2012. május 6., vasárnap

Anyák Napja

2354.sz. "Dózsa György" facebook csapat üdvözli anyucit.
Ez a virágkereskedők nemzetközi napja is egyben.


Drága sör az Arany Ászok, 
nem veszek, mert anya rászok'.
(Stiller Kriszta)


"Az Anyák Napját, szokásunkhoz híven ÜNNEPI csoport-coverrel ünnepeljük,
mely a jeles alkalomból a Nagy Sztálin szobrát készítő Kossuth díjas művészünk,
Mikus Sándor "Anya gyermekével és labdával" című,
1956-ban átadott,
és jelenleg is Újbudán
a XI. kerületben látható szobrával kedveskedünk az
Anyáknak,
akik nélkül nem lennénk itt." (Szilágyi András)


ami igaz, az igaz: a gyermektermelés jelenlegi technikai szintjén az anyák nélkülözhetetlenek

Ha már anyák napja: itten szeretném sérelmezni, hogy némelyeknek sok potenciális anyuka jut társkeresései során, másoknak meg alig és így ők a hanyatló nyugat durva, a kendőzetlen testiséget ábrázoló, dekadens mozgóképeivel kell beérniük. Javasolom a potenciális anyukák igazságosabb újrafelosztását, hogy némely ifjaknak ne kelljen a Nyugat mételyével fertőznie magát!
gyjjön a kopipészt a wikipédiáról:
Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét.Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe segítségével.1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.
Sajnos azonban Anna Jarvis a népszerűsítésre fordított ideje miatt nem vette észre, hogy hamarosan az ünnepet „felkarolták” a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, amelynek hatására az gyorsan népszerűvé vált a kontinensen is. Az eredeti elképzeléshez képest – az élő és elhunyt anyák tisztelete – az ünnep eltolódott az ajándékozás, Jarvis véleménye szerint pedig főképp a virágkereskedők hasznának növelése irányába. További élete során oly hevesen tiltakozott az ünnep üzletiesedése ellen, hogy még a törvénnyel is szembekerült egy vehemens tüntetése során. Élete végére megbánta tettét és nem akarta nevét Anyák Napjával kapcsolatba hozni. 
Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.
A legtöbb országban ez az ünnep májusra, ezen belül a legtöbb helyen május második vasárnapjára esik.február második vasárnapja: Norvégiamárcius 8.: Afganisztán, Bulgáriamárcius 21., a tavasz első napja: az arab világ legtöbb országa (például Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Irak, Kuvait, Libanon, Szaúd-Arábia)március 25.: Szlovéniamájus első vasárnapja: Dél-afrikai Köztársaság, Litvánia, Magyarország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbiamájus második vasárnapja: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Németország, Olaszország, Peru, Szlovákia, Svájc, Tajvan, Törökországmájus 10.: Latin-Amerika legtöbb országa (például Guatemala és Mexikó), Hongkong, India, Malajzia, Pakisztán, Szingapúrmájus 26.: Lengyelországmájus utolsó vasárnapja: Franciaország, Marokkó, Svédországjúnius második vasárnapja: Luxemburgaugusztus 15.: Costa Ricaoktóber harmadik vasárnapja: Argentínadecember 8.: PanamaMás ünnephez kapcsolódik:Egyesült Királyság (Anglia): az itteni anyák napja (Mother's Day) nagyböjt negyedik vasárnapjára esik. A Mothering Sunday nevű vallási ünnepből alakult ki, amely eredetileg nem kapcsolódik a mai anyák napja ünnephez.India: a nyugati hatásra átvett május 10-i anyák napja mellett megtartják a Durga Puja nevű, októberi tíznapos ősi hindu anyák ünnepét is.Thaiföld: augusztus 12., Sirikit királynő születésnapja

Szilágyi András: Eszmei vezetőnk

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

jáj

Névtelen írta...

juj