2008. december 20., szombat

Tokaji Borozó: oldszkúl tisztesség

belváros, Budapest, Falk Miksa út, Hungary, kocsma, Magyarország, pincekocsma, Tokaji Borozó, wine cellaTokaji (Erdőbényei) Borozó:

1055 Budapest
Belváros-Lipótváros,
5. kerület, 
Falk Miksa utca 30
A Nyugati pályaudvarhoz és a Margit hídhoz egyaránt közel

Telefonszám: 1/269-3143

Nyitvatartás:

H-P: 12-21 (figyelem, korán zár!)
Sz-V: zárva (ki sem nyit)

belváros, Budapest, Falk Miksa út, Hungary, kocsma, Magyarország, pincekocsma, Tokaji Borozó, wine cella
Pincehelység a galériák és a régiségkereskedők körzetében, olcsó és finom tokaji borokkal: egy ritka borozó, ahol a borként árusított folyadék szőlőből készül. Annyira komolyan borozó, hogy sör egyáltalán nem kapható.

Hungary - Google Books Result (by Charles Hebbert, Norm Longley, Dan Richardson - 2002 - Travel - 479 pages):

"Crowded smoky old-style wine bar serving wines from the Tokaj region as well as snacks such as lapsánka (potato pancakes) and zsíros kenyér".

Ehhez csak annyit, hogy WTF IS LAPSÁNKA?!!!!!! (frissítve: krumpliprósza (lapcsányka, tócsni, krumplipalacsinta)

belváros, Budapest, Falk Miksa út, Hungary, kocsma, Magyarország, pincekocsma, Tokaji Borozó, wine cella
Vegyes vendégsereg, az erősen korhatárostól a nyolcvanéves alkeszig, akit Bill Clintonnak neveztünk el.  Tájékoztatott, a zsúfolt kocsmában asztalához kérezkedő időszakos vendéget: azért élt ennyit a dohányzás mellett, mert nem tüdőzi le a füstőt. Az idő haladása itt is érződik: a két teremből az egyik már nemdohányzó (és itt mindig lehet helyet találni a méltán népszerű kocsmában).

sörjárőr nevű sztahanovista alkesz honlapról egy figyelemreméltó kommentár:

A xx. sz. elején nem csak a borozókban, hanem a korcsmában sem tartottak sok helyen sört, kiváltképp a borvidékeken. A sör polgári ital volt és exkluzív.
Erdőbényére pl. 1930 körül vittek először sert a korcsmába. Nem is ízlett az ott lakóknak.

(Helyi elmondás alapján.)

belváros, Budapest, Falk Miksa út, Hungary, kocsma, Magyarország, pincekocsma, Tokaji Borozó, wine cellaA pincekocsma belseje a műparaszt hagyományt követi, virtigli pesti stílusban: kocsikerékből alakított csillár elektronyos műgyertyákkal, műanyag szőlőinda, lambéria. Az egyszerű téglaboltozat és a fafaragások viszont sok mindenért kárpótolnak.

Erdőbenye hivatalos honlapja


"A régi Lipótváros, a Belvárostól északra, a Duna-parti kikötőknek köszönhetően a nagykereskedés fő színtere volt Pesten. Nevét a 18. század végén kapta, II. Lipótról (1790-1792), a király trónralépése alkalmából. Első telkeit is az előző évben bocsátották áruba. Sokáig csak az Új-váras (Újváros) néven emlegették"

Nincsenek megjegyzések: