2011. július 14., csütörtök

A megvásárolható törvényhozás és a tüdőrákipar

Parlament, panoramic view, ungarische wunderwaffe
A PARLAMENT A FALRA MENT... (Ellátó Kert)
A világ egyik legjobb munkahelye, ahova a képviselők hatalmas, éhes zsebekkel érkeznek. Valamint talán az egyetlen munkahely az országban, ahol munkaidőben is bebaszhatsz, ha képviselő nevű parazita minőségedben vagy ott.
Egy kis agytágító az Egymillióan a magyar sajtószabadságért fészbúkkos oldalról.

Parlamenti Stég
Egyre inkább próbálják kimosdatni magukat a dohánylobbis történetből a kormánypárti képviselők - annál jobban belegabalyodnak az egészbe, és annál több magukra nézve kompromittáló szálra derül fény. Kiderült, hogy a dohánycégek adóemelésének megfúrásában nagy szerepet játszott Hörcsik Richárd salgótarjáni képviselő, aki szoros kapcsolatokat ápol a Continental Dohányipari Zrt.-vel. Hörcsik elismerte, hogy benne volt a buliban a kiemelkedő szociális empátiájáról ismeretes frakcióvezető, Lázár János képviselő úr is. És láss csodát, a dohánycég áprilisban éppen Hódmezővásárhelyen ünnepelte 15 éves fennállását! Aztán ott van Dancsó József kormánypárti képviselő, aki azt az aprócska ellentmondást, hogy egy olyan módosító javaslatról szavazott, amely egy olyan céget érint, aminek ő maga is felügyelőbizottsági tagja, ennyivel nyugtázott: „gyakorlatilag az a feladata az egyéni képviselőnek, hogy lobbizzon”.


Hát így! Mennyire egyenes emberek ezek a mi képviselőink, mennyire őszinte velünk ez a mi kormányunk: nem hordanak össze hetet-havat, hanem a pofánkba merik mondani, hogy a dohánylobbi érdekeit képviselik.


cigi, pia, szerelem, pénzeső
Mint közismert, az Alkotmányügyi Bizottág múlt heti ülésén az azóta az Alkotmánybírósághoz átigazolt Balsai elnök úr vezényletével a kormánypárti képviselők az utolsó utáni pillanatban megszavazták, hogy a dohánycégeknek még két évig ne kelljen több adót fizetniük, ezáltal az államkassza 20 milliárd forinttal lett szegényebb. Balsai elnök úr kijelentette, hogy "a dohánylobbi erősebb volt". A TASZ ezért arra biztatja a polgárokat, hogy közérdekű adatkérés keretében tudakolják meg a bizottságtól, vajon milyen szerepet játszott a dohánylobbi a döntésükben: http://t7.hu/kmo


Ha 20 milliárd forintról ilyen könnyelműen szavaznak a képviselők, akkor azon sem lepődhetünk meg, hogy Pintér Sándor belügyminiszter cége sorozatosan nyeri meg a közbeszerzési pályázatokat, miközben a jóval kedvezőbb ajánlot tevő biztonsági égek pályázatát azzal utasítják vissza, hogy "kirívóan olcsó" ajánlatot tettek. Lehet elutasítani egy pályázatot azért, mert nem tesz eleget a különféle technikai feltételeknek vagy törvényben meghatározott egyéb elvárásoknak - de hogy "kirívóan olcsó"? Vajon mi lehet "kirívóan olcsó" ajánlat egy olyan időszakban, amikor szigorú megszorítások hatásait nyögi az egész ország - de különösen a legszegényebb és legelesettebb polgártársaink?


Nagy Imre a Parlamentet nézegeti
Ezek után nem is csoda, hogy egyes országgyűlési képviselők csak egy-két sör vagy nagyfröccs után képesek szavazni a parlamentben, ahol folyamatos italmérés (!) működik és a képviselők munkaidejükben alkohollal bódítják magukat. Ugyanezért bármelyik gyárból páros lábbal rúgnák ki őket, arról nem is beszélve, mi történne a szegény közmunkásokkal, akiket reggel a barakkból kiterelő rendőrök szeszfogyasztáson kapnak...

Végezetül egy nosztalgia videó 2006-ból, mikor a magyar történelemben esély mutatkozott, hogy eltakarítsuk ezeket, emeszpéstől, fideszesig. Patkánymentes Parlamentet.

http://indavideo.hu/video/Kossuth_ter_2006_oszen


-- De tegyük fel, hogy nem a szóban forgó személyt lőtte le? 
-- Tévedés kizárva. Arra semmi lehetőség. 
-- Hogyhogy? 
-- Mert -- mondta Melith -- akit egy állami tisztviselő elintéz, az definitíve és az íratlan jog szerint potenciális bűnöző. 
Marvin Boozgoe egy pillanatra elnémult. Aztán leszögezte: 
-- Azt már látom, hogy az államnak sokkal nagyobb hatalma van, mint kezdetben hittem. 
-- Van -- mondta Melith. -- De nem akkora, mint képzeli. 
Boozgoe gúnyosan elmosolyodott. 
-- És az elnökséget, ha kérem, még most is megkaphatom? 
-- Természetesen. Mégpedig minden megkötöttség nélkül. Kívánja? 
Boozgoe egy pillanatra mélyen elgondolkozott. Vajon igazán kívánja-e? Nos, valaki- nek csak kell uralkodnia. Valakinek meg kell védenie a népet. Valakinek be kell vezetnie néhány reformot ebbe az utópisztikus diliházba. 
-- Igen, kívánom -- mondta Boozgoe. Kivágódott az ajtó, és Borg elnök rontott be rajta.
 -- Nagyszerű! Igazán nagyszerű! Még ma beköltözhet az Ország Villába. Én már egy hete összecsomagoltam, vártam, mikor szánja rá magát. 
-- De a beiktatásomat bizonyára megelőzi néhány formalitás... 
-- Semmi -- mondta Borg, s az arca csillogott az izzadtságtól. -- Egyáltalán semmi. Át kell adnom az elnöki pecsétet: ez az egész. Már megyek is, és törlöm a nevem a név- sorból, és beírom a magáét. Boozgoe ránézett Melithre. A bevándorlási miniszter kerek arca semmi indulatot nem tükrözött. 
-- Helyes -- mondta Boozgoe. 


Borg nyúlt az elnöki pecsétért, hogy leakassza a nyakából. Az nagyot durrant és szétröpült. Boozgoe azon kapta magát, hogy iszonyodva bámulja Borg vörös, szétroncsolt koponyáját. Az elnök megtántorodott és összerogyott. Melith levette kabátját, és betakarta vele Borgot. Boozgoe visszahőkölt, és belezuhant egy karosszékbe. Tátogott, szólni próbált, de nem jött a szájára hang. 


-- Igazán kár -- mondta Melith. -- Már alig hiányzott valami a szolgálati idejéből. Én figyelmeztettem, hogy ne engedélyezze azt a második űrkikötőt. A polgárok nem helyeslik, én megmondtam neki. De ő biztosra vette, hogy szeretnék, ha kettő lenne. Nos, tévedett. 
-- Ezt úgy érti.. márminthogy én... hogy... 
-- Minden állami tisztviselő hivatali jelvényt visel -- magyarázta Melith. -- Ez ember- emlékezet óta bizonyos meghatározott mennyiségű tessiumot tartalmaz, egy olyan robbanóanyagot, amelyről biztosan hallott már. A töltetet rádió útján aktiválják az Állampolgári Szavazófülkéből. A szavazófülkébe pedig bárki állampolgár bemehet, hogy a kormányról elítélő véleményt nyilvánítson. -- Melith fölsóhajtott. -- Ezt a foltot senki se mossa már le szegény Borg emlékéről. 
-- Szóval az emberek úgy fejezhetik ki a helytelenítésüket, hogy a levegőbe röpítik a tisztviselőt? -- nyögte döbbenten Boozgoe. 
-- Ez az egyetlen mód, hogy a véleményüknek súlya legyen -- mondta Melith. 
-- Valamiért valamit. A polgárok a mi kezünkben vannak, mi az övékben. 
-- Szóval ezért akarta, hogy átvegyem a tisztjét? De hát ezt nekem senki sem mondta. 
-- Nem kérdezte -- mondta Melith, ajkán egy mosoly halvány árnyékával. 
-- Ne vágjon olyan rémült képet. Politikai gyilkosság mindig is volt, tudja jól, minden planétán és minden kormányzat alatt. Mi megpróbáltuk konstruktív erővé átformálni. Minálunk az emberek sose vesztik el kapcsolatukat a kormányzattal, és a kormány se próbál diktátori hatalomhoz jutni. S mivel mindenki előtt nyitva áll az Állampolgári Szavazófülke, meglepődne, ha tudná, hogy milyen megfontoltan élnek vele. Persze mindig akadnak forrófejűek... 


Boozgoe föltápászkodott, és elindult az ajtó felé, rá se nézett Borg hullájára. 
-- Hát nem kell már az elnöki tisztség? -- kérdezte Melith. 
-- Nem! 
-- Ez jellemző magukra, terraiakra -- jegyezte meg szomorúan Melith. -- A tisztség az kéne, de csak ha nem jár kockázattal. Így nem szabad kormányozni.

(részlet Robert Sheckley Tranai c. könyvéből)

és az alkalomhoz illő, szeretetteljes tisztelgés a parlamenti képviselők irányába: Képviselő Funky

Nincsenek megjegyzések: