2011. november 18., péntek

Az első

Frissítés, városjáró komment...

"Én is néztem pár hónapja ezt a beépítést az Orczy úton. Le is akartam fotózni, mert nagyon érdekes tendenciát illusztrál. Aztán elfeledtem. Mígnem a minap rá nem bukkantam az "Álomépítők" c. műsor honlapjára, ahol büszkén mutatták be ezt a bővítést. A bővítés jogi háttérről, idomulásáról, arculati kérdéseiről nem tettek említést, csak hogy megoldódott egy öttagú család férőhelygondja."

 http://www.alomepitok.tv/index.php?menu=lakasok&lakas=1

A VIASAT3 ÁlomÉpítők csapatának ezúttal rendkívül nehéz dolga akadt, hiszen az első részben szereplőknek nem csupán szegénységgel, rossz körülményekkel kell megküzdeniük, hanem egy olyan család lelkébe kell visszacsempészniük a boldogságot, akik sokszor azt gondolják, nincs tovább. A Tancsa család hat éves kisfia ugyanis halálos beteg. Péterkének lágyrész szarkómája van, ami lényegében a kötőszövet rosszindulatú daganata. Az ilyen esetek többségében a betegek a diagnózistól számítva legfeljebb öt évet élnek. Édesapja István, édesanyja Zsuzsa és két testvére Balázs és Milán bármit megtenne, hogy Pepét mosolyogni lássa. Éppen ezért jelentkeztek a műsorba, hogy ezzel jókedvre derítsék a nagybeteg gyermeket. Az ÁlomÉpítők nem csupán a család panellakását varázsolják szebbé, jobbá, hanem hatalmas meglepetéssel készülnek Pepe és testvérei számára. (viasat, alomepitok)


A rendszerváltozás után a lakásoknak (mint általában mindennek) egyszerre csak ára lett. A piaci viszonyok haszonélvezői azok lettek, akik a korábbi viszonyokban is megtalálták számításukat. A lakótelepi lakásokban élők kicserélődtek. A rendszervált nyertesei belvárosi polgári lakásokba költöztek, a még tehetősebbek kertvárosokban épült lakóparkokban levő nagy, kényelmes (és drága) lakásokat vettek. A szocializmus kedvezményezettjei által elhagyott lakótelepi lakásokba a posztszocializmus vesztesei költöztek. Akik a lakótelepeken maradtak, azok nem engedhették meg maguknak a költözés „luxusát”. A lakótelepek Wasteland-dé váltak. A lakcím ma már Magyarországon is státuszt jelez. Ha valaki Béke utcában lakik, rögtön tudni lehet róla, hogy lakása lakótelepi. A lakótelepi lakás birtoklása az államszocializmusban privilégium volt. A poszt-szocializmusban a depriváció biztos jele. A lakótelepeken szegények laknak, és ennek megfelelően szegényes a környezet. Lepusztult játszóterek. Nyugdíjasok számára amúgy sem vonzó a hinta és a homokozó. A kapualjakban posztszocialista vállalkozók kis boltokat nyitottak, amelyekben coca-cola, Marlboro és a szegény-luxus egyéb rekvizitumai kaphatóak. A lakásokban napi vendég a végrehajtó. A műszaki és az erkölcsi avulás miatt 2020-ig ötszázezer lakótelepi lakás teljes felújítására lenne szükség. Egy lakásra vetítve egy-másfél millió forintból újjá lehetne varázsolni a mára teljesen lepusztult épületeket. (Csepeli)

 kapcsolódó: lakótelep blog + a lakótelepi depresszió festője, Szüts Miklós




A buszmegálló mocskos és hideg,
Álmosan vársz ott, nem tudod, minek.
Naplódba minden nap ugyanazt írhatod,
Elviselt sorsod okát nem firtatod.

Elszívsz egy cigit, mert mások is szívják,
Bírod a hideget, mások is bírják.
Tűröd a szagot és tűröd a sarat,
Rút lelki hegeken lazul a varrat.

Iszol egy kávét, mások is isznak,
Bízol a sikerben, mások is bíznak.
Ásító sofőr az ajtókat nyitja,
Szívod a nagy faszt, mindenki szívja...

10 megjegyzés:

városjáró írta...

Én is néztem pár hónapja ezt a beépítést az Orczy úton. Le is akartam fotózni, mert nagyon érdekes tendenciát illusztrál. Aztán elfeledtem. Mígnem a minap rá nem bukkantam az "Álomépítők" c. műsor honlapjára, ahol büszkén mutatták be ezt a bővítést. A bővítés jogi háttérről, idomulásáról, arculati kérdéseiről nem tettek említést, csak hogy megoldódott egy öttagú család férőhelygondja.

http://www.alomepitok.tv/index.php?menu=lakasok&lakas=1

BB írta...

olyan, mint a tegelés: tovább rontja a panelgettó vizuális megjelenését. Edig a ronda épületnek legalább egységes volt a rondasága :)

BB írta...

a linket átzsilipeltem a posztba, köszi

városjáró írta...

Thx!

Azért kiváncsi lennék a kerületi ép. oszt. véleményére is. Eszerint tehát egy panelház oly rútnak van gondolva, hogy bármi megengedhető vele/rajta/ellene/érte?

BB írta...

nem lenne rossz, ha hasonló, de más színű kalitkákkal "növelnék" az életteret, legalább színesebb lenne a szürke panel. Jelenleg mindenféle szabályozás nélkül, amolyan csináld magad mozgalom keretében megy az akváriumok építése

városjáró írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
városjáró írta...

De ez itt nem loggiabeépítés sima nyílászáróval, hanem egy konrét erkély bedobozolása.

Épült erre egyébként konkrét üzletág is: http://erkelybeepites.com/

Mondjuk nem tudom, miért tartják a nemesebbnek a maguk beépítéseit, mint a lap legaláján átikszelt civil megoldásokat. Utóbbiaknál leglább több fény jöhet be.

BB írta...

ez a vonat elúszott, eddig lomtárnak használta a magyar nép az erkélyt, most meg pótszobának. A szlömösödés megállíthatatlan, költözzön a Kempinskibe.

Névtelen írta...

Álomépítôk... hát igen itt tartunk, végre beértük amerikát a nyomorban.

Ami meg a tv-t illeti amúgy is hánynom kell ezektôl a gyomorforgató US and A formátumoktól. Ennek az eredetijének az abszurditásán legalább lehet röhögni de a magyar verzió az egyszerûen siralmas.

BB írta...

következő műsorunkban álomházzá varázsolunk egy faluszéli putrit: bevezetjük a vizet és az áramot