2010. március 5., péntek

Big Bike Pub (volt Geronimo)

biker pub, Budapest, Geronimo, Hungary, III. kerület, koncert, motor, motorbicikli, motorkerékpár, motoros kocsma, Northside
biker pub, Budapest, Geronimo, Hungary, III. kerület, koncert, motor, motorbicikli, motorkerékpár, motoros kocsma, NorthsideNo, kispajtások, valaki egyszer elmagyarázhatná nekem, hogy wtf egy motoroskocsma. Fából vaskarika, esetleg a motorizált lovagok teázgatva töltik bent a becses idejüket. Talán Coca-Cola is bejátszik, akiknek orvosi engedélyük van rá.

Személyes utánjárásunk nem vezetett a rejtély megoldására, többszöri látogatásokkal sem sikerült marcona bőrcuccos arcokat teázgatás közben meglepni. Az Önök becses besúgója Nagy-Magyarország dekoráció abundenciájáról, Free Budaházy plakátról, valamint az amerikai kultúrkör déli vonulatának hatásáról (Konföderációs lobogó) tud beszámolni. Vendégseregnek néhány környékbeli gyalogos, akiket a 300 forintos sör csalogatott a gyártelep mélyén, a legál graffitik között megbújt kocsmába. A válság becsorgott a motorosok világába is, ez így demokratikus. Barátságos arcok, olcsó sör, külvárosi éj. A kurvajófej pultos (milyen zenét szeretnétek?) szerint a környékbeli legált szerető graffitis falfestők által is kedvelt ezen kocsma. Ezentúl a bloggereket is odaírhatja a listához.

Cím: Budapest Geronimo Motor Club (Northside) & Pub
1030 Budapest,
III. kerület, Bogdáni út 1
a Filatorigát HÉV megállónál


Geronimo (csirikava nyelven Goyaałé, vagyis 'one who yawns' (Ásító); angolul gyakran Goyathlay-nak ejtették), (1829. június 16. – 1909. február 17.) az Amerikai Egyesült Államokban élő csirikava apacsok kimagasló törzsi vezetője volt, aki hosszú háborút vívott a törzsi területeket elfoglaló európai telepesek ellen.

Geronimo, photo, fotó, kép, picture, USA, indianGeronimo Turkey Creeknél, a Gila folyó mellékágánál született, a mai Új-Mexikó államban, mely akkor Mexikóhoz tartozott, és melyet családja a bedonkohe apacsok földjének tartott. Maga Geronimo is bedonkohe apacs volt. Amikor felnőtt, ő lett a törzs varázslója és később kiváló harcosa, aki gyakran harcolt a mexikói csapatok ellen. A mexikói katonák 1858-ban egy feltételezhetően békés kereskedelmi tanácskozáson megölték első feleségét és három gyermekét, melyért minden mexikóit gyűlölt élete végéig. A mexikóiak adták neki a „Geronimo” becenevet. A név eredete ismeretlen. Néhányan úgy tartják, hogy ez a Goyathlay név spanyolosított változata. Mások úgy hiszik, hogy a spanyolok Szent Jeromoshoz imádkoztak az őket ért támadása közben vagy a vele vívott heves harcok közepette.
Geronimo rengeteg ellenséggel harcolt; mind Mexikó, mind az Egyesült Államok csapatai ellen és híressé vált hőstetteiről, amikor is számos embert szabadított ki a fogságból. Később ez a 38 férfi, nő és gyermek egy éven keresztül menekült egy 5000 fős amerikai csapat (akkoriban ez a hadsereg egynegyede volt) és a mexikói hadsereg elől. Ez a kis csoport volt az utolsó független indián harcosokból álló fő haderő, akik nem ismerték el az Amerikai Egyesült Államok kormányát az amerikai Nyugaton. Az ellenállás 1886. szeptember 4-én ért véget, amikor Geronimo megadta magát az Egyesült Államok hadseregében szolgáló Nelson A. Miles tábornoknak a Skeleton-kanyonnál, Arizonában.

Geronimót Fort Pickensben, Floridában börtönözték be. 1894-ben átszállították Fort Sillbe, Oklahomába. Öreg korára ünnepelt híresség lett. Kiállításokon jelent meg, ideértve az 1904-es világkiállítást St. Louisban, és számos vele kapcsolatos ajándéktárgy és fénykép kelt el, azonban soha nem engedték meg, hogy visszatérhessen szülőföldjére. Részt vett az Egyesült Államok elnökének, Theodore Rooseveltnek 1905-ös avató ünnepségén. Tüdőgyulladásban halt meg Fort Sillben, most is ott nyugszik a katonai temető apacs indián foglyok számára fenntartott részén. (wiki)

Nincsenek megjegyzések: