főépítésze az InfoRádiónak elmondta, hogy az Országház épülete körül lesz egy húsz méter széles biztonsági zóna, a zóna és a kerítés között lesz az éjszakára bezárható közpark.

A pályázati kiírás a Kossuth térnek, a környező épületek által határolt területnek a rendezésére vonatkozik - mondta az InfoRádiónak Budapest megbízott főépítésze.

Beleznay Éva kiemelte: céljuk, hogy biztosítsanak egy közteret a városlakóknak, egy reprezentatív előteret a Parlament körül a turisták számára, valamint megteremtsék az Országház biztonságát.

Budapest megbízott főépítésze elmondta, hogy tudomása szerint Európában valamennyi parlament körül van kerítés.

A díszkerítés a 2-es villamos pályája mentén húzódna - hangsúlyozta a főépítész. Hozzátette: az Országház épülete körül lesz egy húsz méter széles biztonsági zóna, és a zóna és a kerítés között lesz az nappal látogatható, de éjszakára bezárható közpark. (inforadio)

tehetséges nép a magyar


van, amin a berhelés sem segít...
ezt oldjuk meg valahogy...

összes kép

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

gyurcsán mondjon le

Igazi ŐsMagyar Hazafi és Rezsiharcos írta...

photoshop, ilyent nem engedne a Fidesz a Parlament mellé

T. írta...

nézzétek meg a várban levő, hasonló kerítést, azt még nem kúrták el a Fidesz csókos "vállalkozói"