2011. június 1., szerda

Batthyány utca: egy szebb erkélyért

Virágos Budapestért, lehetne más. Köszönjük.

virágok közt

kis csodák


lelőhely: Budapest, I. kerület, Batthyány utca 12

Németújvári gróf Batthyány Lajos (Pozsony, 1807. február 10. – Pest, 1849. október 6.) államférfi, Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke

hasznos a kertvarazsmagazin.huból:

A legtöbb panellakáshoz és az új építésű lakóparki lakásokhoz is tartozik erkély, ahol szintén évezhetjük a kertészkedés örömeit, csak kicsiben.

Ha rendelkezünk egy erkéllyel, lehetőleg ne lomok tárolására használjuk, hanem alakítsunk, ki egy olyan pihenő sarkot ahol néha kiülhetünk, vagy megihatjuk a reggeli kávét.

Az erkély beültetésének fontos tényező lehet az erkély tájolása, nagysága. Sajnos a panellakások erkélyei igen kicsik, de még ide is telepíthetünk néhány erkély ládát szép egynyári dísznövényekkel beültetve. Ezekre a kisebb erkélyekre elég egy kisméretű asztal, két szék és néhány virág.

A déli és délnyugati fekvésű erkélyre hangulatos mediterrán dísznövényeket ültethetünk, hiszen itt legtöbbször egész nap éri a napfény a növényeket, így ide bátran telepítsünk fűszernövényeket, hibiszkuszt, leandert.


Az északi fekvésű erkély mindig hűvösebb és árnyékosabb, így ide olyan növényeket ültessünk, amelyek kevesebb fénnyel is beérik.

A déli fekvésű erkély növényei: muskátli, a futó muskátli, tátika, porcsinrózsa, körömvirág, leander, rozmaring, leander, hibiszkusz, mini rózsa, stb.

Az északi erkély növényei: begónia, fukszia, borostyán, hamvaska, álló muskátli.



kapcsolódó: kolozsvári erkélyek + első kerületi zöld gang

Nincsenek megjegyzések: