2010. március 26., péntek

Az Index néhai székházai

Az index.hu lakóhelyei, a néhaiak. A kezdetek internetto.hu néven a Márvány utcai szalagablakos-modern irodaházban (mínusz központi légkondi), a Viktor Hugo utcai üvegkocka, a Klapka utcai régi raktár, az Árpád úti posztszoci ízlésű csicsás (Korona Szálló újratöltve?), valamint a Flórián Udvar prémium loftháza.

index.hu, Alkotás út, Internetto, székház, Intranszmas Irodaház, Alkotás útja, Budapest (építész: Nagy Elemér), MÁRVÁNY U. 17  1012 BUDAPEST
Intranszmas Irodaház,
Márvány út 17 (Alkotás u. mellett), építész: Nagy Elemér

Mindenesetre elterveztem, hogy írok egy jó kis ismeretterjesztő posztot erről a kiugró építményről, csakhogy meglepően kevés róla az info. Annyit azért lehet tudni, hogy 1969-ben épült fel a kor jellegzetes stílusában az akkor 41 éves Nagy Elemér tervei alapján. Kinek az ötlete volt egyébként magas, környezetükből kiemelkedő épületekkel kicsipkézni Budának ezt a részét? (Lásd még Krisztina tér.) Nagy Elemér volt az Építőművészet c. folyóirat szerkesztője 24 éven át, ő álmodta meg az Emke szállót a Maxim bárral, a bolgár követségi rezidenciát (gyerekkorom egyik fontos helyszínén, a Vérhalom téren, ha jól tudom), valamint a Műegyetem több épületét is. Az Intranszmas Magyar-Bolgár Társaságot 1964-ben alapították, jó sokan dolgoztak neki, ahogy elnézem. 1992-ben megszüntették a bolgárokkal a kormányközi egyezményt, és az állam akarta tulajdonába venni a magyar céget, ez nem sikerült először, de később gondolom azért kézen-közön privatizálták. Hogy eközben mi lett a szimbolikus székházzal, nem tudom. Most mindenféle fisz-fasz céget Intranszmasnak hívnak, ami odatelepült. Meglepve olvastam, hogy az Internettót kiadó IDG is ott székelt egykor, valaki azt vélelmezi egy régi levéllistán, hogy az Internettón az egykori webkamera az Alkotás utat mutatta az Intranszmas házból.

A városi legenda szerint titkosszolgálaté volt a legfelső néhány emelet, ebben mondjuk lenne is ráció, adva van a stratégiai elhelyezkedés, és ahogy elnézem ezt a fenyegető téglatestet a poros ablakaival, vetemedett betonlépcsőjével, könnyű elképzelni néhány újságpapírból szalonnázgató titkos ügynököt is a felső szintre, egy olyan helyiségben, amit ma szerverszobának hívnának. (nefritfuvola)

frissít egy imeretlen nevű olvasónk: "az intransmasban a legfelső szinten egész pontosan egy Süllős&Süllős étterem (?) működött jó pá évig, a világ legmocskosabb konyhájával, személyzetével és ételhordós vendégkörével; viszont isteni panorámával az ebédlőből. Igazi szocializmus volt a 21. században"

Budapet, Klapka utca 1-3, szerkesztőség, blog, Budapest, index, index.hu, szekház,
XIII. kerület, Klapka utca 1-3.

Victor Hugo út 18-22. Index.hu szerkesztősége 1999. szeptember – 2002. június között
XIII. kerület, Victor Hugo út 18-22.
Index.hu szerkesztősége
1999. szeptember – 2002. június között

INDEX.HU RT., BUDAPEST, ÁRPÁD ÚT 51-53.3., 4. ÉS 5. EMELET
IV. kerület, Árpád út 51-53; 3., 4. és 5. emelet

index.hu, szerkesztőség, Florián udvar, Óbuda, Árpád híd
Florián Udvar, III. kerület, Florián tér 1
(Nobilis érdekeltségű irodaház)

A Flórián Udvar 10.300 négyzetméteren kínál elegáns loft irodákat Óbuda központjában, a Flórián téren. Az egykori Magyar Királyi Dohánygyár átalakítása révén megvalósult ’A’ kategóriás irodafejlesztés 2008 júniusában került átadásra.
Az Észak-Buda legfontosabb közlekedési csomópontjában magas színvonalon megújult épületegyüttes fontos szerepet tölt be Óbuda történelmi városközpontjának modernizációjában. A Flórián Udvar bérlői köre olyan neves nagyvállalatokból tevődik össze, mint a Group 4 Securicor, a CIG Közép-Európai Biztosító Zrt., a K&H, az Y-Soft és a Főtáv Zrt. Az átlagos bérleti díj 13,5 EUR/m2/hó.

A Flórián Udvar iroda és parkolóházban a XIX. századi stílusjegyek megőrzésével, és a XXI. századi modern technológiák alkalmazásával a fejlesztő, BIF Csoport, kivételes munkakörnyezetet biztosít bérlői számára. Az átlagon felüli belmagasság, a karcsú öntöttvas tartóoszlopok és boltíves födémszerkezetek különleges hangulatot kölcsönöznek az irodaháznak, csakúgy, mint a régészeti feltárások során előkerült római kori romok, melyek az egyik főbejáratnál, egy üvegpadló alatt kerültek bemutatásra.

A gazdag leletanyagának feltárásáért Henszlmann Imre díjjal, pénzügyileg előnyös megvalósításáért pedig Property Forum Award kitüntetéssel jutalmazott projekt 190-1800 m2 alapterületű prémium irodaterületeket kínál.

Az igény szerint kialakítható, természetes fénnyel megvilágított irodahelyiségekben nyitható ablakok és kártyás beléptető rendszer szolgálja a bérlők elégedettségét. Az irodaház szolgáltatásaiként egy 240 férőhelyes parkolóház, kerti teraszos belső étterem és kávézó, valamint egy közel 2.000 m2-es parkosított belső udvar került kialakításra.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

az intransmasban a legfelső szinten egész pontosan egy Süllős&Süllős étterem (?) működött jó pá évig, a világ legmocskosabb konyhájával, személyzetével és ételhordós vendégkörével; viszont isteni panorámával az ebédlőből. Igazi szocializmus volt a 21. században

BB írta...

köszi, átemeltem a hozzászólást a bejegyzésbe

BB írta...

megvannak még ezek szerint: SÜLLŐS & SÜLLŐS Vendéglátó Betéti Társaság

Csillag Tamás írta...

1965-70 között édesapám volt az intranszmas vezérigazgató helyettese Szófiában. Ha jól emlékszem, az épület alapkövének letételekor Ő ott volt, s úgy rémlik, talán még az Ő neve is rákerült...(Csillag Tibor)

Unknown írta...

Nahat, ez nem semmi! Es megtudhatjuk , mit is csinált ez az intranszmas?

Csillag Tamás írta...

Inkább mástól idézek: "A koraszülöttként elhalt „új gazdasági mechanizmus” jelképeként épült 1968–69-ben a nagy forgalmú budai bevezető út (Alkotás utca) és a Déli pályaudvar között az anyagmozgatásra szakosodott magyar–bolgár közös vállalat tizenegy szintes irodaháza. Építész tervezője Nagy Elemér és Makkai Géza, statikus tervezője Walthier Gábor (Közti), az épület kivitelezője a 26. ÁÉV (Dunaujváros) volt. Az épületben folyó munka jellegének megfelelően az alsó négy szinten középfolyosós elrendezéssel irodákat, az ötödiktől a kilencedik emeletig nagy alapterületű rajztermeket alakítottak ki. A tizedik emeleten étterem és konyha, a tizenegyedik emeleten irattár és sokszorosító, valamint szellőzőgépház kapott helyet. Az épület homlokzatát sötét színű klinkertégla borítja, az árnyékolást és a fényvédelmet lemezes árnyékoló szerkezettel oldották meg.
F: klubhalo.hu"
http://egykor.hu/budapest-i--kerulet/intranszmas-irodahaz/2467

Csillag Tamás írta...

Egy kis korabeli filmhiradó, többek között az Intranszmasról is...
https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=21617

Szendrei János írta...

Anyám itt dolgozott '83 előtt,az 5. emeleten,műszaki rajzolóként,sokszor túlórázott.Mi meg a 2 testvéremmel nemegyszer mentünk be hozzá iskola után,mikor du. 5 órakor elmehettünk a napköziből.Mikuláskor csomagot kaptunk ott,filmvetítés is volt az aulában,elvittem két osztálytársamat is.Sok emlékem maradt meg erről az épületről....

Szendrei János írta...

Fent a legfelső emeleten az ebédlő is elég jó volt emlékeim szerint,és sokan jártak oda enni.Finom volt a gyümölcsleves,erre határozottan emlékszem.