2013. február 3., vasárnap

Best of Belváros: Bangó Margit Konyhája

:::SAJNOS, MEGSZŰNT:::

Ennek az étteremnek nincsen szüksége, hogy Best of Budapest matricát vásároljon nem kevés pénzért, mert törzsvendégekre alapozhat, sőt mi is, a hírhedt fikabrigád, mi is visszatérők törzsek vagyunk.

cím: Budapest, V.kerület, József Nádor tér 12
nyitvatartás: 11-től este 10-ig
honlap: www.bangomargitetterem.hu
facebook: www.facebook.com/bangomargitkonyhaja
Email: heka2@freemail.hu
Telefon: 06-1/788-23-18, 0670/677-33-43
térkép

Némi túlzással gasztrónómiai sivatag a Belváros, a Váci utca és környéke a helyszín miatt a turistákra és nem visszatérő vendégekre blazíroznak a vállalkozók, ennélfogva igyekeznek minél jobban, minél kevesebb befektetéssel megkopasztani azt a szerencsétlent, aki Magyarországra/Budapestre még kiváncsi. Olyannyira rossz híre van a belvárosi éttermeknek (nem, nem csak Vizoviczki miatt), hogy a Váci utcában minőséggel próbálkozó Bábel étterem kilátásait igen borúsnak itélték a szakértők, mivel magyar ember a Váciba bizony a jól felfogott önérdek miatt nem étkezik (drágán és rosszat). Persze, már csaki a nagy számok miatt is vannak kivételek, a Fatál, a Gerbaud konyháját én is dicsérem, sőt itt van Onyx a maga dicsőséges Michelin csillagával. Meg a nemrég nyitott Prime Steakhouse a Sas utcában, ahová a konyhába beépített kémeink szerint tényleg külföldről hozzák a húst, sőt, bármilyen hihetetlenül hangzik, még egyetlen egy adag sztéket sem küldtek vissza a vendégek, ami a magyar éttermeknél majdnem példátlan.


Szóval, ha szerencsénk van, akkor nem moslékot, csupán drágát eszünk a Váci utca környékén. De Bangó Margit nótaénekesünk gondolt egy merészet és nagyot, közismertségére és egy általa összeollózott szakácskönyvre alapozva nyitott egy éttermet. A József nádor téren, a hatalmas autóparkolóban, egy húsz éve kiadatlan söröző helyén, a megboldogult MSZP vállalkozással Postabankkal szemben, srégen a Pénzügyminisztériummal (újmagyarul Nemzetgazdasági Minisztérium). És ehhez tényleg merészség kellett. Bár a József nádor térnek látszólag jó adottságai vannak (a sétálóutca közelében, a Vörösmarty tér közvetlen szomszédságában), itt bizony néhány hónapos vegetálás után feladják a vállalkozók, hacsak olyan stabil vendégkörrel nem rendelkeznek, mint a hitgyülis Patmos kávézó (alkoholmentes). Néhány öregecske fa, repedező útburkolat, egy bezárt közvécé, rengeteg autó: ennyi. Merészség itt vendéglátással próbálkozni, nem véletlenül zárt be a Bangó elődjeként működő Ászok söröző, hiszen senki sem szereti idejét egy autóparkolóban tölteni, a Postabank székházának csődjével meg elveszítette az iszákos bankárokból álló stabil vendégkörét. A téren még a Szóda meg a Szilvuplé Kábrió (Vizónak beindult a területvédelmi ösztöne) sem tudott megkapaszkodni.

Innentől mosollyal a rusnya ábrázatomon írom a posztot, mert bizony mondom nektek, ezidáig csak stricik és kurvák képviselték a cigányságot a Belvárosban, hacsak a kerületi közpénzlehúzót, a helyi kamu cigány önkormányzatot nem számítjuk.

1. mosoly: Olcsó kaja, drága pia üzleti konstrukció (nálunk sikeres, hiszen étkezés után jól esett a hangulatos, szeparés étteremben letölteni néhány sört (600 forint).
2. mosoly: Finom, nyam-nyam, tud a szakács. Magyaros kaják, de a bor állítólag alapminőség, iható, de semmi különleges. Amúgy meg finnyáskodjanak a sznobok, de errefelé nemcsak én, de még egyik ismerősöm sem panaszkodott. Illetve egy, a társaságunkban levő soványka hölgy fizetéskor megjegyezte a pincérnek, hogy lehetett volna az amúgy nagyon finom csuszában több pirított szalonna, mivel ő nem fél az elhízástól. A láthatóan meghökkent és szabadkozó pincértől ezúton kérünk elnézést.
3. mosoly: Kínosan udvarias kiszolgálás, semmi nyegleség&unott arc, etc.
4. mosoly: A fiatal üzletvezető nőci tetszett :)


Bangó Margit Konyhája
Az Ászok söröző megmaradt régi boxai
(forrás: trademagazin)

A belső nagyjából módosítás nélkül megőrizte a régi söröző berendezését és boxos beosztását, kisebb baráti társaságok hogyvoltozására kiváló. Régies, a mellette levő üzletekkel és a régi házzal harmonizáló bejáratot kapott a néhai söröző, ezért szerkesztőségünk városképi szempontok miatt örvendezett. Ezer forintos menü a környéken dolgozók számára, akik igen távolról is idecsalogat az ár/érték (délben érdemes foglaltatni a két szintes, de kicsiny alapterületű étteremben. Hátrány, hogy nyilvánvalóan a helyi igények téves felmérése miatt egy szintetizátoros arc is próbálkozik (sux!), de szerencsére hamar feladta. Rettentő Jó Pont, hogy nincs rádió, nyugodtan lehet beszélgetni. Nyáron Dopeman (szül. Pityinger) öcsikéje, a feltünően ronda, szétszolizott és anabolikázott Kicsi Dope félplaybackkel, pengetőzik a bezárt buzibár helyén levő terasznál, mérsékelt sikerrel, tulajdonképpen nulla érdeklődés mellett. Néha néhány Merdzsós, kopasz cigány izomagy is beül az étterembe, talán Vizó érdeklődött az egység irányába. Ha ez sem zavar, akkor mindenkinek jó szívvel ajánljuk Bangó Margitot, külföldi cimboráink előtt sem fogunk szégyenkezni: jól fog esni nekik is egy kis magyaros tudattágítás, országimázsjavítás a konzervből készült gulyás, híg levesek, hamburgerek és pizzák után.  Best of Belváros, szeretjük.

Olvasnivaló: pepitamagazin, az Irénke, kristályokból kirakott feliratú Merdzsó megfejtése:
"Talán a név teszi, hiszen Bangó Margitról – egyedülálló énekhangja mellett – rögtön sikeres szakácskönyvei és ételkülönlegességei jutnak eszünkbe. A nótaéneklés hazai királynője legjobb barátnőjével, Heka Irénnel fogott vállalkozásba. Úgy érezték, hogy a közkedvelt receptek mellett valami maradandót kellene alkotniuk. Ebből az álomból született meg a Bangó Margit Konyhája, ahol minden a vendégről szól."

foodandvine:
“Cigány konyha” – ami nincs Az étterem neve a cégtáblán “Bangó Margit Konyhája”. Szimpatikus, korrekt, pontos elnevezés. Még véletlenül sem operál az üzleti szempontból amúgy is kockázatos “cigány konyha”, “roma konyha” címkékkel, ami már csak azért is jó, mert, olyan, hogy “cigány konyha”, vagy “roma konyha” amúgy sem létezik. Cigány gyerekek Indiában Ahogy magyarországi, úgy romániai, spanyol, marokkói, stb. “cigány konyha” sincs, vannak azonban ételek, és alapanyag kombinációk, regionális meghatározottságok, melyekkel a cigányok körében gyakrabban találkozhatunk. Bár ez a cigány közösségek konyhája, ettől még nem lesz rendszert feltételező “cigány konyha”. Környezetünkből példát keresve, olyan ez, mint a “szlovák konyha”, amely ugyanúgy nem létezik, mint a cigány, miközben arról már joggal beszélhetünk, hogy milyen a “szlovákiai konyha“. A nem létező cigány konyha megkonstruálására a cigány értelmiség részéről ma már egyre erősödő igény is, törekvés is akad, így aztán ezzel a fogalommal a jövőben gyakrabban találkozhatunk majd, még akkor is, ha megalapozottságában kételkedünk.

Bangó Margit Étterem honlapja:

Szeretné megismerni a hagyományos hazai konyha remekeit? Legyen a Vendégünk és kóstolja meg a hamisítatlan BANGÓ MARGIT ízeket. Az étlapunkon szereplő ételek nagy többsége, a MŰVÉSZNŐ receptjei alapján készülnek. … Különös gondot fordítunk a termelőktől származó kiváló minőségű friss alapanyagokra. Változatos, két féle „heti ebéd menü”- ből választhat. Céges, valamint családi összejövetelek lebonyolítását is vállaljuk, egyéni igények alapján is. Az étteremben 40 főt tudunk kényelmesen fogadni. Októbertől új szolgáltatással állunk kedves Vendégeink rendelkezésére. ESTÉNKÉNT 18h – 24h. kellemes ÉLŐ ZENÉT hallgathatnak a vacsora, és a nemes italok fogyasztása mellett. Reméljük a bemutatkozó ismertetőnk elnyerte tetszését. Látogassa meg üzletünket, családjával, barátaival ismerőseivel, és kóstolják meg különlegességeinket. Asztalfoglalás: 06 1 788 23 18 – as tel. számon. MOTTÓNK: „LEGYEN EGYSZER A VENDÉGÜNK,AZ IS MARAD.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

bezart februar elsejen