2010. november 12., péntek

42 a Karma Pointban

Zichy Jenő utca,  pincekocsma, VI. kerület, kocsma, Terézváros,  Karma point, 42, pub, ivó

Vmi buddhista a pincekocsma tulaja, innét a szókoptató elnevezés.

Karma Point
cím: 1066 Bp., Zichy Jenő u. 41. (az Oktogon mellett)

Csocsó van, nyelőgép nincs :) Hűvös dohszag, sör 400 körül.

Zichy Jenő utca,  pincekocsma, VI. kerület, kocsma, Terézváros,  Karma point, 42, pub, ivó

A karma (szanszkrit:कर्म, páli: kamma, cselekedet, tett) ok-okozat, pontosabban az ok és okozat viszonya, kölcsönhatása, törvénye. Mint fogalom, szerepel az ősi hindu, taoista, buddhista tanításokban, és szerepel a modern világszemléletek ismeretanyagában is.

A karma törvénye szerint minden cselekedetünk egy annak megfelelő következménnyel jár, illetve minden, ami történik a világban, az maga egy következmény, vagyis valamilyen oknak az okozata. A karma tágabb értelemben cselekedet, tett, mű. Minden tényezőre vonatkozik, ami a világban történik, és következménnyel jár. Vonatkozik az akciókra, reakciókra, általában a világ törvényei által irányított aktív természeti folyamatokra, eseményekre, az élettelen létezők hatásaira, az emberi és állati cselekvésre, de az embernél fejlettebb, magasabb szinten álló lények, istenek, szellemek megnyilatkozásaira is. Minden aktivitás, azaz ok okozatot szül, és minden ok előzőleg létrejött okozatból eredeztethető. Így jön létre az ok-okozati összefüggések végtelen hálózata.
A karmát nem szabad összekeverni a sorssal, de az eleve elrendeléssel, és az újraszületés tanával sem. Ezek mindegyike önmagában más jelentéssel bír, bár az újraszületés (reinkarnáció) tanának fontos része a karma.
(wiki)

Nincsenek megjegyzések: