2010. március 1., hétfő

Új Sípos Halászkert

blog, cigányzene, csárda, etetés, Fő tér, halászcsárda, Magyarország, turizmus, vendéglátás, vendéglő, étterem, Óbuda, Új Sípos HalászkertA beton közepén, a régi városból megmaradt Fő téren
Sajnos, Halászlé, a hely specialitása helyett fürjlevest, sajttálat, sört és bort ettünk. Fürjlevesbe 1, azaz egy darab tojás volt adagolva a szerencsétlen szárnyastól, a sajttál viszont felséges volt, még a Spájzt is lenyomta (cserébe kétszer annyiba került). Cigányzene, ruhatár van, vendégek nincsenek. Kló tágas és tiszta világklasszis, odaköltözünk.

Nem olcsó kocsma étterem, seperc alatt elköltheted egy kisnyugger havi apanázsát, ha a jó öreg leitatással próbálkozol a nőneműnél. Vidd inkább a Bembe, itasd Maflással és etesd sóspálcikával. Lehet, hogy itt sem jutsz be a csajsziba, viszont sokkal olcsóbban csinálhatod.

Új Sipos Halászkert
Cím: 1033 Budapest, Fő tér 6
(III. kerület, Óbuda, az Árpád hídtól nem messze, az önkormányzat előtt)
honlap: www.ujsipos.hu
Szürreális, visszhangosan doboló (technó,) dobolós honlap, kérjük, ne ijedjen bekakiltam.

Nyitva tartás:
H - P: 10 - 23
Sz - V: 12 - 24


Kopipészt:

1898-ban itt nyitotta meg Goldinger Márton a Központi Kávéházat. Ekkoriban előtte volt a "konflis"-, majd később egy taxiállomás, így vendégköre Buda egészére és Pestre is kiterjedt. Ez a kávéház csak egy volt a megszámlálhatatlanul sok vendéglátóhely közül, melyek a 19. század közepétől szinte Óbuda védjegyévé váltak. A szűk kis utcácskákban egymást érték a vendéglők és kiskocsmák. Ebből a számos magyar író által megörökített hangulatból mára csak a mi szűkebb környezetünk, a Fő tér és környéke adhat némi ízelítőt. Az épületet az 1980-as évek elején - egy étterem megnyitásának szándékával - a szomszédos kis üzletekkel kibővítették és felújították. Ekkoriban még az volt a terv, hogy a Lajos utcában működő, patinás Sipos éttermet megszüntetik, így lett "Új Sipos" az 1983-ban megnyitott étterem neve.Századfordulós környezetben a száztagú cigányzenekar 5 tagja zenei kiséretével (magyar és világzenei válogatás) fogyaszthatja ebédjét vagy vacsoráját Óbuda főterén. Ételeink a legfinomabb hal és a magyaros konyha XXI. századbeli felfogásban elkészített remekeiből állnak össze, Egri Péter szakácsmester tálalásában. Specialitásunk az egészben sült hal valamint a halászleveink, de vad, szárnyas, sertés és borjú, vagy akár 20 féle savanyúság is megtalálható az étlapon. 35 féle bor és 62 féle pálinkából választhat az étkek mellé. Kizárólag magyar termelőktől vásárolt ellenőrzött alapanyagokkal dolgozunk. Jó étvágyat kívánunk! A Megújult Új Sipos Halászkert.

Az Új Sipos, ahogy erről a "Halászkert" megnevezés és a korabeli berendezés is tanúskodik, Óbuda kiveszőfélben lévő polgári éttermei közül a "haléttermek" hagyományait követi. A fenti jellegzetességen a 19. és 20. századi magyar konyha ízeit kívánja felvonultatni, az elkészítésben és tálalásban a 21. századi, budapesti gasztronómiai trendeket követve. Természetesen figyelünk az egészséges táplálkozás szempontjaira is.

Arra törekszünk, hogy mindehhez kizárólag minőségi (általunk is válogatott és ellenőrzött) magyar alapanyagokat használjunk. Ezeket Budapest és környéke kistermelői szállítják be. Példaként megemlítünk közülük néhányat: a No Bull Co. a friss hús beszállítója, a Szabadi-Szabadi a savanyúságé, a Harcsa-filé a halaké, míg az André sajtüzem a sajtoké..

Ha nem lenne ma már kissé megkopott a címke, talán a "Kockás abrosz jó kadarka" jellemezné legjobban az éttermünket. Nemcsak az épület, a belső terek és az ételek idézik a 19. századi Óbuda hangulatát, de a pincérek is azzal az eleganciával és szakértelemmel végzik a munkájukat, amivel Krúdy Gyula kortársai tehették anno.

Az a vágyunk, hogy nálunk a "polgár" is "úr"-nak érezhesse magát, úgy hogy mindezzel ne tehelje meg túlságosan a pénztárcáját...

Nagyon reméljük, hogy törekvéseinkkel és munkánkkal magunk is hozzájárulhatunk szűkebb környzetünk, a Fő tér újbóli otthonossá és mozgalmassá tételéhez, hogy ezzel visszanyerje a régebben meghatározó helyét Budapest vendéglátásában.

Nincsenek megjegyzések: