2012. augusztus 17., péntek

Kínai a Rádayban

Cím: 1092 Budapest
Ráday utca 18

Dotra kft

Pekingben szinte mindent kétnyelvű. Az olimpia miatt, igen. Bár diszkréten, de mostanság is megbámulják a külföldi turistát, még ma is ritkának tűnnek ebben a hatalmas városban. Mi előre köszöntünk, ha fehért láttunk. Magyarok csak csoportosan utaznak Kínába, szeretünk csordában bandázni. Nagyon mosolygósak és segítőkészek a helyiek, szeretik a turistákat, néhány angol szót megtanultak a jeles sporteseményre. Nyiháó. De amely éttermen a "Tradicional Chinese Food" feliratot látod, oda nem menjél, mert drágán eszel turistáknak kieszelt szuvenírkajákat. Mi kb. 500 forint körüli összegért laktunk jól és a látványkonyhában be lehet kukucskálni a fazékba is, h kiválaszthasd a neked tetszőt. Sok önkéntes gájd ajánlgatja a szolgálatait, ezek többnyire önjelölt idegenvezetők. Igen, a Várban is van egy hibbant arc. Kevés a gyerek, azok is jólnevelten kussolnak, senki sem ricsajozik. Csendesek a játszóterek. Nők általában nadrágban, de miniszoknya is előfordul, persze. Az utcán csak a kijelőlt átkelőknél lehet oldalt váltani, mivel kerítés van középen. Talán kevesebb a gázolás. Kevés bringás, annál több nyugati utánzatú kínai négykerekű. Kamu Mercedeszek, kamu Béemvék.

60 juan a beugró a Tiltott városba. 8.6 jüen 1 euró. A buszjegy 1, a metrójegy 2 juan, Peking drága, ott 3. Kocsmák nincsenek, de az éttermekben lehet piát venni, rizspálesz 8-10 ¥, kb. 300 forint, fél liter. 50 fokos, nem gyenge. Sör 2 元 a közértben. A legmenőbb környéken, mondjuk a pekingi Váci utcában, a helyi Gerbeaudban sem kapsz agysérvet az áraktól. A kígyó bizony rágos eledel, a földrengés miatt elrendelt gyásznap miatt kikapcsolták a díszkivilágítást. A reptér is bezárt néhány órára, de ők a vulkáni hamu miatt paráztak. Meglepő, de nem emlékszem, h galambokat láttunk-e, de patkányt rengeteget, főként a parkokban. Ott hobbizenészek is nyüzsögnek, a saját örömükre kornyikálnak.

Pekingből Sanghajba 600 jüanért utaztunk egy igen kényelmes és modern vonaton, hálókocsiban. Mindenkinek más színű papucsot kapott, nehogy megosszuk a lábgombáinkat. 4 plazmatévé, de csak reklámfilmek mentek, a kínai öndicséret jegyében. Ingyen ásványvíz, termoszban forró víz a teázni vágyóknak. Angolul beszélő hostess, , 2 fajta vécé: a tradicionális gugolós és a nyugatias csészés. 4 személyes és 6 személyes hálófülkék vannak.

Nincsenek megjegyzések: