2012. március 8., csütörtök

Don Quijote, a magyar alkotóbuhera és a reklám

cím: Budapest, X. kerület,  Keresztúri út 202-206
Fémhulladék felvásárlás, vaskereskedelem
Don Quijote de la Mancha, teljes címén Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha (spanyolul El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha, eredeti helyesírással …Don Quixote…) 17. század eleji spanyol regény, melyet Miguel de Cervantes Saavedra írt 1605-ben illetve 1615-ben.
Cervantes történetének alapját egy fiktív mór történész Cide Hamete Benengeli kézirata adta. A Don Quijote azonkívül, hogy talán a legnépszerűbb spanyol irodalmi munka, egyúttal a világ leghíresebb irodalmi munkái között is szerepel.


A Don Quijote első részét 1605-ben adták ki Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha (spanyolul El ingenioso cabalero Don Quixote de la Mancha) címen. A második részt Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha második része (spanyolul Segunda parte del ingenioso caballero Don Quixote de la Mancha) címmel 1615-ben adták ki.
Az első részt Madridban adták ki Francisco de Robles költségén Juan de la Cuesta nyomdájában 1604 végén. 1605 januárjában adták ki először, de a gyors kiadás miatt számos hibával. Ebben az évben egy javított kiadása is megjelent a műnek ugyanabban a nyomdában. A könyv gyorsan elterjedt és hamar megjelent a kalóz példánya is Valenciában és Lisszabonban. A következő kiadásokat Aragóniában és Portugáliában jelentették meg, amelyekhez Robles még februárban adott pénzt. Azonban Cervantes a kasztíliai kiadásból nem sok hasznot húzott. 1605 augusztusáig már két kiadása volt Madridban ill. Lisszabonban, egy kiadása pedig Valenciában. 1607-ben Brüsszelben is kiadták, majd a következő évben Robles ismét Madridban újabb kiadást állt. 1610 jelent meg az első olasz kiadás, majd egy év múlva Brüsszelben újra kiadták a Don Quijotét.
A második rész első kiadása ugyanott jelent meg, ahol az első 1615 végén. Egy év múlva Brüsszelben és Valenciában, majd rá egy évre Lisszabonban jelent meg a Don Quijote második része. Az egyesített művet először Barcelonában adták ki 1617-ben.


Akönyv főhőse Alonso Quijana, egy vidéki úriember, aki rengeteg lovagregényt olvasott, aminek hatására meggyőződésévé vált, hogy ő is vándorló lovag. Mint „Don Quijote de la Mancha” indult el kalandokat keresni, „fegyverhordozójával” az egyszerű észjárású Sancho Panzával.
A „hölgy”, akinek a kutatására indul Quijote, Dulcinea del Toboso, szintén egy képzeletbeli szereplő, aki lehet Aldonza Lorenzo, egy lány a szomszéd tanyából. Igazi kiléte azonban mindvégig rejtély marad, minthogy a regényben magában meg sem jelenik, a személyére történő utalások ellentmondanak egymásnak (ugyanis Dulcinea Tobosóban kocsmároslány). Ő lesz az illúziójában ragadt „lovag” nemes szerelme.


A regény szerkezete a korabeli divatos pikareszkekre épít. A pikareszk (kópéregény) főhőse egy átlagos csirkefogó (picaro), aki különféle mókás történeteken esik keresztül, mulattatva az olvasót. Cervantes a kópét egy lovaggal helyettesítette. A regény szerkezetében feltűnik a novellaszerűség is, több történet is megszakítja a cselekményt, ilyen Az oktalan kíváncsiról szóló közbeékelt történet is.


Két külön részben adták ki Az elmés nemes Don Quijote de la Manchát, ez lett a spanyol aranykor legnagyobb hatású irodalmi munkája és valószínűleg az egész spanyol irodalomé. Ez volt az első újkori regény. Mint a nyugati modern irodalom egyik alapműve, gyakran látható a legnagyobb fikciós művek mindenkori listáján.
Don Quijote alakja az örök illúziók és reménytelen küzdelmek (szélmalomharcok) allegóriája lett. (wiki)

Nincsenek megjegyzések: