2012. december 10., hétfő

A műcsarnokbeli Banksy-szélhámosság

A Műcsarnok kirúgott vezetősége hatalmas beégéssel búcsúzik. A Banksy-kiállításra előirányzott pénzt viszont maradéktalanul sikerült elkölteni (a graffitisek festékes kannáit egy szponzor állta).

Egyetlen Banksy-munka sem lesz a Műcsarnok Banksy-kiállításán, és ezzel új szakaszába lépett a trükkös sztárkiállítások kora. A Szépművészeti által kidolgozott technika szerint eddig legalább egy műre szükség volt a sztárművésztől, hogy kiírhassák a nevét a plakátokra, mint az történt a Caravaggio-kiállításnál. A továbbfejlesztett változat szerint viszont már csak a név marad. Banksyt a Műcsarnokban csupán a filmje képviseli, ami egyébként remek munka, mi is írtunk róla, igaz, két éve, amikor megjelent. (index.hu)



kapcsolódó: Void 1, Void 2, Vandal

A pluszminusz.hu hívta fel a figyelmet Jakócs Dorottya Dorkja képzőművész facebook-oldalára, amelyen az alkotó "Belülről rohad az alma" címmel hat saját készítésű fotót helyezett el a budapesti Műcsarnok falára festett hatalmas méretű képéről. A januárban a Magyar Művészeti Akadémia felügyelete alá kerülő intézmény alagsori kiállítóterében, a Mélycsarnokban szombaton kezdődik a "Kijárat az ajándékbolton át" című eseménysorozat. Banksy, az ismeretlen személyazonosságú művész dokumentumfilmjével azonos című, 2013. január 20-ig tartó eseményhez számos kísérőprogram kapcsolódik majd: előadások, vetítések, zenei rendezvények. Banksy filmjét 17 magyar street art művész, illetve művészcsoport által direkt erre az alkalomra készített környezetben mutatja be a Műcsarnok. Ezen alkotások között szerepel Jakócs Dorottya Dorkja festménye, amit kifejezetten az akadémiai elnöknek címzett. Facebook-bejegyzése szerint: „Fekete Györgynek hagytam tegnap egy kis ajándékot a Műcsarnok falain, hogy legyen minek örülnie amikor egy hónap múlva átveszi a helyet.” (Népszabadság)

Cím: 1146 Budapest Dózsa György u. 37 06 1 460-7000 A híres-hírhedt Banksy film

Exit Through the Gift Shop

 itt is végigröhöghető (maximális pontszám a világ minden zsürije szerint)
 

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

low budget

Névtelen írta...

ha van benkszi, MI nem vagyunk ott. és ez a lényeg, a többi süket duma. aki meg keresztény értékrendeket visz olyan helyre, aminek ez nem rendeltetése, az egy faszkalap.

Diktátor
az egyik ottani alkotó

BB írta...

Nem olyan rossz arc ez a milliárdos ;)

A nyugati világ ünnepelt graffitise kiváltotta a Vojna művészcsoport tagjait, akik botrányos akcióikkal az orosz állam túlhatalmára hívják fel a figyelmet. Kocsijaik felborogatása már sok volt a szentpétervári rendőröknek. Brutális börtönkörülmények, nő- és gyerekverés, kényszerpszichiátria vár a művészekre.

Múlt héten kiengedték az előzetesből annak az orosz művészcsoportnak a tagjait, akik provokatív akcióikkal lettek ismertek világszerte, és kerültek az orosz állam célkeresztjébe. Leonyid Nyikolajev és Oleg Vorotnyikov négy hónapot töltött együtt köztörvényes bűnözőkkel, miután az angol graffitiművész, Banksy kifizette értük az óvadékot.

A két művész a Voina, azaz Háború nevű művészcsoport tagjai, akik szándékosan botrányos akciókkal tiltakoznak Oroszország önkényuralmi beállítottsága, a rendőrség túlkapásai és a fogyasztói társadalom visszásságai ellen. A letartóztatásukat kiváltó Palotaforradalom című akciójukban rendőrautókat borítottak fel Szentpéterváron
A csoportosan elkövetett huliganizmus vádját egyébként etnikai, vallási vagy társadalmi csoportok elleni erőszak esetén szokták alkalmazni, tehát olyankor, amikor kisebbségi csoportok kerülnek veszélybe a többségi társadalom képviselői által, nem pedig egy állami erőszakszervezet a célpont.

A hónapok óta előzetes letartóztatásban lévő művészekről egy rádióműsorban hallott az angol sztárgraffitis, Banksy. Amikor megtudta, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezhetnék a művészeket, felvette a kapcsolatot a szentpétervári rendőrséggel. Eleinte igyekeztek megakadályozni a segítségét, végül most sikerült elérnie, hogy 300 ezer rubel, azaz 2 millió forint lefizetése ellenében szabadlábra helyezzék a két művészt.

Nácik, betegek, kényszergyógykezelés

Bár Leonyid Nyikolajev a BBC-nek úgy értékelte a cellában töltött négy hónapot: "Ez volt életem legérdekesebb és legmegvilágosítóbb élménye", a tapasztalatok nem voltak artisztikusnak mondhatók. A művészeket köztörvényes bűnözőkkel rakták össze, például nácikkal, akik levágták nem megbízhatónak tartott parancsnokuk fejét, és egy hűtőben tárolták. A cellákban együtt voltak a hepatitiszes és AIDS-es rabok az egészségesekkel, noha a betegek elkülönítéséről szabály van.

Kiengedésük után pedig magukat civilruhás rendőröknek mondó alakok támadták meg a két művészt, továbbá Vorotnyikov feleségét, aki kisgyermeküket tolta egy babakocsiban. A művészeket egy ideig közelről kísérte hét gyanús alak, majd mikor a nő le akarta őket fotózni, megtámadták őket, a férfiakat ütlegelték, letépték a nő copfját, a gyerekkocsit pedig a falhoz taszították, hogy a gyerek is könnyebb sérüléseket szenvedett.

Bár a művészek visszatértek a civil világba, a hatóságok igyekeztek helyzetüket megnehezíteni. Kötelesek két órával korábban bejelenteni, ha el akarják hagyni a lakásukat. Amennyiben ezt elmulasztják, újra rács mögé kerülhetnek, Banksy pedig elveszti a befizetett pénzt.

Az egyik rendőrségi szakértő előírta továbbá a vádlottak pszichológiai vizsgálatát, ami nem orvosi vizsgálatot jelent, hanem olyan kínzási technikát, amelyet a szovjet időkben is előszeretettel alkalmaztak a rendszer ellenségeinél.



http://index.hu/kulfold/2011/03/07/banksy_kiszabaditotta_az_orosz_art_gerillakat/