2008. november 22., szombat

Tüntetés a szlovák nagykövetség előtt (2008.11.01)

Jobb későn, mint sólet csülökkel:

Demonstráció 2008. november 1-én a szlovák nagykövetség előtt, a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan szombati dunaszerdahelyi mérkőzése alatti rendőrségi erőszak ellen.

Hundreds of people protested outside the Slovak embassy in Budapest against the Slovak police action against Hungarian fans in Dunaszerdahely (Dunajska Streda).

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Budapešti
Stefánia út. 22-24, 1143 Budapest XIV, Maďarsko



Tomcat is felbukkan, hogy aztán szembetalálja magát egy felpaprikázott ellenlábossal, aki felelősségre vonta a bombagyáron megjelentekért, valamint követelte a megjelentek eltávolításáét. A full-contact balhé a sajtó legnagyobb bánatára elmaradt néhány arc békítő közbelépésének köszönhetően.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ján Slota a szlovák alkotmányra esküszik 2006-ban

Dostál, a parlamenten kívüli Polgári Konzervatív Párt (OKS) alelnöke tegnap adócsalás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt feljelentette a pozsonyi Legfelsőbb Bíróságon Ján Slotát.

A szlovák politikus saját információk, továbbá a pozsonyi Sme-ben megjelent cikkek alapján tette meg ezt a lépést. A legnagyobb példányszámú szlovák véleményformáló napilap hétfőn és kedden terjedelmes írásokban derített fényt a magyarellenességéről elhíresült szlovák pártvezér milliárdokra rúgó vagyonára, amelyet hivatalos járandóságaival vetett össze. Munkatársainak számítása szerint Ján Slota Zsolna (Zilina) volt polgármestereként és parlamenti képviselőként a rendszerváltástól tavalyig hivatalosan 13,4 millió koronát (hozzávetőleg 136 millió forint) keresett. Ezen kívül több cégben betöltött felügyelőbizottsági tagsága további egymilliót hozott a konyhájára.

Brüsszel is vizsgálódik



Ugyanakkor a pártelnök tulajdonát képezi egy legalább tízmillió koronát érő DA 42 Twin Star sportrepülőgép, egy hatmilliós Bentley Continental GT luxuskocsi, egy nyolcmilliós luxusjacht, nem beszélve egy méregdrága Honda Chopper motorkerépkárról és egy háromszobás lakásról. A pozsonyi parlament honlapján nyilvánosságra hozott idei vagyonbevallása alapján mindezekhez áron alul jutott hozzá.

Ezen kívül több luxusgépkocsit és lakást, a horvátországi Rab szigetén villát bérel, de sehol sem tüntette fel, hogy mit mennyiért. Slota nemrég szállodát nyitott a Zsolnához közeli Rajefürdőn (Rajec). Az első házasságából született két fia, valamint fogadott leánya is több cég, valamint számos ingatlan tulajdonosa. A Sme valamint több más szlovák lap érdeklődésére a pártvezér válasz és számlák bemutatása helyett perrel fenyegette meg az újságírókat.

Néhány napja fény derült arra, hogy az ugyancsak szlovák nemzeti párti Marián Janusek a régiófejlesztési és építésügyi minisztérium faliújságján hirdetett meg egy EU-tendert, majd a jogi és más szaktanácsadást, továbbá különböző fordításokat közbeszerzési pályázat nélkül három, Slotához közeli cégnél rendelte meg 3,6 milliárd koronáért. Az ügyet már az illetékes brüsszeli szervek vizsgálják.

Gyűlöletkeltéssel leplezett vagyon
Idén tavasszal a Markíza kereskedelmi tévé a Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) aktái között olyan dokumentumokat talált, amelyek szerint Slota középiskolás korában illegálisan Ausztriába szökött, ahol több mint egy hétig gépkocsifeltörésekből és üzletek kifosztásából élt, majd a nyomában levő osztrák rendőrök elől visszamenekült Szlovákiába, ahol feltételes büntetést kapott.

Peter Schutz, neves szlovák publicista szerint Slota két európai csúcsot tart. Kontinensünkön nyilvánosan senki sem beszél olyan alpári stílusban, mint ő. Ezen kívül aligha akad a tájainkon olyan közéleti személyiség, akinek akkora különbség lenne a tényleges vagyonának értéke és a bevallott legális bevételei között, mint az ő esetében. Kollégája, Ján Stullajter rámutat: Slota és hasonszőrű nemzeti párti cimboráinak magtárai tele vannak mesés vagyonnal, miközben az általuk riogatott hiszékeny polgárok szíve tele van aggodalommal és gyűlölködéssel a magyarokkal és Magyarországgal szemben, amit álságos módon éppen ezek a politikusok gerjesztenek, hogy elvonják a figyelmet üzelmeiktől.

Ez aztán a biznisz – hangsúlyozza a Sme munkatársa, aki mindezek után úgy vélekedik, hogy Slota ilyen mesés vagyonhoz feltételezhetően csak törvénytelen eszközök, többek között a szürkegazdaságból a saját bankszámláira átpumpált milliárdok révén juthatott.