2011. október 25., kedd

Tömegnyomor: Lidl a Lövölde téren

Lidl prolietetés
(dunaharasztima.hu)
Lidl kiskereskedelmi üzlet
cím: 1061 Budapest, Király utca 112
(a Lövölde tér mellett)
Nyitva tartás: H-V, 08:00 - 21:00

Honlap: www.lidl.hu, www.lidl-info.com

A Lidl tulajdonosa, Dieter Schwartz vagyonát 11,5 milliárd euróra (3400 milliárd forint) becsülték. Ohne szakszervezet, maximális kizsákmányolás, a terhes nők kirúgása és még sok más érdekesség.

Bánatosan sóhaj a szemközti CBA-ban, a tér és a környék többi kisboltjában hullaszag. Akárcsak a TESCO (Express), a LIDL az utolsó piaci szegmenst is el akarja foglalni, a "beugrok a sarki közértbe", esetleg a "öreg vagyok, fáj a lábam messzebbre menni" kisboltok elől is elszívni a profitot. A magyar kiskereskedők végveszélyben, a magyar kispolgárság önnön hamvába hull.

Mielőtt megjelentek volna a nemzetközi üzletláncok, volt egy kis boltom és jól éltem. Nem bírtam velük a versenyt, csődbe mentem. Most én egy nemzetközi üzletláncban dolgozom és a bérem csak arra elég, hogy megvásárolhassam náluk a legszükségesebbeket" 

A Lidl mellesleg akkor lopta be szívünkbe magát, mikor a kerületi önkormányzat bűnsegédedelmével cinkos elnézésével lebontatta Magyarország legrégebbi repülőgéphangárját, a mátyásföldit, ami technikatörténeti emlékünk és némi átalakítással meg empátiával megmenthető lett volna, akár üzletcsarnokká átalakítva. Hahó, mekkora Nokiásdoboz volt a karácsonyfa alatt, fiúk-lányok?

Lidl
(forrás: fucklidl.blogspot.com)
Szóval benéztünk a Lövölde téri Lidl boltba és láttuk, hogy szűk, mint a tyúksegg felsőközép, pállottan állnak a szegények benne, mert egymás kerülgetésére sincsen hely. Tömegnyomor. Minél több árut és embert begyömöszölni minél kisebb helyre, aztán majd meglátjuk, akár a West Balkánban. Kosarak itt vannak, nem a szokásos harddiszkont jellegű igénytelenség van itt. A sor ijesztő hosszúra nyúlhat, de több pénztár is működik, dicséretesen gyorsan szabadulunk. A pénztárak szűk, kordonos elválasztása ugyancsak elgondolkodtat, hogy tűz esetén hogyan szorul itt meg a tömeg, hiszen itt sem fér el két ember egymás mellett... namindegy, baj csak a szomszéddal történhet. Akiket ellenségeknek rendelt a sors, mindig összetalálkoznak egy szűk sikátorban.

Árak:

- Nemes szalámi 650 g 1399 forint (worstof Lidl, a téli szalámi vizuális koppintása, tkp lecsósszalámi, sós és ízetlen, emberi fogyasztásra alig. Gyártja: H. Kemper GMBH &Co KG, Hauptstr.2., D-49638 Nortrup)

- Olivabogyó paprikával töltve 680 g e 420g 419 ft (legjobb of Lidl, Baresa  grüne Oliven gefüllt mit Paprika, saját márka Lidl Stiftung & Co. Kg, Stiftsbergstr. 1,  D-74167 Forgalmazza Lidl Magyarország Bt, Rádl árok 6., H-1037 Budapest)

- újhagyma (kötegelt, 5 db) 99 forint
- finomliszt 1 kg 129 forint
- Medve sajt natúr 299 ft

- Tartós tej 1.5% 149 ft
- Tej 2.8 179 ft

Dieter Schwartz
(penzcentrum.hu)
- Bismarck hering 399 ft (csak ínyenceknek)
- Earl Grey tea 169 ft

- Kozel világos sör 0.5 l, 4,5%, bádogos 139 ft
- Argus sör, 0.5 l, 7.2%, bádogos 139 ft (ezt sem az ízéért issza a magyar...)
- Félbarna Barna sör 159 (mellesleg, ha nem gagyi sört akarsz venni, akkor általában 200 fölötti árra számítsál, szóval ebből a szempontból drágább a CBA-nál vagy a Tesconál ez az üzlet)

Legolcsóbb bor (vmi Duna-Tisza közi, 1 liter) 300 forint (plusz 65 az üveg)

- Vmi Noname ásványvíz 1.5 l, természetesen PET palack, 45 ft ("a buborékos víz a szegény ember környezetkárosító luxusa")
- Theodora szénsavas 99 forint (lásd. fentebb)

- Vajas Croissant Nugátos 129 ft
- Almás táska 139 ft

Fincsibe, optikai tuninggal: éljen a környezetbarát csomagolás
- 1250 g fagyasztott zöldségkeverék 359 (olcsóbb, mint a friss...)
- Kicsi gombás pizza 256 ft (pfúj, ez nagy mellévásárlás volt)
- Csirkemáj, fél kiló (hatalmas dobozban, optikai tuning) 479 forint
- zacskós gulyásleves, állítólag 4 személyes 259 ft (Nyugaton nemrég 3 db nagyon finom Ül-Ker török zacskóst vásároltam 350 forintért egy török boltban... blokkot persze nem adtak)
- Napraforgó étolaj 2 l 758 ft
- Piros Arany (erős) 315 (a plasztik élelmiszer és a gasztróhorror kedvelőinek)
- Halászlékocka, 4 db 289 ft (másnapos gyomorra)
- Tchibo Family 250 g 799 ft
- Őrölt mustármagos francia mustár 200 ft (kétszer csíp:)
- Erős reszelt torma 199 ft
- Noname energiaital 99 forint
- Circuss Napraforgó mag (sótlan) 55 ft (hamá úgyis Balkán vagymuk)
- Eperlevél (8 tojásos, muhaha)  tészta, csigatészta,  cérnametélt 129 forint (erősen leárazva)
- Helyben sütött "parasztkenyér" 1 kg 199 forint (350-ről leárazva, a Lipóti parasztkenyér gyenge utánzata, olcsó és szar)
- szatyor 35 forint (okos és környezetbarát, kevesebb szemét, több profit)

Lidl - Shitl
wiki:
A Lidl-t az 1930-as években alapította a Schwarz család, az üzlet eredeti neve Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgrosshandlung volt. Az 1970-es években épült az első olyan áruház, amelyet ma is ismerünk.
1930-ban Josef Schwarz a Lidl partnere lett, így együtt hozták létre a Südfrüchte Grosshandel Lidl & Co.t, ami csupán gyümölcskereskedésnek indult, ám ma már fejlett diszkontáruházként ismerjük. 1977-ben Josef Schwarz fia, Dieter Schwarz megalapította a Lidl & Schwarz-ot, a cég ama formáját, amely ma elterjedt. Az első Lidl diszkontáruház 1973-ban nyílt meg, az Aldi mintájára. Schwarz 1977-ben megvette a Lidl nevet Ludwigtól.


A Lidl anyacége, a Kaufland szintén neckarsulmi székhelyű, családi tulajdonú vállalat. A Lidl diszkontláncon kívül a Kaufland hipermarketlánc is a csoportba tartozik.


Térkép:

Lidl Áruházak - Központi régió nagyobb térképen való megjelenítése


http://urbanista.blog.hu/2009/01/25/bontjak_a_legregebbi_magyar_repulogephangart_lidl_epul_a_helyen

Ich scheisse auf Lidl
(wer-kennt-wen.de)
Ha valaki szeretné megnézni a legrégebbi magyar repülőgéphangárt, siessen. Épp most bontják, hogy – ha helyesek az értesüléseink – a helyén egy Lidlt húzzanak fel. (Na persze a bontás után is lesz legrégebbi magyar repülőgéphangár, csak már nem ez...)  
 A Szívlapát blogon bemutatott remek 1936-os svéd úti filmben 1:22-nél megérkezik a gép a budapesti repülőtérre – vagyis Mátyásföldre. A képen jól kivehető az akkor viszonyok közt is elég szerénynek nevezhető reptéri infrastruktúra, melynek két jellegzetes épülete – az irányítótorony és az egyik hangár – a mai napig megmaradt. Holnap talán már csak az irányítótoronyról mondhatjuk el ugyanezt. 
 Csütörtökön kimentünk megnézni miújság a helyszínen, és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy épp markolók verik szét a hozzátapasztott kis bódékat. 
  
De magának az egykori hangárépületnél is "pallásról néz be az ég". Az Urbanista információi szerint az ingatlan a Lidl tulajdonában van és hamarosan itt is újabb tagja nyílik a kiskereskedelmi hálózatnak. Szerettük volna megkérdezni a cég (megjegyzem egy betéti társaságról van szó!) illetékesét, hogy vajon megtartják-e az épület egyes elemeit vagy teljesen lerombolják az egészet, de csütörtökön-pénteken sajnos senkit nem sikerült elérnünk. (Értsd.: a Lidl Bt. egyetlen neten megadott telefonszámát sem vette fel senki.) 
  
Természetesen nincsenek illúzióink, nem azt szeretnénk, ha repüléstörténeti múzeumot, gépgyártási kiállítást stb. rendeznének be a helyen, de azért van egy pár szép példa arra, hogy kis átalakítással kiskereskedelmi láncok költöztek egykori ipari létesítményekbe. Mielőtt nekem rontanának az éles nyelvű építészek, le kell szögeznem: tisztában vagyok vele, hogy nem egy zseniálisan újszerű vagy különleges alkotásról van szó. Ez pusztán jelenleg a legrégebbi (alighanem az első) magyar repülőgéphangár. 
   
1920-ban ugyanis épp azért költöztették ide a polgári repülőteret, mert megvolt már az infrastruktúra. Korábban itt működött az első magyar repülőgépgyár (1916-tól míg meg tiltotta az Antant). Archív fotókat böngészve láthatjuk, amint Göbbels mosolyog a reptéren, aztán amint pár évvel később a háborús bűnösöket viszik el egy katonai repülővel. Utolsó neves vendége Nagy Imre volt, akit innen hurcoltak Romániába. 
  
Maga az épület azonban még látott dicső napokat! Évtizedeken át az Ikarus szerelőcsarnokaként működött. Amíg aztán szét nem verték a hazai buszgyártást. Most meg ugye az épületet is.


Lidl: Laufen ist das Leben
(futás az élet)

Stern: Der Lidl-Scandal
Kapcsolódó:

Ők lehetnek a megszorítások nyertesei

Az áfa növelésével, a vállalati elvonások miatt várható munkaerő-csökkentéssel, a kisebb elkölthető jövedelemmel a kormányzat a diszkont értékesítési formát hozza helyzetbe – írja a Napi Gazdaság. (hvg.hu 2011. szeptember 28.)

Tízmilliót fizethet a Lidl a megtévesztő szlogenek miatt

Tízmillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.-re, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. (HavariaPress 2011. június 28.)

Kóli baktériumtól betegedett meg hat gyerek Franciaországban

Hat gyerek került súlyos állapotba, miután egy Lidl boltban vásárolt darálthúst ettek. A hatóságok szerint az ételmérgezésnek nincs köze a németországi járványhoz. (MTI 2011. június 16.)

Tarolt a Tesco

Nem változott a sorrend az élelmiszer-kereskedelmi láncok toplistájának élén: a Nielsen piackutató adatai szerint a legnagyobb forgalmazó tavaly is a Tesco volt, amelyet két magyar tulajdonú kereskedelmi hálózat, a CBA és a Coop követ. (MTI 2011. április 20.)

Lidl: gyerekek becserkészése
Feosz: ne dobják a kukába a Lidl ólomjátékait!

Ne dobja ki a kukába senki azt az ólomöntő játékkészletet, amelyet az egyik áruházlánc boltjaiban lehetett megvásárolni - ezt javasolja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.  (Hírszerző/FH 2011. január 24.)

Ólomtartalmú játék miatt megbírságolják a Lidl Magyarországot 

Ólomtartalmú öntőkészlet forgalmazása miatt szabnak ki bírságot a Lidl Magyarország Bt.-re, a cég által forgalmazott terméket visszagyűjtik - közölte vasárnap Budapest Kormányhivatala az MTI-vel. (MTI 2011. január 23.)

Milliós kárpótlást fizet a Lidl egy hatéves kisfiúnak

A Lidl élelmiszerlánc rágalmazás miatt 7500 eurós (körülbelül 2,1 millió forintos) kárpótlást fizet egy hatéves ír kisfiúnak, akit tavaly megalapozatlanul vádoltak meg egy zacskó chips ellopásával. (hvg.hu 2010. július 28.)

Elbocsátották a Lidl németországi vezetőjét az újabb botrány miatt

Azonnali hatállyal elbocsátották állásából a Lidl németországi vezetőjét, Frank-Michael Mrost, a Magyarországon is jelen lévő diszkontáruházláncnál kirobbant újabb botrány miatt. (MTI 2009. április 06.)

Lidl, a multinátzi
Botrány a Lidlnél: aktát vezettek a dolgozók betegségeiről

A közelmúlt megfigyelési botránya után újabb hasonló és rendkívül kínos ügy robbant ki a Lidl német diszkontáruházláncnál. (MTI 2009. április 06.)

Városjáró gyűjtése a Lidl vidéki nyomulásáról. Megtehetik, tehát megteszik, van rá elég pénz a szegényektől:


A Lidl-nek egyébként 'szép' hagyományai vannak a II. kerületben... De Budapest (és az ország) egyéb területein is... Újpalota...  Újpest...  József Attila Ltp... Mátyásföld... Siófok... Gyöngyös...  Mezőtúr...


Humornak egy kis parasztvakító blabla a Lidl honlapjáról:


Vállalatként alapvető törekvésünk a szociális és ökológia érdekek összehangolása azért, hogy méltóak legyünk a nekünk ajándékozott bizalomra.
A „fenntartható fejlődés“ hosszú évek óta nagyon fontos számunkra, amely iránti elkötelezettségünk megmutatkozik fő tevékenységünkben és azon túlmenően is. A fenntarthatóság területén változatos elkötelezettségünk kezdettől fogva intenzív támogatásban részesül annak érdekében, hogy a felelősség ott érvényesüljön, ahol arra valóban szükség van.
Valamennyi társadalmi és ökológiai tevékenységüng mottója "A jövő útján!". Ezzel jelezzük, hogy nem csak a mindennapi termékeket kínáljuk Önnek a legjobb minőségben, hanem az ember és a természet iránti felelősségünknek is tudatában vagyunk.
A célunk továbbra is az, hogy Ön a jövőben is megajándékozzon minket a bizalmával!

kapcsolódó: Könyv a Lidl viselt dolgairól: A Lidl Fekete Könyve / Swartzék Fekete könyve aka Black Book on the Schwarz Retail Company (angol)



11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ki velük az országból, az élelmiszeripari szemetükkel együtt

Névtelen írta...

Ki veled az országból, az összes szemeteddel együtt!

BB írta...

nah. tessék mán verekedni.

Névtelen írta...

csak erre futja. slusszpássz.

Névtelen írta...

A Lidl-nek egyébként 'szép' hagyományai vannak a II. kerületben...
http://netpoint.hu/?p=3

De Budapest (és az ország) egyéb területein is...

Újpalota
http://lidl.blog.hu/2007/03/03/egy_kisebb_erdo_68_fa_szomoru_kiirtasa_lidl_lidli

Újpest
http://www.ujpest.hu/hir/583/Lesz-e_uj_Lidl_Ujpesten/

József Attila Ltp.
http://tettekmezeje.hu/content/view/32/56/

Mátyásföld
http://urbanista.blog.hu/2009/01/25/bontjak_a_legregebbi_magyar_repulogephangart_lidl_epul_a_helyen

Siófok
http://nol.hu/belfold/a_lidl_felszantotta_siofok_kozepet

Gyöngyös
http://www.gyongyos.info/gyongyos/gyongyos-hirei-kepekben/lidl-bajok-gyongyoson-3.html

Mezőtúr
http://www.nimfea.hu/aktualis/080316.htm

név írta...

http://smafu.freeblog.hu/archives/2011/07/06/lidl_szarsor_teszt/ Teszt rovatunkban olyan élelmiszereket fogunk kipróbálni, amit kizárólag büdös csövesek, szipusok és csóró egyetemisták fogyasztanak, tehát mi. Célunk, hogy szűk pénztárcával is tudjatok hódolni szenvedélyeiteknek és hogy ne tekintsük teljesen hasztalannak mindennapos lerészegedésünk.

Névtelen írta...

olcsó diszkontnak aszar a söre

rékabéka írta...

Svarc bácsi odabasz

Névtelen írta...

Az ár a legfontosabb - világrekorder Lidl-Aldi-páros

A magyar fogyasztó számára, ha meginterjúvolják, az a legfontosabb, hogy magyar terméket vásároljon. Ha viszont a boltban kell döntenie, messze az ár a legfontosabb tényező, amit jócskán lemaradva követ a minőség, a márkanév és az eredet. A márkahűség erős korrelációban van a jövedelemszinttel: a hazai fogyasztó e tekintetben a bolgár és a román polgárokhoz viselkedik hasonlóan, szemben például a svéd és az osztrák fogyasztókkal. Mindennek fényében nem meglepő a hard diszkontok tempós előretörése - derült ki Raskó előadásából.

A Lidl és az Aldi láncok piacra lépésük öt éve alatt együttesen 13 százalékos részesedésre tettek szert - ez a tempó a szakember szerint világrekordnak tekinthető. Az idén együttes forgalmuk 265-271 milliárd forintot érhet el. Tavaly a Lidl 130 üzlettel 165 milliárd forintos forgalmat, az Aldi pedig 64 egységgel 84 milliárdos bevételt produkált. A magyar élelmiszeripar szempontjából mindez azért különösen fontos, mert e láncokban a magyar termékek aránya 30 százalék alatti - hívta fel a figyelmet Raskó György. http://magyar-termekek.blog.hu/2011/12/02/brutalis_adatok_igy_terjeszkedik_a_lidl_es_aldi_magyarorszagon?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_12_03&utm_campaign=index

Morda Bej Mihály írta...

normális tartóstej, sajt, tejföl, vaj, pékáru van a lidibe. meg csoki. a többi terméküket nem próbáltam, nem is fogom.
zölcséget a piacon (de legalább a zölcségesnél), húst a hentesnél.
amúgy a lövölde téri lidi kasszája tényleg horror, mikor át kell nyomakodni a szűk korlátok között három pénztár mellett, ahol épp fizet a kövér szomszéd.
viszont mióta féltjük a cbát a liditől? éljen meg amelyik jobban kiszolgál. a damjanics utcai kaizer is jól bezárt 3 hónapra, mikor neszét vette, hogy rányitjják a lidit, oszt mire volt jó a nagy átalakulás: sparnak lett átkeresztelve, de a pénztárnál ott is mindig horror van, csak nem a szűk nyomakodás miatt, hanem a csigalassú sor miatt, meg mert a keresztbe tett polcoktól nem látni a kasszák felét, csak ha előrenyomakodik a sor mellett az ember. ja, akkor mégis van szűk nyomakodás. szóval azon kívül, hogy nyílt egy újabb közepesen vacak bolt, nem változott a környéken semmi.

Névtelen írta...

a lidl aldi azt arulja amit nyugaton vagy keleten megtermelnek, a minöseg annak függvenye mit vesz a vevö.