2008. november 20., csütörtök

Szóda Udvar Prinz Gábor néhai birodalmában

Kautezky Dávid és Stern Péter Szóda udvar
1051 Budapest
József Nádor tér 1.
Budapest, Magyarország

A rommálopott Postabank épületében, nem összetévesztendő az ugyancsak Kautezky & Stern által üzemeltetett Szóda Kávézó-Mulatóval, mely a Wesselényiben található. A 2005-ben megnyílt hely rövid virágzás után bezárt (bezárattatott), a beszélgetős-bulizós helyeket kedvelők mélységes bánatára. A rossznyelvek szerint az augusztus 20-ai elqrt tűzijáték idején bezárták a Szóda Udvart is a vihar elől menekülő emberek orra előtt. Mindenesetre minket az ajtónálló szekrény gond nélkül beengedett, mikor a bent ücsörgő barátainkra hivatkoztunk.

Ez a néhány fotó álljon itt egy kellemes hely emlékére.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kétrészes szemlénk során a következő szempontokat vettük figyelembe: mennyire alkalmas a hely egy könnyed és kényelmes hétvégi italozásra (népsűrűség), mennyire van jól eltalálva a hely hangulata (hely), és végül, hogy mennyiben sikerül korrekt áron és minőségben kínálni a városi biciklisták hivatalos védőitalát, a hosszúlépést. Mondanom sem kell, utóbbi kérdésben a helyzet több mint siralmas: én nem mondom, hogy az Akali borozó ötvenöt forintos hosszúlépése lenne a követendő mérce (de, mondom), de azért ezek a kétszáz körüli árak azért erősen a hübrisz kategóriába sorolandók.


Két évvel ezelőtt a Szóda Udvar (akkor még a Holló utcában) az egyik leghangulatosabb és legklasszabb hely volt a városban: ötletes, jó kedélyű dizájn, felfújható pingvinsereg és üde narancssárga mindenhol. Mostanra ez a fiatalos derű némiképpen átadta a helyét egy merevebb, szigorúbb vonalvezetésnek, amitől az embernek kicsit felemás hangulata lesz, amikor belép a József Nádor téri volt Postabank épületébe. Egyrészt milyen szép, tiszta, kiglancolt, milyen nagyvilági meg minden, másrészről azért mégis csak olyan, mint meisseni porcelánból inni a sütőrumot: alapvető stílus- és aránytévesztés. Szóval, hogy egy ilyen klasszikus romkocsma ne legyen már ilyen preciőz, finomkodó, mert az senkinek sem jó. A hely a méretét tekintve kicsi, aminek következtében péntek és szombat este előfordul, hogy mozdulni is alig lehet, helyet találni meg konkrétan lehetetlen, úgyhogy ha valaki hosszabban szeretne itt időzni, jól teszi, ha időben érkezik, hat körül még simán lehet asztalt foglalni.

A hosszúlépésért 190 Ft-ot kérnek, ami megint csak sok, de a keverési arányt messze itt sikerült a legjobban eltalálni: az ital pontosan olyan, amilyennek lennie kell: fanyar, könnyű, száraz.

Hely: 3,5
Népsűrűség: 3,5
Fröccsindex: 3,0

1057 Bp., József Nádor tér 1.


Exit
http://www.exit.hu/kajapia/kajapia_gyujto/kajapia_ajanlo/2486

Névtelen írta...

Now at its third location in as many years, Szóda udvar (also known to many as plain 'ole "Szóda kert") has transplanted its signature orange doors to the unlikeliest of locations: a former bank headquarters halfway between Vörösmarty tér and the Chain Bridge. (The elegant old building is best known for its dilapidated arcade facing József Attila utca.) The courtyard's polished floor and near-total lack of decay lends it a strangely upmarket vibe, but all the signature Szóda elements are still there: excellent tunes, reasonably priced drinks, a small dancefloor in the basement, foosball off to the side, and popcorn.