2012. február 13., hétfő

Alig álcázott reklámposzt kezdő bartosisták számára



A bartosista szubkultúra még rengeteg felderítenivaló csócsálást tartogat a csocsiológiatudomány számára. Fontos letérképezni a kukatók számára az eddig született néphagyományi leletanyagot. Bartos Cs. Istvánra is igaz az, ami a legtöbb népi furfangos alakra, világbolondjára, váteszre, vándorfilozófra és mágikus emberre: valódi életénél sokkal többet elmond róla a köré épült folklór, a nép ajkán keletkező történetek, a tanítványok szellemi és lelki megvilágosodásából fakadó élmények, reflexiók, kultuszok, kánonba szerveződő tradációk. Népszerűségét az a felismerés ösztönzi, hogy ő nem korunk szokványos sztárkarrierjét futotta be, nem a jól szervezett médiaipar gépsorain gyártották le.

A bartosizmus elharapozásának - hájpjának - fontos motorja ennek a minden eredetiséget kinyiffantó, fojtó mechanizmusból való kiábrándulás. A Möster filozófiájának központi sugalmazmánya, hogy a rendszer elleni lázadás és ellenállás minden formáját ügyes marketingfogásokkal legyarmatosították. A média, a politikai imázs csak annak ad szabadkártyát, azt képes tolerálni, amit a saját arculatának részévé tehet, azaz bezabálhat, elemészthet. Abszurditása nem Bartosak van tehát, hanem annak a helyzetnek, hogy ezeknek a rém egyszerű dolgoknak a felismerése nem vezetett az övéhez hasonló tömeges lázadáshoz. Manapság kezdődött csak artikulálódni az, amit a Möster saját egyszerű szavaival régóta megfogalmazott, tettivel szimbolizált: új mozgalmak születnek sorra a valóságot leuraló médiaszimulációs csapdák ellen. A világválság - szép képzavarral élve - égető árnyékában egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy a valós társadalmi életvilág kultúrkincsét és a ténylegesen, kétkezi munkával kitermelt fogyasztási javakat a gazdasági-politikai látszatbirodalmak árucikké, majd aztán egy mozdulattal pénzeszközzé, részvénnyé, hitellé varázsolják, üres piaci spekuláció tárgyává sorvasztják.

Reméljük, hogy mindez egyre többeket késztet az önálló gondolatok megfogalmazására, a saját bartosizmusuk felfedezésére. Egyáltalán cselekvésre, alkotásra. Kinek a szatíra, kinek a vicc, kinek egy ütős zene, kinek egy polgárpukkasztó gesztus ugrik be. A műfaji lehetőségek tárháza szinte végtelen.
Most ízelítőül itt pár eddig született könnyűzenei alkotást, filmes paródiát, klipmontázst és portrét mutatunk be, amely a bartosista kulturális forradalom jegyében született. Kérjük az olvasót, ha tud még hasonlókról, akkor linkelje be kommentbe. Szpaszíba!




Szőllősi Norbert - Mándoki Ádám: Bartos-induló
Barbárfivérek: Tolvaj
Ismeretlen alkotó: Bartos wars
Ismerős alkotó: Bartosista cigarettareklám
Hullarablók: Bartos Cs. István
Bartos feltámad

..

És most jöjjön a sötét ürügy, a gennyes marketingcél szárazon, minden melléduma nélkül:
Még február 13-án éjfélig lehet Bartosra szavazni a Milla facebook-oldalán


5 megjegyzés:

lálálálálá írta...

ohuhahahuhaha huha, ez jobb Smitt Palinál is egy méteres bikafinggal

Névtelen írta...

Éljen az új közt. eln!

Névtelen írta...

beteg elme

Névtelen írta...

Szeretünk, István elvtárs! Csak te győzhetsz, mert te vagy az utolsó reményünk!

Az Orleansi Szűz írta...

a Möstör megmutatta az Utat, nekünk már csak járni kell megtanulnunk.