2013. december 1., vasárnap

Programajánló: Hanuka védelmében mécsessel : 17h-kor egy mécsessel találkozzunk a Nyugati téri Hanukánál!

Mert a zsidóknak is joguk van ünnepelni, azért. És utáljuk a sunyi, gyáva embereket, felekezetre, származásra való tekintet nélkül.

Akárcsak a katolikusoknak, reformátusoknak, buziknak, náciknak, nekem, neked, stb.

Megrongálták ismeretlenek szombat hajnalban a budapesti Nyugati téren a hanuka alkalmából felállított gyertyatartót, s azt megelőzően, szerdán a Deák téri gyertyatartót. Mindkét esetben egy-egy táblát szakítottak le róluk. A rendőrség rongálás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen. A hanuka, a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe szerdán kezdődött meg, ebből az alkalomból szerdán gyújtották meg a hanuka első lángját a gyertyatartókon. (MTI)

facebook event

A hanuka[1] (héberül חֲנֻכָּה ḥănukkâ, pontozatlanul חנוכה is, felszentelés), a fények ünnepe zsidó ünnep. A Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére (i. e. 165.), a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik. Azon zsidó ünnepek közé tartozik, melyek nem a Tórán alapulnak (ilyen még például purim), abban egyedi, hogy egy hadi eseményt örökít meg a nép emlékezetében. Jézus Krisztus is rendszeresen feljárt megünnepelni a hanukát (János ev. 10/22). Ezt az ünnepet ismerik leginkább a nem zsidók körében.

A hanuka a fények, illetve a szentély újjáavatásának ünnepe, és semmi köze karácsonyhoz. Az utóbbi a keresztény vallás egyik nagy ünnepe, míg a hanuka a zsidó ünnepek közül a kevésbé jelentősek közé tartozik. Az érthető, hogy sokan úgy gondolják, a két ünnepnek van egymáshoz köze, mivel nagyon közel vannak egymáshoz és ilyenkor az emberek hajlamosak azonosítani a két ünnepet. Hasonlóság még a kettő között, hogy mind a két ünnepkor a gyerekek ajándékokat kapnak. (wiki)


Nincsenek megjegyzések: