2011. december 8., csütörtök

Szélhámosok és a jogi kiskapu: Biotojás Mezőgazdasági Kft

Egyik ismerősöm kapott két hibrid szupertojót a háztájijába, 
oszt a szerencsétlenek súlyos szocializációs problémákkal küszködtek az új tyúkközösségben. 
Nem tudtak enni, inni, meredten bámultak az ég felé, este meg nem követték társaikat a tyúkólba, hanem felmásztak a drótkerítésre és denevérként csüngve aludtak. 

El is nevezte a gazda a két szerencsétlent denevértyúkoknak. 

Ügyes, nagyon ügyes: gátlástalan hazugság, megtévesztés, csalás. A Biotojás nevű cég ketreces tartású tyúkok tojásait árusítja. Simlisnek jön a profit.

Biotojás kft
(forrás: humusz.hu)
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) állásfoglalása értelmében nem jogsértõ a a kerekegyházi Biotojás Kft. gyakorlata, mely a legolcsóbb, ipari technológiájú, ketreces baromfitartásból származó tojásokat forgalmazza a megtévesztõ név alatt. Nem jogsértő a trükkös névválasztás - így válaszolt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) arra a fogyasztói levélre, amely egy piacszerzésre alkalmas, kétes gyakorlatot kifogásolt. A felhozott példa a kerekegyházi Biotojás Kft. 


Esete, amely a legolcsóbb, ipari technológiájú, ketreces baromfitartásból származó tojásokat termel nagy tételben. Hogy a cég miért éppen ezt a nevet választotta magának, arra magyarázatot adhat, hogy minden egyes ketreces-tojásos dobozon öles betűkkel díszeleg a BIOTOJÁS felirat, majd alatta a jóval kisebbre méretezett Kft. szó. Amennyiben a vásárló nem hozott mikroszkópót a doboz oldalára rejtett mákszemnyi ketreces tartásra utaló információhoz, vagy nincsen tisztában azzal, hogy mit takar a 3-sal kezdődő bélyegző a tojáson, máris beemeli kosarába a minőséginek hitt olcsó terméket. 


Ezzel a csellel a cég tetemes előnyt ér el kevésbé élelmes versenytársaival szemben, akik csak a "friss", vagy "tanyasi" jelzővel illetik ketreces portékájukat. Ám az igazi csapást a becsületes, valódi biotojást előállító gazdákra méri, hiszen elszívja a tudatos, de a részletekre kevésbé figyelő fogyasztók jó részét is. Mindebben az NFH nem talál kivetnivalót: 


"Tekintettel arra, hogy a megküldött csomagolás alapján a terméken szereplő Biotojás felirat a forgalmazó Kft. nevének része, nem a forgalmazott termék megnevezése, így a Kft. a termék jelölése során jogsértést nem követett el." 


 áll a Dél-alföldi Regionális Felügyelőség gyors válaszlevelében. Így valószínűleg találkozhatunk majd a polcokon a KAVIÁR Kft. által előállított dobozos májkrémmel, vagy a MINŐSÉGI BOR Rt. feliratú palackozott szódavízzel is. Hogy megvesszük-e, az (sajnos) egyedül rajtunk, fogyasztókon múlik. (humus.hu)

A szegények etetésének az ára: állatkínzás. Olcsó hús, olcsó tojás: ketreces tartás. A szegény is húst akar enni, ennek a szenvedő állatok mellett a fogyasztó is áldozata (vegyszerekkel szennyezett hús). Változó idők, az EU betiltatta a ketreces tyúktartást, a "hagyományos" ketreces tartás 2012-től elvileg megszűnik.


battery-cage chickens (molliemorrissette.wordpress.com
battery cage
(powered-by-produce.com)
! Tojótyúkok ketreccseréje: 109 hazai telep zárhat be


A BTT átfogó brüsszeli ellenőrzéseket sürget - 2011.12.06 
Várhatóan 109 tojótyúk-tartó telepet kell bezárni Magyarországon amiatt, hogy nem tudják teljesíteni a 2012. január elsejétől hatályos, szigorúbb uniós állatjóléti előírásokat. Emellett a Brüsszel által biztosított, héthónapos felkészülési időszakban további egymillió férőhelyet kell átalakítani. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azt szeretné elérni, hogy az átmeneti periódusban is étkezésiként lehessen értékesíteni a hagyományos ketreces tojásokat, Brüsszel viszont csak az ipari feldolgozást engedélyezné. A Baromfi Termék Tanács a múlt heti hazai egyeztetéseken nyomatékosan kérte: a VM az Európai Bizottságnál lépjen fel annak érdekében, hogy ne csak a „renitensnek” bélyegzett tizennégy tagországban, hanem minden tagállamban tartsanak ellenőrzéseket. (Baromfi Termék Tanács)

Magyarországon az éhezés, az, hogy valaki naponta nem jut elegendő élelmiszerhez, a becslések szerint mintegy 100 ezer embert érint – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. Az úgynevezett minőségi éhezés, azaz amikor egy ember nem jut elegendő húshoz, húskészítményhez, vagy az ezeket helyettesítő egyéb fehérjéhez, már 1-2 millió embert is érinthet Magyarországon. (hvg.hu)



debeak_lg
chicken-debeak-04



A termelők a 4 milliós hazai tyúkállomány 88 százalékát ketrecekben tartják, és a mai körülmények sokak számára lehetőséget nyújtanak arra, hogy olcsó fehérjeforráshoz jussanak. (...) Ha a hagyományos tartás költségeit száz százaléknak vesszük, az új típusú ketrecekben a költség 108 százalék, zárt istállós mélyalmos tartásban 121 százalék, szabadtartásban 150 százalék és biotartásban 200 százalék. A termelési költségkülönbségek nyilvánvalóan az eladási árban is jelentkeznek. (...) A szövetség elnöke szerint nem szabad, sőt tilos tönkretenni az iparágat, és megfosztani több millió szegény embert, hogy olcsón, magas tápértékű élelmiszerhez jusson. (...) Jelenleg a 4 milliós tyúkállomány 88 százalékát ketrecekben, mintegy 13 százalékát alternatív rendszerekben és kevesebb, mint 1 százalékát biofeltételek között tartják. (Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke)



Európában egyébként Magyarországon a legmagasabb a tojásfogyasztás 284-287 darab/év/fő, míg az Európai Uniós átlag 220 darab/év/fő. A tojótyúkállomány megközelegesen 15 milliós, ebből kétmillió tenyészállat, mintegy ötmillió az úgynevezett intenzív tojótyúk, amely piacra termel, háztáji körülmények között pedig 8-9 millió tyúkot tartanak. 


 A Fauna Magyarországon 13 kiskereskedelmi láncot keresett fel felmérése során. A legtöbb szupermarket azonban többszöri próbálkozás ellenére sem válaszolt. A CBA, a Co-op és a Reál visszautasította a válaszadást. A Metro azonban pozitívan válaszolt, sőt saját németországi mintáját követve ki kívánja terjeszteni hazánkra az alternatív tojások sikeres, növekvő értékesítését. A Spar, bár a kézirat készítésekor nem válaszolt, idén a fogyasztók által küldött levelek hatására utólag kitöltötte a kérdőívet és együtt kíván működni a Faunával a ketreces tojások arányának visszaszorításában saját bolthálózatában. (tudatosvasarlo.hu)


Végezetül egy kis tudattágítás: a tojáskód megfejtése (forrás: zeitgeist hungary)


A tojáskód megfejtése

0 – ökológiai (bio) gazdálkodásban termelt tojás
1 – szabad tartásban termelt tojás
2 – alternatív tartásban termelt tojás
3 – ketreces tartásból származó tojás

3 = ketreces tartásból származó tojás:

ketreces tyúktartás
chiks is cage
forrás: awordfromauntb.blogspot.com)
Az Európai Unió 2012-től tiltja a hagyományos ketreces tojótyúktartást. Helyette egy módosított, úgynevezett feljavított állattartási rendszert ír elő, amely a madaraknak a korábbinál nagyobb alapterületet, továbbá tojófészek, ülőrúd és korlátozott porfürdőzési lehetőség biztosítását tartalmazza. Jelenleg egy ketrec mérete általában 50-szer 50 centiméter, amelyben öt-hét tyúkot helyeznek el. A ketrec alja lejtős rács, van benne etető, itató és tojásgyűjtő szalag. Ezek a körülmények korlátozzák a tyúkokat abban, hogy faji sajátosságukból eredő viselkedésüket gyakorolják, vagyis kitárják szárnyukat, csapkodjanak, vagy porfürdőzzenek.
(tudatosvasarlo.hu)


A tyúkok parányi ketrecekben élnek csupán 550cm2 terület jut minden egyes madárnak – ez kisebb, mint egy A4-es lap. Több mint hat madár osztozik egy ketrecen. A ketrecek dupla sorokba nyolc szintnyi magasságba vannak elrendezve. A tyúkok egymásra vannak zsúfolva. Dróthálón állnak nem éri őket napfény, nem tudják mozgatni a lábaikat, nem tudják széttárni szárnyaikat és nem tudnak homokfürdőzni. 



Szintetikus vitaminokat, gyógyszereket és színező adalékanyagokat adnak a madarak táplálékához, akik nagy számban pusztulnak el minden nap. Az ilyen fajta ketrecek EU szerte be lesznek tiltva 2012-re. Ezután csak feljavított ketrecek lesznek engedélyezve, melyben 750 cm2 terület jut egy tojótyúknak. A ketrecek tartalmazni fognak fészket, ülőrudat és “kaparó helyet”. Németországban és Hollandiában a “kis csoportos tenyésztés” kissé túlteljesíti a követelményeket. 


Ez a fogyasztóknak félrevezető mivel az állatok komfortérzetét sugallja. Jóllehet minden madárnak 800cm2 terület jut (fél söralátétnyivel több, mint az előző adatok, bár 60 tyúkot tartanak egy ketrecben. Az összes ilyen jellegű tartásmód ketreces, ahol a tyúkok elfogadhatatlan körülmények között élnek. “A kis csoportos tartásból származó tojások elfogadhatónak hangzanak – de nem azok!” Figyeljen a tojáson levő számra – a ‘3’-as ketreces tartásból származik!!!
(forrás: vier-pfoten.hu aka Négy Mancs)





"Több milliárd tojást importál Németország a ketreces baromfitartás betiltása után visszaesett hazai termelés pótlására. A hazai termelésű tojás aránya a 2000-ben mért 75 százalék helyett tavaly már csak 58,8 százalék volt Németországban, holott a tojásfogyasztás nő; tavaly fejenként 211 darab volt, ami hárommal több az egy évvel korábbinál."
(MTI)


2 = alternatív/mélyalmos tartásban termelt tojás

Mélyalmos tartás 1.
(forrás: farmtojas.hu)
Mélyalmos tartás 2.
(forrás: farmtojas.hu)
Itt kilenc tojótyúkot tartanak négyzetméterenként, nagy csarnokokban. Ez a szám egészen 18 tyúkig emelkedhet m2-ként. Különböző szintű ülőrudak és tojófészkek vannak a tyúkoknak biztosítva. 6000 madár tartható így egy épületben. Ez azt eredményezi, hogy az állatok hierarchia szintjeiben nehézségek akadnak, melynek eredménye az olyan viselkedési zavarok, mint a tolltépés és a kannibalizmus. Ez a fajta stressz gyakori okozója a halálnak, azoknál a madaraknál melyek alulmaradnak a ranglétrán.
(forrás: vier-pfoten.hu aka Négy Mancs)

2 =  szabad tartásban termelt tojás (free range)




free range csirkék
(forrás: tripadvisor)
A szabad tartású tyúkoknak legalább tyúkonként 4m2 területük van, melyet egész nap használhatnak. A körülmények ugyanazok, mint a szabad kifutós tyúkoknál: ülőrudakat, tojófészkeket, kaparófát és almozott területet biztosítanak a tyúkoknak. Ezáltal a tyúkok alapvető igényeik jobban kielégíthetők, mint a ketrecben. 
(forrás: vier-pfoten.hu aka Négy Mancs)

Nálunk a free range azt takarja, hogy a madárnak folyamatos kijárási lehetősége van növényekkel tűzdelt szabadba, van legalább négy négyzetméter saját tere, az etető és itató elérhető közelségben van, a takarmány összetétele adott, az antibiotikum pedig nem alanyi jogon, csak a beteg madárnak jár.


1 =  ökológiai (bio) gazdálkodásban termelt tojás


forrás: plamondon.com
(forrás: manhattaninfidel.com)
A bio gazdaságokban minimum 4m2 terület jut egy tyúkra. Az istállónak legalább az 1/3-a almozott terület tojófészekkel és ülőrúddal, maga az istálló 3000 tojótyúknak felel meg. A betegséget megelőző gyógyszeres kezelés tilos. A fő előnye ennek a típusnak, a szerves tartásmód, amelyet csak bizonyos társaságok alkalmaznak. Az állattartás területfüggő – ami azt jelenti, hogy annyi állatot tartanak amennyit az adott terület el tud látni táplálékkal. A takarmányt minden hozzáadott szintetikus fertőtlenítő anyag, rovarirtó és génmódosító szerek nélkül állítják elő. 
(forrás: vier-pfoten.hu aka Négy Mancs)




Az állatbarát út a tojásmentesség A tojást ki lehetne hagyni rengeteg feldolgozott élelmiszerből, vagy pedig más összetevőkkel helyettesíteni. Ez elkerülhetővé tenné az állatok szenvedését és a problémákat, melyek a jó minőségű állattartásnál is előfordulhatnak. A nemiség csak egy példa - röviddel a kikelés után a csibéket nemük szerint kiválogatják. A hímivarú naposcsibéket azonnal elpusztítják, mivel ők nem adnak tojást és csak hízlalásra alkalmasak. (forrás: vier-pfoten.hu aka Négy Mancs)

Kapcsolódó: Tescovirsli moszatból és más ínyencségek + Lidl

2 megjegyzés:

Martina írta...

Kis kiegészítés: 1-es kód, szabad tartás, 0-as kód bio tojás és 2-es kód, mélyalmos tartás

BB írta...

köszi, de beleollóztam ezt is

0 – ökológiai (bio) gazdálkodásban termelt tojás
1 – szabad tartásban termelt tojás
2 – alternatív tartásban termelt tojás
3 – ketreces tartásból származó tojás