2014. június 11., szerda

Programajánló: Hunger King és pénzosztás a Hajós utcában (Operaház, Jani Leinonen pop-up gyorséttereme a Luukku Atelier szervezésében)

Ma. Délután. 6 (18) órakor.
(via 444)

Szeretettel várunk újtipusú gyorséttermünk megnyítójára 2014. június 11-én, 18 órától.

Luukku Atelier
Hajós utca 12, Budapest, Hungary, 1065



We warmly welcome you to the Grand Opening of Hunger King, the new kind of a fast food restaurant on Wednesday 11th June 2014, at 6pm, in Hajós utca 12, Budapest VI.

*****

11th June – 6th July
Jani Leinonen: Hunger King
http://www.janileinonen.com/

Luukku Atelier is a creative art space in Budapest with the Finnish artists Katja Tukiainen, Jani Leinonen and Teemu Keisteri, from May to August 2014. Luukku Atelier is run by Finnagora - the Finnish Institute in Hungary.

Jani Leinonen pop-up gyorséttereme szerda délután nyílik a Louis Vuitton üzlete és az Operaház mellett a Hajós utcában, a finn intézet kortárs galériájának, a Luukku Atelier-nek szervezésében.

June 11 - July 6
Jun 11 at 6:00 pm to Jul 6 at 6:00 pm in UTC+02

A Hunger King névre keresztelt álgyorsétterem előtt vörös szőnyeg fog állni, és három héten át mindennap sorban fognak állni ott emberek, hogy pénzt kapjanak. A pénzt majd burgeres dobozokban adják át, egy dobozban a napi minimálbér összege, 3400 forint lesz. Ezzel az akcióval a hajléktalanságot krimianalizáló magyar törvények ellen tiltakoznak. A sorban önkéntesek, diákok és érintettek is lesznek majd, első nap 50 embert szolgálnak ki, a többi nap pedig húszat-húszat.
Ha egy cég új üzletet nyit a városban, akkor a vásárlóknak természetesen megengedik, hogy sorban álljanak az üzlet előtt, akár éjjel is, hogy a termékhez jussanak. Hasonló álldogálást a magyar törvények viszont a hajléktalanoknak nem engedélyeznek.
- mondta közleményében Leinonen, aki korábban azzal az akciójával lett ismert, hogy elrabolta Ronald McDonald bohócot.
hunger03


Az akció nyíltan azoknak a politikai vezetőknek üzen, akik megalkották a hajléktalanokat diszkrimináló és büntető törvényeket. Amikor Leinonent felkérték, hogy készítsen valami alkotást Magyarországon, azonnal tudta, hogy a pályamű összegének nagy részét támogatásként akarja a budapesti hajléktalanoknak adni. Projektjét finn médiatermékek és egy aktivista szervezet is támogatta.

hunger02
Leinonen emellett egy aktivista centert kíván a kamuétterem köré építeni, aminek célja, hogy bátorítsa az embereket, és elhitesse velük, hogy el lehet képzelni másmilyen szociális és politikai berendezkedéseket is, mint amiben élnek. A projekthez kapcsolódik majd egy online felület is, amin keresztül a magyar kormánynak lehet üzenni.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

One day the poor Hungarians will have nothing left to eat but the rich. http://hungerking.net #HungerKing @FerencKumin

Névtelen írta...

Több, mint 1 millió magyar él a szegénységi köszöb alatt. A szegények nemsokára csak a gazdagokat ehetik meg. Üdv. #HungerKing @FerencKumin

Neménvoltam írta...

A művészről
Jani Leinonen egy álterrorista szervezet , a Food Liberation Army alapításáról, valamint Ronald McDonald, a McDonald’s gyorsétteremlánc kabalafigurájának elrablásáról és kivégzéséről híres. A zFLA túszvideót küldött a McDonald ́snak, etikus hamburgereket követelve. A McDonald’s válasza a következő volt: ”Nem tárgyalunk bűnözőkkel.”