2009. március 9., hétfő

Bazár, Várkert, Budapest, videó

Ügyvédünkkel és a Részeg Kamerával megtekintettük az Ybl-bazárt és láttuk, hogy most talán már nem lenne szabad felújítani. Meg kellene hagyni a magyar impotencia emlékműveként. Lásd. a volt Honvéd Főparancsnokság, majd Hadügyminisztérium, esetle a drezdai Frauenkirche háborús mementóként való hasznosítását. Utóbbi mára újjáépült, persze, miután az NDK feldobta a vörös tappancsot).

Bővebben a Várbazár/Ybl-bazár/Ifjúsági Park szomorú történetéről.



2:38 magasságában: A magyar dolgozó nép áldozatkész munkája nyomán helyreállította a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány. B. Főv. Tanács 1957-1961

Azóta folyamatosan romlik dicső Világörökségünk, nemsokára csak térdig fog érni az épület.

Zene: Charles Webster: Be No One és Sirius Isness: Yugo Verde

Kapcsolódó: Népszabadság, építészfórum (a Foundation Kft közjáték), építészfórum (Mányi Studió), index (Nagy Gábor Tamás polgármester felfüggesztése)

A Budai Rakpart képekben



Cím: 1013 Budapest, I. kerület, Ybl Miklós tér 2-6. szám alatti, a budapesti I. kerületi ingatlan-nyilvántartásban 6452/2 helyrajzi számú ingatlan (Várbazár)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Várkert Bazárban a tervek szerint kiállítótér, galériák, látványműhely, előadóterem, étterem, kávéház és magyar termékeket kínáló üzletek kapnak helyet. A Fülkepavilon háta mögött helyezik el az új földalatti, nagy belmagasságú, 1470 négyzetméteres rendezvényteret és kiszolgálóegységet. (Bánátiék korábban hatezer négyzetméteres helyiséget terveztek ide.) Épül egy háromszintes, 298 férőhelyes mélygarázs. A Duna-parti szintet a Budai Várral mozgólépcső is összeköti majd.
http://hg.hu/cikk/epiteszet/14526-uj-latvanyterveken-a-varkert-bazar
Látványterveket mutatott be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénteken a felújítás előtt álló Várkert Bazárról. Az összesen 8,5 milliárd forint értékű, teljes egészében uniós forrásokból finanszírozott beruházás idén ősszel kezdődik és 2014-ben fejeződik be. A közbeszerzési pályázatot a KÖZTI nyerte, a tervek Potzner Ferenc vezetésével itt készülnek.

A KÖZTI látványterve a Várkert Bazár felújításához - Kép: kormany.hu

A KÖZTI nettó 298,4 millió forintért végzi a munkát, amely a felmérésből, a bontás és a kivitelezés terveinek, valamint a tendertervek elkészítéséből áll. Potznerék feladata lesz a tervezői művezetés is. A KÖZTI-ben készültek korábban a Sándor-palota rekonstrukciójának tervei; ezt a munkát az előző Orbán-kormány indította el, azzal a szándékkal, hogy a II. világháború előtti állapotnak megfelelően helyreállított palotába majdan a miniszterelnöki hivatal költözik.