2008. november 19., szerda

Peter Marcus Apátsági Söröző-Étterem

Peter Marcus Apátsági Söröző-Étterem
1011 Budapest, Apor Péter utca 1
www.patermarcus.hu
tel: 212-1612

A Lánchídtól nem messze
, a bűzös Fő utcáról nyíló utcácskában. Belga étterem, belga sörök. Egyetlen gyengéje a kiszolgálás: talán a fáradtság tette, hogy estfelé kissé morcosak voltak a személyzet tagjai. A málló vakolatot talán az ódon hangulat érdekében nem javítják. Belgiumban lepukkantnak számítana, itt drága és trendi helyként pozícionálja magát.

"Megkíséreljük bemutatni kedves vendégeinknek a hihetetlen belga sörkultúra egy részét, az apátsági, trappista és gyümölcs sörök világát. Aperitivként - Magyarországon először! - sörpezsgőt és sörkoktélokat ajánlunk."1156-ban Marc Pieter Maria Bormans elhagyta Rómát, mert megelégelte a Pápai állam fényűzését, pompáját, képmutatását. Elhatározta, hogy visszatér az őszinte Krisztusi hithez. Végigvándorolt az akkori Európa több országán és fejedelemségén, míg végül 1160-ban megállapodott a mai Damme területén levő Moer-Cerchun forrás mellett, ahol úgy érezte megvalósíthatja elképzeléseit, rendházat alapíthat és hitére térítheti környezete fogékony földműveseit.
Miről is szólt az általa elképzelt élet?
- visszatérni a természethez
- visszatérni az igaz Krisztusi hithez
- a pompa, a fényűzés teljes megtagadása
- egyszerű, mértéktartó életforma
- a teljes önellátás

Évről évre sokasodó társaival, hosszú és fáradtságos munka árán felépítették a Pater Marcus apátságot, mely attól fogva messze környéken minden megtérő és menedékkérő otthona lett.
A rendszeres hitgyakorlás mellett teljes önellátásra rendezkedtek be. Mivel a korai rendházakat a Benedek rendiek, vagyis a bencések elsősorban laikusok - mai szóval élve: mindenki, a közemberek - számára alapították, volt is bennük kit ellátni bőven. Ezért nyert különös fontosságot az önellátás.
Saját maguk készítették
-a kenyeret
-a sajtot
-a bort
és a forrás vizét felhasználva a sört. Az egyik első rendház volt az övék, mely a sört az apátság falain kívül is árusította, vagy más élelmiszerekre, különböző iparos termékekre cserélte.

Nincsenek megjegyzések: