2011. június 8., szerda

A Gellért tér beépítése (Vincze és Lászlo építésziroda)

Ravasz, nagyon ravasz. A Gellért tér beépítése, mi? Panorámás étterem meg teraszos kávézó (értsd. kocsma), valamint egy kis parasztvakító konc az önkormányzatnak: Önkormányzati Információs Butik. Minigaléria a szakadt, ám nagyszájú művészi elitnek, sőt "izgalmasan működtethető" Műegyetemi Diákklub, hogy a szomszédos egyetem se pofázzon. A Gellért szálló bizonyára erektál az örömtől, hogy maga elé kapja ezt a multifunkcionális, panorámás izét.

Nem csak Bojár Iván Andrásnak vannak befektető haverjai.

Gellért tér izével
Bartók ötletpályázat


A jelenlegi Gellért tér egy zsúfolt, túlterhelt közlekedési csomópontként működik. A gyalogos forgalom a Bartók Béla út és a Duna part között számtalan közlekedési lámpával és útburkolati jellel szabályozott, korlátozott. Ebben a formájában a tér alkalmatlan a sétára, korzózásra, gyülekezésre, arra a funkcióra, mely a különleges városképi helyzetéből adódóan elvárható.


Az ötletterv kiemeli, a forgalom fölé lebegteti azt az épített platformot, amelyre visszakerül a hiányzó korzó a fontosabb infrastruktúrákkal, a belvárosi hedonista kellékekkel. Az út- és járdaszintekről mozgólépcsőkkel,
valamint épített széles lépcsőzött teraszokkal lehet feljutni a felső szintekre. A Duna felé nyújtott panoráma-étterem, teraszos kávézó kaphatnak helyet. Az Információs Butik az Önkormányzat által üzemeltetett minigaléria, ahol a kerületi, újbudai térképek, könyvek, kiadványok érhetők el.
Elképzeléseink szerint ide kerülhet az új Műegyetemi Diákklub is, mely multifunkcionális tereivel izgalmasan működtethető intézménnyé válhat.
A Gellért tér - Kosztolányi tér tengely fejlesztése a fenti gondolatokkal mégsem áll szinte semmilyen összefüggésben.


Játék, kísérlet, provokáció.


lépcsőzős Gellért
"Adott probléma nem építészeti ötletterveken keresztül kezelhető, hanem a civil szervezetek kezdeményezésein,a helyi politikai vezetés és végrehajtás valódi szerepvállalásával,az ügy iránti elkötelezettségével."




Tervező: Tóth Ádám-Pintér Viola-Vincze László
Látványterv: Tóth Ádám
Tervezés : 2009

bővebben: www.vinczeandlaszlo.com

Hangulatos Gellért

Gellért felülnézetben

Nincsenek megjegyzések: