2014. március 22., szombat

Budapesti Tavaszi Fesztivál, Hősök tere




Konicsiva Helmut fotói, köszi



index:

Ma kezdődik a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál, két hét alatt 58 helyszínen 172 programot rendeznek, lesz klasszikus, kortárs és könnyűzene, tánc-, színház- és képzőművészet. Az április 6-ig tartó fesztiválon hat világpremiert, tizennyolc magyarországi bemutatót, valamint további három színházi premiert láthat a közönség. Csaknem húsz olyan társulat és produkció érkezik Budapestre, amely először mutatkozik be Magyarországon, írja az MTI.

A fesztiválon fellép mások mellett Philip Glass, José Cura, a Zubin Mehta vezényelte Bécsi Filharmonikusok, Simon Keenlyside, Erik Truffaz, a Matt Bianco, a magyarok közül Bogányi Gergely, a Kelemen-kvartett, Perényi Miklós, Miklósa Erika, Sebestyén Márta és Lajkó Félix. A firenzei Uffizi Képtár vendégkiállítást tart, Somnakaj címmel pedig bemutatják az "első roma sorsjátékot" és "etnoballadát". Az idei tavaszi fesztivál keretében rendezik meg először a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót is.

A fesztivál főbb helyszínei a Művészetek Palotája, az Operaház, a Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Millenáris, a Bálna, az újonnan megnyílt Pesti Vigadó, a Nemzeti Színház.

A teljes program a www.btf.hu oldalon olvasható.

...................

A Budapesti Tavaszi Fesztivál megalapítása óta (1981) Magyarország legnagyobb kulturális fesztiválja. Ez az eseménysorozat világviszonylatban is jelentősnek számít. A világ minden országában számon tartják, az utazási irodák már hónapokkal előre megkapják a tervezett műsorfüzetet. Március utolsó két hetében a magyar főváros 50–60 helyszínén kb. 200 esemény várja nemcsak a belföldi, hanem a külföldi turistákat is. A fesztivál kínálatában a komoly- és könnyűzenei koncertek mellett helyet kapnak színházi előadások, filmvetítések, szabadtéri programok és más fesztivál jellegű események is. 2003-ban Gundel művészeti díjat nyert a Budapest díj kategóriában. (wiki)

Nincsenek megjegyzések: