2014. március 24., hétfő

A Fradi stadion melósainak slózijai

Munkanélküli szociológusokból álló urbexes kommandónk ismét a Fradi Madárketrecben kémkedett bajnaista-mesterházista-gyurcsányista-fodorista megbízásból. Egyenest a slóziból jelentünk, szarturkászásunkat most megosztjuk kedves olvasóinkal, betekínthetnek a magyar (+"román") néplelkébe.




wiki: A mentálhigiéné minden olyan tevékenység, melynek célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása, olyan orvosi tudományág, amely támogatja és elősegíti a mentális egészséget és a mentális betegségek megelőzését a pszichiátria és apszichológia segítségével.




Szerdán tette közzé az OECD 2014-es, Society at a Glance című jelentését. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet magyarra leginkább Társadalmi pillanatképként fordítható dokumentumát kétévente publikálják, benne a szervezet 34 tagországának legfontosabb gazdasági, társadalmi, egészségügyi és mentálhigiénés mutatóival.

A 2001 óta készített jelentés hetedik kiadása különösen fontos, mert először közöl olyan adatokat, amelyek azt mutatják, hogy a világ legfejlettebb országai milyen állapotba kerültek a globális gazdasági válság alatt-után. A globális helyzet felmérésére pedig olyan, nem OECD-tagországok adatait is vizsgálták, amelyek fontosak a világ boldogulása szempontjából: így került be a mostani kutatásba többek közt Oroszország, Mexikó, Dél-Afrika és Indonézia is.

Magyarország 1996 óta OECD-tag, és a mostani kutatásból is nagyon érdekes dolgokat tudhatunk meg arról, hogy pontosan hol a helyünk a világban. Az egész dokumentumot végigböngészve látszik, hogy sok táblázaton és grafikonon a középmezőnyben szereplünk, azonban sok olyan is van, amelyen Magyarország számai kiugróak. És gyakorlatilag minden ilyet esetben valami rosszat mutatnak: negatív tendenciát vagy eleve reménytelen helyzetet. (forrás: 444)



wiki:

A mentálhigiené feladata

A lelki egészség elősegítése és megőrzése, illetve azon ismeretek és intézkedések felhasználása, melyek arra irányulnak, hogy megelőzzék a lelki rendellenességeket és javítsák az egyén pszichológiai beilleszkedését a társadalomba, illetve képességeit a harmonikus szociális kapcsolatok kialakítására.








Ahogy az viszonylag közismert, a magyar nép borzasztóan boldogtalan. Egy 10-es skálán az átlagos boldogságindex mindössze 4,7, aminél még a szomorúnak tartott oroszok is jobban teljesítettek. Csak Dél-Afrikát előzzük meg, de őket is alig. A jobboldali ábrán pedig az is látszik, hogy a 2007-ben kezdődő ötéves periódusban képesek voltunk még boldogtalanabbak lenni. (forrás: 444)











Nincsenek megjegyzések: