2013. szeptember 2., hétfő

Napi Sznobéria: Edvin Marton and the 3 million dollar violin

Sátáni vihogás.

Ez van, geci: 3 millió dolláros hegedűm van.

A fasz, aki egyből világhíresen kezdte, hogy diszkoritmusokra illegve megajándékozza a bunkó, de sznob juppikat a zene illuziójával. Ezt kapják: diszkóritmusokra riszáló hegedás a hárommillió dolláros hegedájával. Egyeseknek csak ennyi kell: tesó, hogy milyen jól húzta ez a csávó a klasszikusokat egy igazi Stradivarin, amin még a nagy Paganini játszott.

Csűry Lajos, Edvin Marton, Stradivari

Csűry Lajos, Edvin Marton, Stradivari

Csűry Lajos, Edvin Marton, Stradivari

A Proceedings of the National Academy of Sciences szakfolyóiratban megjelent cikk szerint Stradivari hegedűinek hangzása nem olyan összetéveszthetetlen és egyedi, mint ahogyan eddig gondolták. Egy, az Université Paris kutatói által rendezett vakteszt során tapasztalt hegedűművészek sem tudták megkülönböztetni az itáliai hegedűépítő mesterek által 300 éve alkotott hangszereket az új hegedűktől.
A kísérlet során 21 kiváló hegedűművészt kértek fel, hogy játsszanak hat nagyon magas színvonalú hegedűn – két Stradivarin, egy Guarnerin, valamint három újon. A két teszt során sem a zenészek, akiknek látását egy hegesztőszemüveg korlátozta, sem az értékelést végző megfigyelők nem tudták, hogy éppen melyik hangszer szólalt meg. Az első kísérletben minden zenész egymás után tíz párosítást kapott a hegedűkből – mindig egy újat és egy történelmit, bár a tesztelők ezt nem tudták. A második tesztben mind a hat hegedűt felsorakoztatták és a művészek egy órán keresztül összehasonlítgathatták őket. Végül azt kérdezték a zenészektől, hogy melyiket vinnék legszívesebben haza, valamint hogy a hegedűket hogyan rangsorolnák különböző kritériumok – pl. játszhatóság, hangszínek terjedelme, kisugárzás – alapján. Többségük az újabb hegedűket tartotta jobbnak, az egyik Stradivarius - ráadásul - a legrosszabb értékelést kapta. Persze ez mit sem von le abból a tényből, hogy a mai hegedűk formáját, fakiválasztását a mester alkotta meg. Mai túlértékeltségük is inkább e hagyomány tiszteletén alapul. (wikipedia)

Ajánlott olvasmány:

Szántó György: Stradivari

Nincsenek megjegyzések: