2010. június 23., szerda

Baross utca 40: az összedőlésre vár a műemlék gazdája?

Budapest,  blog, Baross utca, VIII. kerület, romok, műemlék
Budapest,  blog, Baross utca, VIII. kerület, romok, műemlékTavaly márciusi képünk óta is szemmel láthatóan romlott az épület állapota, sőt még a Kétfarkú Kutya Párt légkalapácsos hódja is nekiállt a dekonstrukciónak)))

Talán megvárják a tulajdonosok, amíg teljesen tönkremegy, hogy aztán lekerüljön róla a műemléki védettség. Láttunk már ilyesmit.

Kényszertatarozás? Büntetés? Análfűrész?

Budapest,  blog, Baross utca, VIII. kerület, romok, műemlék, Kétfarkú Kutya Párt, hód
A Baross utca 40. tulajdonosát, aki 4 csillagos, 73 szobás szállodát akar építeni a ház helyére/mellé nem ismerhette meg a Központi Tervtanács február 5-én. A láthatatlan tulaj helyett egyedül kellett helytállnia Páhy Árpád tervezőnek a gyanakvó grémium előtt.
áhy a régi házat a terven egy hétszintes új szárnnyal egészítette ki, ami elfoglalja a tágas udvar nagy részét. A cél az elvárt szobaszám biztosítása mellett a teret határoló tűzfalak takarása volt. Az L-alakú beépítés a szomszéd ház udvarra néző homlokzata előtt megfelelő méretű teret és benapozottságot biztosít. A szállodához szükséges mélygarázst csak az U-alakú ház hátranyúló szárnyainak elbontásával lehet biztosítani, ezeket a terv szerint eredeti formájukban visszaépítenék. A kapualj elveszti eredeti funkcióját, garázslehajtóvá alakul gépkocsilifttel, és a főbejárat átkerül az egyik keskeny ablaknyílás helyére. A régi részben Páhy éttermet, konferenciatermet, az emeleten szobákat alakítana ki, a boltozatos pince alkalmas borozónak, a tetőteret beépíti.
tervet szinte egyöntetű fanyalgás fogadta. A tervtanács tagjai egyetértettek abban, hogy a beépítés túlzott, még jobban besűríti a jelenleg is zsúfolt városrészt. A festett kapualj kezelése különösen méltatlan a műemlékhez, a háznak nyilvánvalóan ez a főbejárata, minden más megoldás erőszakolt és szerencsétlen. Számos más konkrét kifogás is elhangzott, elsősorban az új szárny jellegtelen, semleges, bátortalan megformálásával és a hamisan romantizáló tetőablakokkal kapcsolatban. Fegyverneky Sándor, a tervtanács elnöke összefoglalójában hibásnak nevezte az egész tervezői hozzáállást: a terv az utolsó szögig nagyon precízen ki van dolgozva, csak a torka véres, mondta, mivel ez a telek nem szállodának való. A műemléknek ebben az esetben csak az álca szerep jut, hogy eltakarja az utca felé a telek belsejében végrehajtott óriási beépítést. Egyesek felvetették: a régi ház össze fog dőlni a brutális beavatkozás során, hiszen az egész építkezés a műemléken keresztül bonyolódna le. A tervtanács ezúttal tehát vétózott, de a Baross utca 40-et ez csak a kulisszává silányítástól menti meg, a rohadást semmilyen állásfoglalás nem fogja megállítani
. (építészfórum)

tavalyi képeink:

3 megjegyzés:

airdace írta...

kicsit lejárt hír, újabb fejlemények vannak: http://palotanegyedert.blogspot.com/2010/06/lakossagi-forum-baross-40-rol.html

holnap lesz a fórum, gondolom ott többet is meg lehet tudni

Kocka írta...

Az nem hod!

Kivancsi vagyok mi lesz az epulettel, remelem nem egy igenytelen uvegacel irodahaz kerul a helyere. Majd irjatok ha tudtok tobbet!

BB írta...

szálloda, asszem