2009. március 19., csütörtök

Az Óhegyi lakótelep Kőbányán

Budapest, Körösi Csoma Sándor út, lakótelep, panel, X. kerületTrainspotting érzés

A Kőbányán, az Óhegy melletti Körösi Csoma Sándor úti lakótelep talán a legnyomasztóbb Budapesten: sajátos, függőfolyósos panelok, nagymértékű lepusztultság, szemét. Már délidőben tántorgó részegek, fiatalok lebzselő bandája a lépcsőházak előtt. A "bevásárlóközpont" romokban, az aluljáró lebetonozva, az önkormányzat látványosan lemondott a környékről...

A lakótelep több fázisban épült, egyik része négyemeletes épületekből áll: itt még elviselhetőnek tűnik az élet.

Budapest, Körösi Csoma Sándor út, lakótelep, panel, X. kerületA telep szélén van a Mindenki temploma, egy zsinagógából kialakított imahely. Zsidók már nem élnek errefelé, az erősen lepusztult galambvárat 1989-ben megvásárolta az Evangéliumi Pünkösdi Közösség SION Gyülekezete és az Emberbarát Alapítvány a Cserkesz utcai épületegyüttest. A rabbiházban az Emberbarát Alapítvány által létrehozott Alkohol-Drogrehabilitációs Intézet kapott helyet.

A névadás:

A kõbányai zsinagóga felújítása után a "MINDENKI TEMPLOMA" nevet kapta. Az elnevezés meglepõ egybeesést mutat egy háború elõtti történettel, melyet a névadók nem ismerhettek. Egy alkalommal sietve értesítette a gondnok a rabbit: "Uram, jöjjön gyorsan, egy szokatlan dolog történt, egy keresztény asszony térdel a templomban és Jézushoz imádkozik!" A rabbi a tórafülke elõtt találta az imádkozó asszonyt, s amikor megkérdezte tõle, hogy miért a zsinagógába jött imádkozni, ezt válaszolta: 

Budapest, Körösi Csoma Sándor út, lakótelep, panel, X. kerület. Mindenki temploma, Emberbarát alapítvány
"Megöregedtem, és nincs a lakásomhoz közelebbi templom, ezért itt szeretném elmondani imádságaimat." A rabbi ekkor ezt mondta: "Jöjjön nyugodtan, asszonyom, itt nyugodtan imádkozhat ,mert ez valóban a mindenki temploma. A Bibliában is ez áll: “És az idegeneket, akik az Úrhoz adják magukat, hogy néki szolgáljanak, és hogy szeressék az Úr nevét, … és a szövetségemhez ragaszkodókat: Szent hegyemre viszem föl … és megvidámítom õket imádságom házában… mert házam imádság házának hivatik minden népek számára!” (És. 56. 6,-7.):
Ezt a történetet az egykor itt működő hitközség egyik tagja mondta el éppen a templom megnyitó ünnepsége elõtti percekben a lelkipásztornak.



Linkóczik: a bevásárlóközpont romjai, a Mindenki Templomának honlapja

Már felderített lakótelepek:


1. Szent Lőrinc Lakótelep, (Pestszentlőrinc, XVIII. kerület)
2. Kispest (XIV)
3. Gloriett (XVIII. kerület, Pestszentlőrinc),
4. Füredi utcai (XIV),
5. Wekerle (XIX. kerület, Kispest),
6. József Attila (IX. kerület, Ferencváros)
7. Havanna lakótelep (XVII. kerület, Kispest)
8. Gyárdűlő (Kőbánya, X. kerület)
9. Szent István park (XIII. kerület)
10. Taraliget (X., Kőbányai út)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

itt lakom és fos

pokolbaszó metálrokker írta...

ezek a megrongált külső szigetelések a panelok alján olyanok, mintha patkányok rágcsálták volna meg őket :(