2009. július 14., kedd

Nácista építészet a Belváros közepén! (Garaczi)

belváros, Budapest, Garaczi László, Gyarmati nő, Honvéd utca 22, horogkereszt, Hungary, Lipótváros, Magyarország, Markó utca 11, nyilas, Nyilasház, svasztika, V. kerületBoncsákle. Ez itt nem a T-Mobil rózsaszíne.

Olvastunk a nagy példakép, izgalmasan politox szerzőnk regényében az ötkeri építőipari merényletről, oszt serényen megnéztük a tárgyat, mert felhorgadt a kíváncsiság. Fotóztunk is, persze:

Az a birodalmi rózsaszínű volt a nyilasház: a szvasztikamintás kövezet és kapurácsozat rejtélyes módon túlélte a bolsevizmus évtizedeit a Fehér Ház közvetlen közelében.

A játszótér helyén egy háztömb állt, a németek lőszert raktároztak benne, menekülés közben felrobbantották. A Markó, Szemere, Honvéd utcák nevei megmaradtak, a Klotild utcát Stollár Béla utcára keresztelték. Stollár Béla újságírót '44 karácsonyában a 22-es házban ölték meg a rózsaszínű ház nyilasai. ˝Klotild Csoport".

belváros, Budapest, Garaczi László, Gyarmati nő, Honvéd utca 22, horogkereszt, Hungary, Lipótváros, Magyarország, Markó utca 11, nyilas, Nyilasház, svasztika, V. kerületFelrobbant a ház, feltárult egy tekintet, és nézni kezdte a várost.

Épült: 1931
Tervezte Györgyi Dénes műépítész tanár és Román Ernő műépítész
Idézett szöveg: Garaczi László: Mintha élnél
Garaczi László honlapja: garaczi.fw.hu

Stollárról: Az 1940-es évek elején megnyerte a Pesti Hírlap újságírói pályázatát és ettől kezdve a Pesti Hírlap belső munkatársa lett. Ezenkívül dolgozott a Képes Vasárnap, a Mozi Újság és a Nemzeti Sport című lapoknak is. Népfrontos álláspontot képviselt, szoros kapcsolatban állt Bajcsy-Zsilinszky Endrével és Szakasits Györggyel. 1942-ben vonult be katonai szolgálatra. 1944 november második felében szervezte meg baloldali újságírókból a Magyar Szabadság Mozgalmat, melynek IV. biztonsági főcsoportját vezette. Stollár Béla és Szakasits György szervezte meg a Klotild-csoportot is, amelynek feladata a Légrády nyomda megmentése volt.
A nyilasok 1944. december 25-én körülfogták és elzárták a csoport körletét. A Klotild-csoport 23 tagja halt meg a rajtaütésnél, köztük Stollár Béla.
Az egykori Klotild utca Budapest V. kerületében ma Stollár Béla nevét viseli. (wikipédia)

frissítés, fríssítés, Névtelen nevű olvasónk hozzászólt, érdekesség beemelve:

"Ebben a házban élt a kilencvenes évek közepéig Kovács (Bonanza Banzáj) Ákos! EMLÉKTÁBLÁT NEKI! :)"
"A cége (Fehér Sólyom) még ma is ott található: www.mahasz.hu"





ezt a videót nehogy megnézzétek, mert visszamászik a reggeli, a holnapi is:

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ebben a házban élt a kilencvenes évek közepéig Kovács (Bonanza Banzáj) Ákos! EMLÉKTÁBLÁT NEKI! :)

BB írta...

nanebassz, ide az bizonyítékot!

Névtelen írta...

A cége (Fehér Sólyom) még ma is ott található: http://www.mahasz.hu/m/?menu=mahasz&menu2=a_mahasz_tagjai

BB írta...

beraktam a posztba, köszdánké