2013. október 26., szombat

ANIMÁCIÓVAL A KORRUPCIÓ ELLEN - PÁLYÁZAT!

Animációval a korrupció ellen – rajzold meg Benő történetét és nyerj! 
A Transparency International Magyarország pályázata

Mit várunk?

A pályázatra olyan animációt várunk, amely:
  • hőse Benő, aki mindig helyesen cselekszik és nemet mond a korrupcióra
  • egy történetet mesél el, ahol Benő valamilyen korrupciós helyzetbe keveredik, de ő a helyes utat választja
  • különböző helyes magatartásokat mutat be korrupcióval kapcsolatos szituációkban
  • tanulságos, oktató jellegű filmként is felhasználható.

A feladat, hogy minimum 2 perc és maximum 5 perc hosszú animációs kisfilmen keresztül mutasd be Benőt például olyan szituációkban, mint:
  • Közbeszerzéssel kapcsolatos eset:
Önkormányzati óvoda épül, amelynek építésére nem írnak ki pályázatot, hanem közvetlenül a polgármester cége kapja meg a megbízást. Ez Benő tudomására jut, de hallgatásáért a polgármester pénzt ajánl neki. Benő azonban nemet mond az ajánlatra, és feljelentést tesz.
  • Jogosítvány megszerzése:
Benőnek az oktatója elmondja, hogy csak akkor mehet át a forgalmi vizsgán, ha kenőpénzt fizet, de ő becsületesen szeretné megszerezni a jogosítványát. Tanácsért felhívja a Transparency International jogsegélyszolgálatát, akik segítenek Benőnek és rendőrkézre kerül a korrupt oktató. 
  • Kenőpénz adása / kérése:
Benőnek az egyetemi diplomához szüksége van egy nyelvvizsgára, a szóbeli vizsgán azonban sajnos felsül. A vizsgáztató a vizsga végén egyértelművé teszi, hogy megfelelő ellenszolgáltatás fejében szó lehet arról, hogy megkapja a megfelelő pontszámot a vizsga megszerzéséhez. Benő ezt visszautasítja.
  • Rendőri intézkedés:
Benőt az autópályán megállítja a rendőr és igazoltatja. Benő otthon hagyta a jogosítványát és az autója forgalmi engedélyét. A rendőr értésére adja, hogy megfelelő ellenszolgáltatásért cserébe szemet huny a mulasztás felett. Benő azonban vállalja mulasztása következményeit, a rendőr kérését pedig a rendőrkapitányságon jelenti.
  • Az önkormányzatban:
Benő új házának tervei elkészültek, szeretné mielőbb megkapni az építési engedélyt, hogy nekiláthasson az építési munkálatoknak. Az önkormányzat ügyintézőjének fia munkát keres, így az ügyintéző felajánlja, hogy amennyiben Benő - aki jól menő vállalkozó – alkalmazza a fiát, az engedélyezési eljárás is olajozottan fog működni. Benő ezt elutasítja, és feljelentést tesz.

Feltétel, hogy Benő mindig a helyes utat válassza. Benő egy pozitív figura, aki a néző számára követendő példát mutat. A fenti szituációk csak példák, Benő bármilyen hasonló helyzetbe belehelyezhető. A kreatív megoldások előnyben részesülnek, de a szituációknak a valóságban is elképzelhetőeknek kell lenniük.

A filmekbe kötelező beépíteni:
  • Benő figuráját (ide kattintva letölthető, illetve a hír alatt vektoros formátumban is megtalálható)
  • egy korrupciós szituációt
  • a korrupció elítélését, a becsületes út elsőbbségét

Mik a pályázás feltételei?


A pályázatra bárki jelentkezhet. Az animációk elkészítésének módja a pályázókra van bízva, a stop-motion animációtól a kézzel rajzolt rajzfilmig bármilyen megoldás elfogadott. 

Az elkészült filmet AVI, MPEG, MP4 vagy MOV formátumban küldd el a bazis@transparency.hu címre. (A file nagy mérete miatt használd a WeTransfer fájlküldő szolgáltatást.) Az üzenetben tüntesd fel nevedet, telefonszámodat és email címedet is!

Beküldés határideje: 2013. december 2.

Díjazás:
1. díj:  300.000 Ft
2. díj:  200.000 Ft
3. díj:  100.000 Ft

A díjátadásra és a nyertes animációk bemutatására 2013. december 9-én, a Korrupcióellenes Világnap alkalmából megrendezésre kerülő „Átláccó Fesztiválon” kerül sor. (A Fesztiválról bővebben hamarosan a www.transparency.hu oldalon írunk.)
Ha a pályázattal kapcsolatban további kérdésed van, írj a bazis@transparency.hu email címre!

1 megjegyzés:

acrf írta...

"Benő ezt elutasítja, és feljelentést tesz." Utána Benő persze soha nem kapja meg az engedélyt, mert az ügyintéző főnöke (az osztályvezető) még külön 1 millió kenőpénzt kér lakásonként, amiből 20%-ot lejattol az alpolgármesternek. Le is szólnak a kerületi kapitányságra a puszipajtás ezredesnek, akivel amúgy is szoros kapcsolatot ápolnak, mivel a kerület fontos emberének 23 kocsmája van, s azoknak az ügyeit legalább 3 rendőr és 8 önkormányzati alkalmazott egyengeti. Benőt beidézik tanúnak, majd rögtön gyanúsított lesz belőle, jól összeverik és feljelentik hivatalos személy elleni erőszakért. Pedig milyen olcsón megúszhatta volna !!!