2011. július 6., szerda

Urbex Csipak romos birodalmában (videó)

Csipak Péter és Tasnádi Péter
Mallorcán
Urbex, urban expedition, városi kalandok, belopózunk és jót fényképészkedünk. Csipak Péter egyik bontásra váró épületében kémkedtünk, a Kempinszki mellett A képekből videót gyúrtunk, tessék nézelődni.

Csipak és sameszai (Yuli Ofer? Vizo?) átrajzolják a világörökséget. Csipak Asquisitions bemosolyog: Budapestnek szüksége van a változásra. Például egy forgalomcsillapított zóna plázával való tönkrebaszására (lásd. Főutca).

Az általunk fotózott épület az 5 bontásra váró épület között az egyetlen, ami után nem sírnánk: építészetileg és városképileg egyaránt érdektelen.


és indavideós duplikát, ha a youtube megint letörli a profilomat:


6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Folyamatos találgatások tárgya az is, milyen kapcsolata van Csipak Péternek a politikával, mindenekelőtt az aktuális városvezetéssel. Tény, hogy amikor a fideszes Karsai Károly 1994 és 2002 között polgármesterként vezette az V. kerületet, Csipak parkolási cége - az 1995-ben létrehozott BLP Zrt. - előbb elnyerte a parkolási díjak beszedésének, majd a parkolási rendszer ellenőrzésének a jogát is. Márpedig ez nem volt rossz üzlet; pár évnyi bevételből néhány saját használatú lízingelt Ferrarira is futotta. Az akkoriban nagy sajtóvisszhangot kiváltó epizód volt az oka annak, hogy amit Csipak a Karsai vezette városvezetéstől kapott, azt 2009-ben Rogán Antal elvette tőle. A Figyelő információi szerint azonban a szakítás csak a nyilvánosság előtt volt látványos, egyébként megmaradt a jó viszony a politikus és az üzletember között. Egy, a Figyelőnek név nélkül nyilatkozó, mind a két felet ismerő forrás szerint Csipak „az a típusú ember, aki szereti feszegetni a határokat", a látványos botránnyal a polgármester pedig csak világosan meghúzta a határt. Rogánnal való kapcsolata ennek ellenére baráti maradt, s a vállalkozó mind a mai napig betonlábakkal áll az V. kerületben.

Ismerői szerint egy fejlesztőnek létérdeke, hogy mindenkivel jóban legyen. A Belváros mindenkori főépítészével pedig különösen nem árt, ha rendezett a kapcsolata, főleg, ha beruházásainak helyszínéül kifejezetten ezt a városrészt szemeli ki. Márpedig Csipak Péter az elmúlt tíz évben - amióta végleg hátat fordított vendéglátós korszakának, valamennyi kávézóját eladta, s felhagyott a telekspekulációkkal is - kizárólag itt építkezik (leszámítva saját, 1500 négyzetméteres villáját a Hármashatár-hegy oldalában). Fejébe vette, hogy valami nagyot alkot, felpezsdíti, s egy európai fővároshoz méltó színvonalúvá fejleszti a belváros legfrekventáltabb részeit - ebből az aspektusból voltaképpen nem meglepő, ha Rogán támogatását élvezi. Cselovszki Zoltán belvárosi főépítésszel pedig kifejezetten harmonikus a viszonya.

Csipakról ma azt tartják, igencsak eladósodott, s a várakozásoktól jócskán elmaradó bérleti díjak több bankhoz - például a CIB-hez és az MKB Bankhoz - fűződő kapcsolatát is megrontották. Csipak Péter esetében azonban semmi sem szokványos léptékű: beruházási elképzelései és havi hitelterhei sem. Hogy ez utóbbi pontosan mekkora, azt nem tudjuk, de a Fashion Streetre felvett bankkölcsönökből a Figyelő információi szerint még mindig mintegy 60 millió eurót kell visszafizetnie. Ezt tetézik az utóbbi hetekben elhíresült saját családi házának kamatkötelezettségei. Az Index.hu által bemutatott, körülbelül 2 ezer négyzetméternyi természetvédelmi területet is elfoglaló - s ezért most hatósági vizsgálat alatt álló - Cirbolya utcai építkezésre a Figyelő információi szerint a Volksbank nyújtott mintegy 1,5 milliárd forintos hitelkeretet. Úgy tudni, ebből eddig közel 900 milliót hívott le, s ez a szerződés sem minden problémától mentes.

Csipak pillanatnyilag tehát nem dúskál a készpénzben, s többek szerint valójában már az is talány, miből jutott el idáig. A transzparenciát, az organikus cégépítést, a szisztematikus befektetéseket hiányoló kritikusai szerint nem prototípusa a magyar vállalkozónak, s az üzletembert ingatlanfejlesztői körökben is nehezen fogadják el.

Persze ne feledjük, Magyarországon vagyunk. „Budapest egy kis falu, s ha valakinek valami sikerül, azt vagy sztárolják vagy köpködik" - hangoztatják a Csipak teljesítményét méltatók.

Névtelen írta...

"Csipak szerzemények" - Jávor Benedek műemlék házakat véd a lebontástól a Bécsi utcában http://www.youtube.com/watch?v=HTVSVriJfUU

Névtelen írta...

Lesz léghajó Budapest felett http://www.youtube.com/watch?v=1C5-3dA6VsI&feature=related

Névtelen írta...

Ez megvan az ötkeri nemkorrupcióról? "Szy Sándor monogramja (a sznob megdicsőülése)"

Névtelen írta...

http://belvaros.blogspot.com/2011/02/szy-sandor-monogramja-sznob.html

Névtelen írta...

silent squatting