2012. február 4., szombat

Rákosborzasztó Rákoskeresztúr centrum, új főtér

A világ végén járva, fotókkal megrakodva, tessék. Errefelé is élnek emberek, magyarok, véreim. Itt élt Bada Dada és állítólag innét származik a Belga. És a panelrengeteg új főtére nem rossz, nem rossz, minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve. Választási év volt.

Impressziók!

Rákoskeresztúr, új főtér

végre használható bringatároló

Már a honfoglalás környékén lakott volt a terület. Első írásos nyoma Pousarakusa (Pósarákosa) néven egy 1265-ben kelt oklevélben található, nevét első birtokosáról kapta. Az említett oklevélben a birtokot a felhévízi keresztesek kapták meg, akiknek templomát (a szentély alapfalait) 1962-ben tárták fel. A középkori falu a török időkben teljesen elpusztult. 1727-től már mint község szerepel, tényleges újratelepítése azonban meglehetősen későn, 1770-ben történt meg, főleg svábok érkeztek a faluba. A terület a Podmaniczky család tulajdonában volt, ők építtették 1750 körül a kastélyt is. Rákoskeresztúrról 1880-ban Rákoshegy, 1907-ben Rákosliget levált és önálló település lett.
Rákoskeresztúrt 1950. január 1-jével – számos fővároskörnyéki településsel együtt – Budapesthez csatolták, és a Rákoscsabát, Rákoshegyet és Rákosligetet is magába foglaló XVII. kerület központja lett. Az 1980 – 1989 között 7700 lakótelepi lakás épült a Pesti út környékén és a városközpontban a régi családi házak helyén, négy ütemben. Rákoskeresztúrhoz tartozott 1950-ig Akadémiaújtelep, illetve az 1990-es években született Madárdomb területe is, melyek azóta önálló kerületrészekké nőtték ki magukat.


2009-2010-ben mintegy három milliárd forint összértékű beruházás indul Rákoskeresztúron, melynek keretében kiépítenek egy buszfolyosót az Örs Vezér Tere és Rákoskeresztúr-Városközpont között, valamint létesítenek egy sportcsarnokot, illetve a megszüntetett buszvégállomás helyén, az Elágon (Robert Schuman tér) létrehozzák „Rákosmente főterét”. (wikipédia)

formatervezett lámpa
kortárs formatervezett kuka
vízfüggönyös szökőkút-városkap
 Különleges látványt nyújt a számítógép vezérelte, fényjátékot s programozható, látványos alakzatokat formáló, Közép-Európában egyedülálló vízfüggönyös szökőkút-városkapu.

A főtér északnyugati oldalán új, süllyesztett, a bőséges zöldfelületbe illeszkedő többfunkciós épületet helyeztek el, amelyben kávézó, cukrászda nyílik hamarosan. (hatvanizoltan.hu)


Trianon emlékmű Rákoskeresztúron
Hiszek: Így volt, így lesz!
A II. világháborúban hősi halált halt katonák,
valamint a szovjetunióba német származásuk miatt elhurcoltak
és soha vissza nem tértek emlékére állította Budapest főváros
XVII. kerületi német kisebbségi önkormányzat


Kapcsolódó: Öcsi Bácsi horgászboltja

összes kép

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Budapest - Külváros
A csömöri gyaloghíd, avagy a pártfinanszírozás emlékműve
http://vimeo.com/35743135