2008. október 13., hétfő

Volt egyszer egy Cha Cha Cha

cha cha cha, békasegg

Cha cha cha betört kirakattal
cha-cha-cha: emlékek az éjszakai arcokról
Cha-cha-cha: az aluljáró privatizálása?
cha-cha-cha
Cha-cha-cha
Volt egyszer egy Cha Cha Cha
Büdi, koszlott, de népszerű a folyamatos nyitvatartás miatt
A metróépítés miatt bezárt, sőt a hírek szerint a Bajcsy-Zsilinszky úton nyílt, hatalmas összegekbe került manga-ihletettségű kocsmájuk is zárva.


cím: Budapest, Kálvin tér, aluljáró

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Búcsúbuli vagy engedetlenségi mozgalom a Kálvin téren
Tamás Bence Gáspár
| 2007. 03. 28., 18:16 | Frissítve: 2007. március 28., szerda 18:58
Akár engedetlenségi mozgalomba és a 4-es metró csúszásába is fordulhat a Kálvin téri aluljáróban lévő Cha-cha-cha szórakozóhely búcsúbulija: a 4-es metrót beruházó DBR egyelőre nem akarja kártalanítani az építkezés miatt kitelepítendő vállalkozókat, ráadásul érvényes engedélyekkel sem rendelkezik az építkezések mindegyikéhez. Az ügyben perek indultak, megint csúszhat a 4-es metró. A BKV szerint a közműkiváltáshoz megvannak az engedélyeik, péntekre pedig várják az üzlettulajdonosokat egy új egyeztetésre.


Megint csúszhat a 4-es metró építése, miután kedden a bíróság két hónappal elhalasztotta a Kálvin téri aluljáró édességboltja és a főváros, illetve a BKV közötti per tárgyalását.

A metróépítés miatt április 5-én zárnák le a teret, illetve az aluljáró egy részét, bezárna többek között a Cha-cha-cha nevű szórakozóhely, a mellette lévő édességbolt és a pékség is.

Búcsú- vagy engedetlenségi buli lesz?

Azonban a felek egyelőre nem tudnak megegyezni: a kereskedők vagy boltjuk árát vagy alkalmas cserehelyiséget vagy visszatérési lehetőséget szeretnének, a főváros és a BKV pedig egyelőre nem tudja bizonyítani, hogy rendelkezik az építkezéshez szükséges engedélyekkel, így a kiürítést sem kérheti. A BKV erről úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy a közműkiváltáshoz megvannak az engedélyeik, és így megkezdhetik a munkákat az előre bejelentett április 5-i időpontban.

Eközben az aluljáróban a kivitelező munkásai fenyegetik meg a boltosokat, hogy hétvégéig kitakarítják őket, mert "a 4-es metró akkor is megépül, ha nincs rá pénz".

A Cha-cha-chában csütörtöktől nonstop búcsúbuli kezdődik, de ha nem változik a helyzet, a buli engedetlenségi mozgalomba csap át, mondják az érintett bérlők.

Nem ajánlottak megfelelő kártárítést
A metróberuházást igazgató DBR projektirodát, illetve a három bolt fölött a bérbeadói jogokat gyakorló Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-t tavaly októberben perelte be az üzlethelyiségeket bérlő vállalkozók, mert bérleti szerződésüket - miután a BKV az általa felbecsültetett érték 10 százalékával akart kártalanítani - felmondták.


Az építkezés előtti állapot, pirossal az érintett szakaszok
A 4-es metró állomásának lejárata sárgával
Az eljárás a felmondás jogellenességének megállapítására irányul. Ha a bíróság a felperes javára dönt, az építkezés nem folytatható, mondta el az Indexnek a felperes ügyvédje, Spielmann Éva.

Ugyan adva volna az egyéves felmondási idő, ezt azonban a beruházó DBR nem akarja tudomásul venni, és a közérdekű metróépítés ütemezésére hivatkozva szeretné az aluljárón kívül látni a három vállalkozót.

Pedig egyikük sem ellenezte a beruházást, amikor a tulajdonos főváros először levélben fordult hozzájuk az üzlethelyiségek kiürítése miatt, csakhogy egyelőre sem alkalmas - hasonló méretű és forgalmú, a működési feltételeknek megfelelő - csereüzletet, sem a 100 százalékos kártalanítást, összesen 80 millió forintot nem ajánlott fel a terület tulajdonosa, a főváros.

A DBR álláspontja szerint a felajánlott csereüzletek megfelelők voltak, a vállalkozók szerint viszont nem: sem a Bocskai úti, sem a III. kerületi üzlethelyiségek - a többi között - nem feleltek meg a működési feltéleknek (élelmiszert árusító üzleteknél a kétoldali bejárat például kötelező).

A peronzáron kívül és belül
Lenne egy harmadik lehetőség, de abba a DBR nem akar belemenni: a bérleti szerződésben ugyanis az szerepel, hogy a bérlők - az átalakítási munkák befejezése után - visszatérhetnek bérleményükbe.

A beruházó arra hivatkozik, hogy az érintett aluljárószakasz a 4-es metró új állomásának peronzárába - magyarul arra a területre, ameddig az ellenőrök elkérhetik a jegyet - esik. Csakhogy számos példa van arra - így a Kálvin téri 3-as metró állomásán belül működő Princess pékségé is ilyen, hogy azon belül is működnek boltok.

A felperes vállalkozók szerint nehéz elképzelni, hogy a felújított aluljáróban ne nyitnának ki majd boltok, de úgy gondolják, őket egyszerűen ki akarják hagyni az üzletből.

A három közül az egyik per érdekessége (SZMREK Kft. kontra DBR-BKV), hogy kedden eljárásba vonták a BKV-t is, mint beruházót harmadrendű alperesként. [A DBR nem, csak a BKV tekinthető jogi személynek, a metrótörvény (1059/2005.) szerint ő a beruházó.]

Veszélyben az uniós források
Ez akár a metró uniós pályáztatását is megnehezítheti, az EU-s források elnyeréséhez a BKV-nak ugyanis nyilatkoznia kell, hogy a pályázó projektben nincs olyan per alatt álló terület, ahol a beruházó alperesként szerepel.

Az építkezéshez szükséges, érvényes engedélyeket a perben nem tudta bemutatni a DBR, noha április 5-től már nemcsak az aluljáró egy részét, az egész teret lezárnák az építkezés miatt, sőt a 47-es, 49-es villamosok vonalát is "visszavágják" a Lónyai utcáig. Az aluljáróban építkező Swietelskynél (Swo "Metro4" Kálvin tér Építő Kkt.) is azt mondják, az építési engedélyt legutóbb április 5-re ígérték.

Sem a metróberuházás alapokmányának tekinthető vasúthatósági (létesítési) engedélyt, sem az érintett kerület építési engedélyét nem tudta bemutatni a DBR, ezért a bírónő nem látta bizonyítottnak, hogy a beruházó jogszerűen megkezdheti az építkezést (ebben az esetben a DBR ideiglenes kiürítési engedélyhez folyamodhatna, vagyis ki tudná rakni a boltosokat).

Pedig a Nemzeti Közlekedési Hatóság közlése szerint a 4-es metró vasúthatósági engedélye hatályos, és nemrégiben kiadták az állomásszerkezet kiviteli terveihez is az engedélyt, bár a határozat még nem jogerős a Kálvin tér, illetve a Népszínház utca, a Rákóczi tér és a Kelenföldi pályaudvari állomások esetében sem. A BKV tájékoztatása szerint rendelkeznek a közműkiváltási engedéllyel is - erről szerda késő délután nyilatkozott az Indexnek Regőczi Miklós, a társaság kommunikációs igazgatója.

VEKE: rövidlátó döntés 2-es villamos leállítása a Petőfi és az Erzsébet híd között
"Megdöbbentően rövidlátó és káros döntés, hogy a 2-es villamos forgalmának ideiglenes vágányokon történő fenntartása helyett a villamosforgalom leállítása mellett döntöttek" - írja közleményében a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület amiatt, hogy az előzetes tervekkel ellentétben a Boráros tér (Petőfi híd) és a Március 15. tér (Erzsébet híd) egy évig buszok pótolják a villamosvonalat. "Ezúttal a pesti belváros egyik legfontosabb villamosvonalát azzal az arcátlan indokkal kívánják ellehetetleníteni, hogy ezzel biztosítható a projekt költséghatékonysága. Miközben a beruházás költségei gátlástalan módon növekednek - fogalmaz a VEKE - elfogadhatatlan egy néhány tízmillió forintos tételre hivatkozva megbénítani legalább egy évre a Belváros déli részét. (...). A rövidlátó döntés különösen érdekes annak fényében, hogy éppen azon a téren történik mindez, ahol a kerület követeléseire hamisan hivatkozva több milliárd forintot pazarolnak el a villamos teljesen felesleges új aluljárójára" - írja a civil szervezet, és arra kéri a fővárosi döntéshozókat, vizsgálják felül a döntést. A Fővárosi Közgyűlés holnap szavaz a Becker László-féle metrójelentésről, illetve a megdrágult metró továbbépítéséről.

Engedély nélkül építkeznek

Becker László metróbiztos a napokban nyilvánosságra kerülő, a 4-es metró beruházásának valódi állapotainak értékelésén alapuló intézkedési terve sem állít mást a Kálvint térrel kapcsolatban: "Az állomás lemaradása szintén kulcseleme a projektnek, ugyanakkor az állomás kivitelezése "kritikus úton" van." A jelentés szerint amennyiben az engedély nem kerül kiadásra 2007. áprilisában, az állomás építése akadályozhatja az alagútépítést.

A csúszást a Becker-jelentésben szereplő adatok is valószínűsítik: a Kálvin téri felszíni rendezéshez (járda, vágányok, térrendezés) szükséges engedélyeket csak április 30-ra, a metróépítéshez kapcsolódó egyéb beruházások (aluljáró építése) engedélyét szeptember 30-ra (!) becsüli a jelentés.

A jelentés továbbá azt is megállapítja, a metróépítésnél eddig is gyakorlat volt az engedély nélküli építkezés, lehet, hogy a Kálvin tér esetében sem lesz másként?

"A kezdési időpontra nem állt rendelkezésre az Építéshatósági engedély, ennek ellenére 2006. szeptember 13-án megkezdődtek a kiviteli tervezési munkák a benyújtott építési engedéllyel nem rendelkező tervek alap-ján." - fogalmaz a jelentés.

Szoros ütemterv
A metró új ütemterve igen szoros határidőket állapít meg, ha a legutóbbi ígéretekhez híven a BKV tényleg 2011-re akarja átadni a metrót.

Eszerint a Kálvin téren a területmegszerzések és az engedélyek késedelmei miatti csúszás március 31-ig van betáblázva, utána két és fél hónap jutna a mérnök és hatóság általi jóváhagyásra, majd május közepén kezdődne a kivitelezés. Az aluljáróban az építkezést április 5-én kezdenék, bár a vállalkozókat már szombaton kitennék.

A főváros egyelőre nem kívánta kommentálni az ügyet, mint mondták, megvárják, míg a bíróság határozata hozzájuk is megérkezik.

A három futó per közül a keddi tárgyalását május 31-re halasztotta a Pesti Központi Kerületi Bíróság, a másodiknál a döntést felperesi fellebbezés követte, a harmadik ügyben még nem tűzték ki a tárgyalást.

Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta, hogy a BKV számára is új helyzetet teremt, hogy részese lett a pernek. Éppen ezért a mielőbbi megegyezésre rtörekednek, így péntek reggel kilencre várják egy egyeztetésre az érdekelt vállalkozókat.