2013. október 5., szombat

Programajánló: Építészeti kiállítás és kerekasztal beszélgetés (ingyenes) by Budapesti Román Kulturális Intézet

Budapesti Román Kulturális Intézet, Programajánló, Budapest, építészet

A Budapesti Román Kulturális Intézet „Kulturális örökséget teremtő román építészek” címmel kiállítást és építészeti kerekasztal beszélgetést szervez

EVENT

A Budapesti Román Kulturális Intézet egy kiállítással és egy kerekasztal beszélgetéssel vesz részt Az építészet hónapja c. rendezvénysorozaton.

Így 2013. október 8-án, 18.00 órától, Kulturális örökséget teremtő román építészek címmel kiállításra kerül sor az intézet XIV. ker. Izsó u. 5. alatti székházában. A kiállítást egy kerekasztal beszélgetés követi identitás az építészetben témával, amelyre Romániából elismert építészek érkeznek: Dr. Cristina Olga Gociman, egyetemi tanár, a bukaresti Nemzeti Építészeti Biennálé biztosa és Dr. Viorica Curea, a Román Építész Kamara elnöke, az említett kiállítás kurátorai, a kerekasztal beszélgetés moderátora pedig Dr. Augustin Ioan, a bukaresti ”Ion Mincu” Építészeti Egyetem tanára, a Történelmi Műemlékek Országos Bizottságának elnöke.

Magyarországról a kerekasztal beszélgetésen a Magyar Építész Kamarát dr. Vukoszávlyev Zorán építész, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének docense képviseli, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Karát Krähling János az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék tanszékvezetője illetve Sugár Péter DLA Ybl-díjas építész, egyetemi docens, a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja.

„Az építészet egy erőteljes nemzeti identitást képző erő, a közösségi összetartozás érzésének megteremője, amely finoman meghatározza létezésünket és nevelésünket. Emberformáló és esztétikai dimenziójának kihangsúlyozása egy szükségszerű tett, amely által visszakerül valós kulturális pozíciójába. 

A Kulturális örökséget teremtő román építészek című kiállítás a céh 120 éves fennállása alatt született legfontosabb építészeti alkotásokat mutatja be. Ezek a nemzeti kulturális örökség, implicit módon az európai kulturális örökség részét képezik. A kiállítás közel félszáz panelen mutatja be a román építészek 1869–1989 között készült alkotásait. A kiállítás alapgondolata az állandó időbeni fejlődés bemutatása és a román építészet minőségi értékeinek hangsúlyozása a történelmi viszontagságok, a világháborúk, a politikai változások ellenére.

(…)E kiállítás célja, hogy a kulturális fejlődés fő pilléreként mutassa be az építészeti kulturális örökséget, ugyanakkor pedig hangsúlyozza az építészet szerepét a közösségi szellem megszilárdulásában és a nemzeti identitás fejlődésében.” (Cristina Olga Gociman, kurátor)

Nincsenek megjegyzések: