2014. március 26., szerda

Fehér pillangók az Erzsébet téren (meg egy nagy) Erzsébet téri Kulturális Központ, Akvárium, Gödör

Úgy tűnik, hogy sikerült a Gödör Akvárium klubbot határidőre (választás előtt) átadni, úgyhogy Rogán ünnepeltet, megszokta a hatalom trónusát, mint kisgyerek a bilit. Kenyér és cirkusz, Budapest legnagyobb szabadtéri kocsmája újra üzemelni fog.

Az átadás kapcsán egész napos családi programok, könnyűzenei koncertek, kulturális események várják a térre látogatókat.

A nyitást követően az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park várja a fiatalokat, és céljaink szerint a jövőben az Erzsébet tér a nagycsaládosok, a gyermekek kedvelt közösségi terévé is válik. Az Akvárium Klub, a Terminál Étterem és Gastroshop, valamint a parkolóterület üzemeltetésébe bevont bérlők versenyeztetési eljárás során kerültek kiválasztásra. Az átadást követően a Design Terminál és a Fröccsterasz is folytatja tevékenységét a téren.
(http://kulturaonline.hu/)







Az Erzsébet-program keretében megvalósított beruházás eredményeként a főváros egyik központi terén elhelyezkedő multifunkcionális létesítmény megújult formában kerül vissza Budapest kulturális és turisztikai vérkeringésébe.
(http://kulturaonline.hu/)






Egy a Kormány által hozott határozat értelmében a Budapest V. kerület Erzsébet téren található Erzsébet téri Kulturális Központ és Park fejlesztése II. ütemének megvalósítása elnevezésű beruházás az Erzsébet-program keretében kerül megvalósításra. A döntéssel összhangban a fővárosi önkormányzati tulajdonban álló, Gödör/Akvárium Klub és a mellette található sétány 2013. augusztus 1-jével az állam tulajdonába kerültek, a törvényben meghatározott közfeladatok ellátása érdekében. A Gödör/Akvárium Klub és a sétány hasznosítására a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-vel határozatlan idejű szerződést kötött. Az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. a Design Terminál épületére a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatallal kötött üzemeltetési-használati megállapodást. A tér említett ingatlanaira megkötött mindkét szerződés lehetővé teszi az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. számára a beruházási feladatok elvégzését.

A beruházó az Erzsébet téri Kulturális Központ kivitelezésére 1.6 milliárd forintot (+áfa), a környezetrendezésre közel 400 millió forintot (+áfa) fordít, a beruházás teljes költsége várhatóan nem haladja meg a 2.5 milliárd (+áfa) forintot. Az Erzsébet tér érintett területének rekonstrukciójához állami pénz nem szükséges. (wtf? kiemelés tőlem, a szerk.)

Az Erzsébet-program keretében megvalósuló beruházás célja, hogy a főváros központi terén elhelyezkedő létesítmény multifunkcionális jellegének fenntartása mellett a kulturális, turisztikai és vendéglátási szolgáltatásai a térnek a főváros közösségi életében betöltött kiemelkedő helyéhez illeszkedő, magas színvonalon kerüljön megvalósításra.

A Központ egy közel 1000 m2-es alapterületű Erzsébet Műhelyt is magában foglal majd, amely szociális, kulturális programok, valamint sportfoglalkozások, táncházak, előadások megrendezésére is alkalmas lesz, és tovább bővül egy közel 1300 fős koncertteremmel is. A térszinten megújulnak a zöldfelületek, a burkolatok, az utcai bútorok, a sétány pedig kiszélesítésre kerül. Az átadást követően megújult formában működik tovább az Akvárium Klub és a Fröccsterasz is.

A felújított, többfunkciós Erzsébet téri Kulturális Központ és Park a nagyközönség számára 2014 márciusában kerül átadásra.

Erzsébet Vagyonkezelő Kft. - erzsebetprogram.hu



Az állam annak ellenére nem írt ki közbeszerzést, hogy a felújítás jelentős összegbe kerül. Az állami cég szerint a központ felújítására 1,6 milliárd forintot, a környezet rendezésére mintegy nettó 400 millió forintot fordítanak, a vagyonkezelő kft. reményei szerint a teljes költség nem haladja meg a nettó 2,5 milliárd forintot. „Az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, továbbá, a beruházást saját forrásból valósítja meg, ahhoz sem költségvetési, sem uniós forrást nem használ fel” – indokolta a hvg.hu-nak a cég a közbeszerzési pályázat elmaradását. A HVG-vel júliusban azt közölték, hogy az üdültetési cégek tulajdonában álló ingatlanok eladása révén teremtették elő a pénzt az építkezésre.

A törvényi előírások kikerülését az tette lehetővé, hogy idén újabb fordulat történt az Erzsébet tér ügyében. Egy törvénymódosítás révén Budapest véglegesen az államnak adományozta az Erzsébet téri Kulturális Központ és Parkot. (A terület már kétszer cserélt eddig gazdát: először 1997-ben, amikor a főváros a Nemzeti építésére ajándékozta oda az államnak; majd miután a színház építése nem itt történt meg, 2002-ben az állam visszaadta Budapestnek). Ezt követően az állami vagyonkezelő a Design Terminál helyett a szintén állami tulajdonban lévő Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-t bízta meg mind az Akvárium, mind a DT üzemeltetésével. (hvg)

Eldugott milliárdok
Viszont az Erzsébet Vagyonkezelőnek eredetileg legfeljebb a névazonosság miatt volt köze az Erzsébet térhez. A társaság abba – az egyre kuszább – cégcsoportba tartozik, ami a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány körül jött létre az utóbbi években. Eredetileg az étkezésijegy-forgalmazó Erzsébet Utalványforgalmazó volt a tulajdonosa (aminek pedig az alapítvány), de egy céghálón belüli ügylet révén átkerült az alapítvány másik cégének, a Hunguest Vagyonkezelőnek a tulajdonába. Az étkezési jegynek és a szállodáknak köszönhetően a cégeknek óriási bevételeik vannak – a piacról az Erzsébet-utalvánnyal kiszorított francia utalványcégek Brüsszelben támadják a kormányt, az LMP pedig az állami cégháló átláthatatlan pénzügyei miatt kritizálja a kabinetet.

Az Erzsébet-utalványnak a válság miatt egyébként zsugorodó vendéglátásra és az élelmiszerláncokra, reklámjai révén pedig a médiára van nagy hatása (mint a sajtó többször is foglalkozott vele: jelentős összegeket költenek jobboldali orgánumoknál). Mint a HVG júliusban megírta, egy apró törvénymódosítással a Fidesz a parlamentben elérte, hogy az alapítvány és cégbirodalmának gazdálkodása ne legyen teljes egészében nyilvános. Az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-nek eredetileg Ruff Zoltán volt a vezetője, aki megfordult a volt Fidesz-pénztárnokhoz, Simicska Lajoshoz tartozó cégekben is. Szeptembertől Árendás Gergely került az élére, aki viszont korábban a baloldali kötődésűnek tartott Wallis-csoportban dolgozott.

A hivatalos indoklás szerint azért az Erzsébet Vagyonkezelő bonyolítja a tér átépítését, illetve a DT és az Akvárium üzemeltetését, mert a felújított budapesti kulturális központban majd az utalvány profitjából üdültetett hátrányos helyzetűeknek is szerveznek programokat. A cég az utóbbi hónapokban igazi ingatlangazda lett: hozzá tartozik a zánkai gyerekváros és a balatonőszödi kormányüdülő is.
(hvg.hu)


(http://kulturaonline.hu/)

Nincsenek megjegyzések: