2013. október 27., vasárnap

Programajánló: Találkozás MARC AUGÉ francia etnológussal Public · By Műcsarnok - Kunsthalle Budapest

Wednesday, October 30, 2013


Az Elmegyakorlat Műcsarnok-könyvek következő kötetei Marc Augé két esszéje: a Séta a Luxembourg-kertben és az Egy etnológus a metróban. A világhírű francia etnológus, akinek nagy sikerű Nem-helyek című tanulmánya már napvilágot látott a sorozatban, a kötetek októberi megjelenése alkalmából a Budapesti Francia Intézet és a Műcsarnok közös meghívására Budapestre látogat. 

Október 30. szerda, 18 óra
Helyszín: Műcsarnok, Előadóterem

Helyek és nem-helyek
A városi tér élménye

Kerekasztal beszélgetés
Résztvevők: Marc Augé, antropológus, etnológus; Fáber Ágoston, szociológus, a kötetek fordítója; K. Horváth Zsolt, társadalomkutató, kritikus; Wessely Anna, szociológus, művészettörténész

A beszélgetés magyar és francia nyelven zajlik szinkrontolmácsolással.
A fordítások a Kosztolányi Program keretében, a Francia Intézet támogatásával jelentek meg.


Október 29. kedd, 18 óra
Helyszín: Francia Intézet

Tudomány és hatalom

Előadás
Résztvevők: Marc Augé, antropológus, etnológus; Heller Ágnes, filozófus; Prof. Dr. Hendrik Hansen (Andrássy Egyetem, dékán)

Az előadás az Elysée-szerződés 50. évfordulója alkalmából megrendezett sorozat záróeseménye. Francia, magyar és német nyelven szinkrontolmácsolással. A Budapesti Goethe Intézettel közös szervezésben.

-------------------------------------------------------------------------------
Az Elmegyakorlat Műcsarnok-könyvek következő kötetei Marc Augé két esszéje: a Séta a Luxembourg-kertben és az Egy etnológus a metróban.
-------------------------------------------------------------------------------

Marc Augé (1935)

Francia antropológus
Irodalomtudományból szerzett diplomát az École Normale Supèrieure tanárképző főiskolán. 1965-től öt éven át sorozatos terepmunkát végez Nyugat-Afrikában, elsősorban Elefántcsontparton és Togóban. Kutatási területe a rokonsági rendszerek, hatalmi viszonyok. 1970-től a Társadalomtudományi Felsőfokú Iskola tanára, majd tanulmányi igazgatója, végül 1985-1995-ig, tíz éven át az intézmény elnöke. Számos afrikai terepkutatása után a 80-as évek közepétől kutatási területének iránya megváltozik, így hosszabb időt tölt Latin-Amerikában, kísérletet téve a kortárs kultúra legközvetlenebb hatásainak megfigyelésére.
1985-ben teszi közzé egy olyan könyvsorozat első tagját, amelynek fókuszában közvetlen környezete áll. Az Átkelés a Luxembourg-parkon című könyv a parkban eltöltött egy nap etnológiai regénye. Augé szerint a „kísérleti műfaj”-nak ugyanebbe a kategóriájába tartozik az Egy etnológus a metróban is, mely a párizsi metrón való utazás élményét elemzi, valamint a Birtokok és kastélyok című tanulmány is.
1992-ben írta az azóta klasszikussá vált Non-Lieux, introduction à une anthropologie de la surmodernité című munkáját (Nem-helyek. Bevezetés a szürmodernitás antropológiájába, Műcsarnok, 2012). Marc Augé művei nem csupán társadalomtudományi tanulmányok, hanem az etnológia toposzait felhasználó izgalmas reflexiók, melyekben a szimbólum, a rituálé, az identitás mindannyiunk napi élményein átszűrve válnak megismerhetővé.

Nincsenek megjegyzések: