2013. szeptember 15., vasárnap

Holy Shit! Szent Jobb Gyógyszertár Budaörsön

Lelőhely: Budaörs, Auchan

Business is business, az érzelmi azonosulás jót tesz az üzletmenetnek. A homeopátia is van annyira abszurd agyatlanság, mint egy augusztus huszadikai körmenet, élén egy halott testrésszel.

Egy aszott hulladarabról gyógyszertárat elnevezni?  Akkor a Lenin Mauzóleum is kóser, megnyugodhatunk, a jobb-bal találkozik a hullagyalázásban/hullafetisizmusban.
A Szent Korona Szépségszalon és a Nemzeti Dohánybolt után semmi sem lep meg, mindent elönt a szürreális, mellveregető, faszlengetős magyarkodó giccs.

Viszont nagyon kedvesek voltak, már a saját érdekeik ellenében is (lebeszélt az eladó egy drága cuccról, mondván, hogy az olcsóbb is ugyanolyan hatásos)

 A modern nacionalizmus kihívása, az állam, az egyház és a társadalom viszonyának megváltozása a tizennyolcadik század vége óta arra kényszerítette a nagy egyházakat, hogy újrafogalmazzák a vallási, azaz konfesszionális identitás és a nemzet mint elgondolt társadalmi rend viszonyát. E párhuzamosan zajló folyamatok kölcsönhatásai a vallás nacionalizálásához, valamint a nemzet szakralizálásához vezettek. István király Szent Jobbjának kultusza a huszadik században kiválóan alkalmas arra, hogy bemutassuk e fejlõdés következményeit.

Mindenekelõtt tisztázni kell néhány premisszát. A következõkben ugyan elsõsorban társadalmi jelenségként fogjuk szemügyre venni az ereklyekultuszokat és a körmeneteket, mégis fontos áttekinteni a teológiának a témára vonatkozó téziseit is.
1 Az ereklye a hívõ számára azt bizonyítja, hogy Isten még a halálon is diadalmaskodik, mégpedig nemcsak lelkileg, hanem testileg is – a hívõk a transzcendenciát pillantják meg az ereklyében. A szent test, az ereklye azé, aki hisz a "hitelességében". Az ereklyék sorsára igen jellemzõ az "autentikusság" jelentésmezõje körüli harc. A liturgia tudományában az autentikum "egy okirat vagy ereklye hitelességének, azaz hihetõségének bizonyítékát" jelenti (Brakmann 1987 [1933]: 1286); következésképp a hihetõség elõállítása áll a középpontban. Amíg az ereklye hihetõ, addig van társadalmi hatása is. Az ereklyekultusz további aspektusa az ereklye "szentségével" függ össze. A teológiai felfogás szerint "szent" a vallási és etikai szempontból tökéletes egyén. A szent nemcsak Krisztusban él mintaszerû, angyali életet, hanem tökéletes, azaz sérthetetlen és halhatatlan, tehát ideális testtel is rendelkezik (Larsson és Hausberger 1985: 641–672). Ehhez hozzátartozik az a paradoxon is, hogy a tulajdonképpen tisztátalannak számító tetemet a lehetõ legtisztább testnek tekintik (lásd Eliade 1987: 275–282). (c3)


Budaörs, Szent Jobb, gyógyszertár, patika, giccs, ereklyekultusz, katolikus, identitás, kultusz, mágikus csodahit , Auchan

Budaörs, Szent Jobb, gyógyszertár, patika, giccs, ereklyekultusz, katolikus, identitás, kultusz, mágikus csodahit , Auchan

az origi Szent Jobb (forrás: wiki)
„Ha felmerül az ereklye hitelességének a kérdése, általában elmondhatjuk, hogy írott adatok alapján” – tisztán történeti módszerrel – „az ereklyék azonossága teljes bizonyossággal nem állapítható meg.” – írja Györffy György.

Szent Jobb Gyógyszertár Budaörs az Auchan üzletsorán
Sport u. 2-4.

Nyitvatartási idő:
Hétfőtől-szombatig: 9-21 óráig
Vasárnap: 9-20 óráig.

telefonszám: 06-23-428-100, -101

• Receptre és recept nélkül forgalmazható gyógyszerek
• Homeopátiás szerek
• Állatgyógyászati készítmények
• Étrendi kiegészítők
• Gyógyhatású termékek
• Gyógykozmetikumok ( Vichy, Babe, Eucerin, Roc)
• Dr. Batz gyógypapucsok
• Egészségpénztári kártyák elfogadása

Kapcsolódó: a Szent Jobb Körmenet

Nincsenek megjegyzések: