2011. május 22., vasárnap

Magyar és szar: Ábel székely mustár


Ábel székely mustár
Óva intünk mindenkit. Achtung és warning. A nagy nemzeti revival élelmesei in eksön: Ábel székely mustár. Mikor a marketinges duma és a dizájn lórúgással jobb, mint maga termék. Nagymami házias csomagolása, székely testvérek, székely kapu, Ábel a rengetegből, "természetes termék", rovásírás, matyóminta, honfibú.

Sírjunk együtt.

reklámblabla: 5 pont
Minőség: nincs neki olyanja

Bőgatya székely kollégának vásároltam, aki mellesleg ínyenc hobbiszakács, oszt tessék, hála neked:

Bőgatya üzenete: a mustár az katasztrófa
pula calului
Klapanciusz üzenete: háááááááááááááááááááááááááááááááááááá
székely geci
lógeci
Bőgatya üzenete: komolyan tatti
Klapanciusz üzenete: átbasszák a mogyorókat
Bőgatya üzenete: a sima román mustár fincsi
de ez ?
Klapanciusz üzenete: mán mindent el lehet adni, ami szekuj. egyed, székely, a pénzedet akarjuk
Bőgatya üzenete: ha ha, romány kommentár
Klapanciusz üzenete: nem kiköp, hanem lenyel!

Ábel
természetes termék

A termelést egykor Küküllőkeményfalván egy családi házban kezdték, de mára a falu bejáratánál, egy impozáns piros-fehér-zöld modern épületben folyik a gyártás.
– Honnan született az ötlet, hogy mustárgyártásba kezdjenek itt, Székelyföldön, ahol eddig nemigen volt ennek hagyománya?


Lelőhely: CBA
forgalmazó: spiritus.co.hu

SZÉKELY TERMÉKEK - Ábel Székely Mustár

A székely ember egyéniségében hordozza a természetes vonásokat, amit őseitől örökölt. A Székely Mustár hagyományos erdélyi székely recept alapján kizárólag természetes alapanyagokból készül. 

A mustármagot a történelmi idők kezdete óta ismerik és felhasználják fűszerként, erre már Kr. e. 3000-bol származó sumer szövegekben is található utalás. A mustárt a görög és római irodalom, valamint a Biblia gyakran említi; az Újszövetségben az apró mustármag a hit jelképe. Hippokratész más ókori orvosokkal együtt gyógyszerként alkalmazta sokféle betegségre, később azonban inkább fűszerként és ízesítőszerként kezdték használni. A fűszerek közül ma világviszonylatban a mustárt forgalmazzák a legnagyobb mennyiségben. Főleg a Föld mérsékelt övi területein termesztik, elsősorban Kanada és Amerika nagy síkságain, valamint Magyarországon és Nagy-Britanniában.

Székely mustár
Mind a fehér, mind a szareptai mustár magja gömbölyű, szagtalan, enyhén csípős ízű. A fehér mustáré világossárga, kb. 2,5 mm átmérőjű, a szareptai mustáré közel azonos méretű, ám sötét sárga. A mustármag 30-40% növényi olajat és valamivel kevesebb fehérjét tartalmaz, valamint a mirozin nevű eros enzimet. Szárazon vagy porrá őrölve a magvak szagtalanok, ám rágáskor, vagy ha az őrleményt víz éri, a beinduló kémiai reakció eredményeként olyan olaj keletkezik, amely eredetileg nem volt jelen a magban. A szareptai mustár esetében csípős szagú, fanyar ízű illóolaj jön létre, a fehér mustárban a reakció eredménye az enyhe illatú, nem illékony szinalbin mustárolaj, amely a nyelven meleg érzetet kelt.


gyártja: SC IOLIMEX SRL
cím: com. Bradesti
Sat. Tarnovita 1/c (Küküllőkeményfalva)
Jud. Harghita, Cod postal: 537027
Romania
Tel/fax: +40266247080
web: www.iolimex.com (erősen under construction az angol nyelvű honlap)
email: infocenter@iolimex.com

9 megjegyzés:

zugrac írta...

Én is kóstoltam, ennél szarabbat soha életemben nem ettem.. a kapor a baj, az bassza el

BB írta...

tán fejlődnek minőségileg is, felzárkózva a tökéletes marketingükhez

Névtelen írta...

Nincs is kapor benne te utolso bunko Zugrac!

BB írta...

Tényleg nincs benne se kapor, sem petrezselyem, sőt karalábé sem. Azonnal pótolni!

ínyenc írta...

Gyömbérrel szurták el. Ha jó magyar mustárt akartok, egyetek Ghaurved mustárt, a mustaar.hu-n megtaláljátok az üzleteket. Szerintem ez tuti, kikanalaztam egy egész üveggel a magosból tegnap este!

Névtelen írta...

Nekem egy életre elment a kedvem az "ábel mustárt"-tól, nagyon csúnyán átvertek minket.

Névtelen írta...

Szerintem meg éppenséggel jó, nem az a hagyományos íz, az igaz :-)

Orsibabb írta...

Akkor lattatok volna milyen ez romlottan...elesztos, nyalkas izevel a tetejen. Visszavittem es kiderult az osszes termek ilyen jo kis "minoseg", persze 2013.08-as lejarattal. Hihetetlen.

Névtelen írta...

ma nagyon sokféle mustárt kapni, de jót nehéz. Ezt a különösen rosszak közé sorolom... Olyan mint az egyszer használatos türelem: soha többször!