2008. december 29., hétfő

Piramisépítő OKJ tanfolyam

okj, piramisépítő tanfolyam, piramisépítés,Budapest, Károly körút, belváros, V. kerület, reklámFigyelem! Új OKJ-s tanfolyamok!!

Piramisépítő (OKJ 234-111-08)
A tanfolyam ideje: 20 év (1040 hét)
Ára: 40.000 Ft

1. hét: ókori építési technikák tanulmányozása, napbárka elkészítése, csillagászati alapismeretek, a gúla matematikai modelljének bemutatása
2-1039. hét: a kövek kifaragása, a piramis megépítése
1040. hét: Közös fotózás az elkészült piramis előtt, vidám búcsúest.

Figyelem! a piramisépítéshez szükséges mintegy 6 millió köbméter követ a szervezők nem tudják biztosítani, azt a résztvevők maguk hozzák a helyszínre.

okj, piramisépítő tanfolyam, piramisépítés,Budapest, Károly körút, belváros, V. kerület, reklám
a fotó lelőhelye: Károly krt, Budapest
témába vágó, ajánlott agymenés: a Nemzetbiztonsági Hivatal földönkívülieket figyelő állomása

Lámpás a Zsidónegyedben

Lámpás, Dob u. 15, zsidónegyed, VII. kerület, Budapest, kocsma,  pub, zsidó, underground, ivó, ifjúsági, jewish quartier, jew, music pubLámpás Klub
Cím: 1074 Budapest
Dob u. 15.
Vasajtó
a Spinoza alatt
Web: www.alampas.hu
(The server alampas.hu at Under construction requires a username and password.)

„Szerinted alkoholproblémáim vannak? Te meg zsidó vagy, bazmeg!”

Szűk utcácskák, melyet az út szélén parkoló autók járhatatlanná tesznek: a Zsidónegyedben vagyuk. Itt a Lámpás nevű kocsma, melyet divatosan Klubnak neveznek. Régebben egy jazz kocsma működött itt, olcsó vodkával felszerelkezve, mára egy bizonytalan profilú ifjúsági pince lett. Zegzúgos.
  
Lámpás a mélyben
Ottjártunkkor egy Dj. osztotta a zenét (...). Ismerős arcról lévén szó, most eltekintünk a dj-k szokásos pocskondiázásától.
Néhány tonna nikotinos kátrány a levegőben elporlasztva,
sörök söráron, 400 forintos környékén. Vannak asztalkák, de a nagyérdemű többség a bárszékeken ücsörög. Vagy ácsorog, egymás tyúkszemén: durva tömegjelenetek vannak :D

Hm, az Alaptalan Pletykák Központja jelenti: tudtátok, h Máté Péter giccsdalénekes lánya, Máté Dorottya Friderikusz titkárnőjeként keresi kenyerét?

Lámpás, Dob u. 15, zsidónegyed, VII. kerület, Budapest, kocsma,  pub, zsidó, underground, ivó, ifjúsági, jewish quartier, jew, music pub, Máté Péter
Lámpás és Máté Péter
Lámpás és klausztrofóbia 
Lámpás és koncert a füstben
további fények és képek

2008. december 28., vasárnap

Mátra Borozó a Vár tövében

boratórium, borozó, Buda, Budapest, Fő utca, kocsma, Magyarország, Mátra borozóMátra Borozó Boratóriuoratórium, borozó, Buda, Budapest, Fő utca, I. kerület, kocsma, Magyarország, Mátra borozó, várm

cím: Budapest, I. ker., 
Fő utca 29.

Nyitvatartás: délelőtt 11-től

Buda egykori főutcája, melyből mára egy füstben fuldokló autóút maradt, bedeszkázott üzletekkel. A szépen életre lehelt Corvin téren, az elegánsnak mondott Art'otel és egy poros Nemzeti Kör irodahelység mellett. Na, ott, a benzingőz mélyén él és virul egy kiskocsma, tömve fiatal 
és öreg alkeszokkal.

boratórium, borozó, Buda, Budapest, Fő utca, kocsma, Magyarország, Mátra borozóA kocsma lelke egyértelműen a tulaj, aki egyben a csapos is.
Csillagászattól a rézmetszési technikáig bármiről hajlandó elbeszélgetni a betérőkkel: esetenként, ha ráér, odatelepszik a kedves vendég asztalához és bekapcsolja a beszélőkéjét. Mindezt olyan természetes kedvességgel teszi, hogy senki sem érzi ezt a fajta közvetlenséget tolakodásnak.

A Tulaj Helyettese, az Alkalmazott is hatalmas arc: kb. két ember 
melóját végezve szaladgál a pult és a szeparé melletti konyha között (a melegszendvicskészítés meglehetősen macerás meló), addig a Pultmelletti Megbízható Alkeszok vigyázzák a terepet. A szendvics kitünő, a 300 forint minden centjét megéri. Ráadásul tőle hallottuk az egyik legjobb kocsmai aranyköpést, amikor a betolt törzsalkeszok hangosan vitatkoztak az AK géppisztoly kezelési útmutatójával kapcsolatban:

boratórium, borozó, Buda, Budapest, Fő utca, I. kerület, kocsma, Magyarország, Mátra borozó, vár"Uraim, ne veszekedjenek, amikor verekedni is lehet!"

Van nemdohányzó szeparé, ott születésnapokat is lehet ünnepelni (ünnepeltünk, dohányoztunk). És egy, hm, meglehetősen eklektikus képgyűjtemény a falon, fénymásoltól az olajig.

Ízé, ezt inkább látni kellene:


Csak üveges sör van, de borból mindenféle minőségben lehet kapni, szimpla vinkótól a friss mustig (csak törzsvendégeknek az utóbbit). Igazán otthonosan a pálinkák között érzi magát a tulaj, van is neki egy igen szép ízlelőbimbómasszázs gyűjteménye. 
boratórium, borozó, Buda, Budapest, Fő utca, I. kerület, kocsma, Magyarország, Mátra borozó, vár
Sajnos egyszer volt szerencsénk jó alaposan szétnézni az alsó(ár)kategóriás almapálesz-készletében, na de olyan alaposan, hogy végül már inkább a sört javasolta. Oszt igen látványos hányáscsík jelölte sz időnként négykerék-meghajtásos utunkat hazafelé: akár egy hatalmas, vidáman zöld színű és habzóan nyálkás csiga, mely rovarirtós káposztát vacsorázott. Azóta kerüljük a töményeket, mint ördög a szenteltvizet.

De későre jár, inkább idelopjuk a sörjárőr blogról

boratórium, borozó, Buda, Budapest, Fő utca, kocsma, Magyarország, Mátra borozóBobby Baccala (2008.11.18. 02:01:07) kommentjét, akinél jobban, pontosabban amúgy sem tudnánk leírni a Mátrát:

néhány bézik info:

70 ft a kisfröccs és nem tablettás, igazi elclassico hely a förszt disztriktben! :)

a hely 1948 óta üzemel, a mostani főnök anyja kezdte csinálni. :) szigorúan patinás a hely.amúgy 2 részből áll, elől ahol a pult is van, vannak a hardlinerek, de egytől egyik jó arcok :D hátul van a kulturált szekció, itt általában egyetemisták szoktak lenni, de találkoztunk már egyetemi tanárral is :D

a főnök rendes köpenyben nyomja, 
a bort pedig fagyizókhoz hasonlóan fém edényekből meri ki. pult mellet méteres szóda, egyszerűen prájszlesz. jah és van vagy 30 féle pálinka, az már nem occsó, meg zsíros D, körözöttes szendvics, melegszendvics, paraszttál..

itt egy pszichológus/szociológus csapat megírhatná a doktori disszertációját..tesóm mindig azt mondja hogy ezt a helyet csak lakottan lehetne eladni :D
ilyen nevek vannak mint Tivadar meg Etelka :)))
boratórium, borozó, Buda, Budapest, Fő utca, I. kerület, kocsma, Magyarország, Mátra borozó, várez az etelka néni állítólag jogász volt, őt kb 85nek saccolom, derékszögben jár és a wcre kimenet mindig a botjával kapcsolja fel a lámpát...még egyszer sem tévesztett :D

szal fasza hely!


ui.: bor van elvitelre is! na ilyet mutassatok még :DDD






frissítés 2012:


2008. december 27., szombat

Turist a Dohány utcában

belváros, Budapest, Dohány utca, Hungary, kocsma, Magyarország, pia, Tourist Büfé, VII. kerület, ZsinagógaTourist Büfé

Cím:
1074 Budapest,
VII. kerület,
Dohány utca 1/c.

A Zsinagógával szemben dől kifelé egy szurtos lyukból a füst: na, helyben vagyunk. Bent, a felismerhetetlenségig összezsúfolva, néhány köbméternyi kispénzű diák próbálkozik Magyarország károsanyagkibocsátását megduplázni, pedig cigiért át kell fáradni a mellette levő hasonszőrű Misterbe. Legjobb helyszín egy olcsó bebaszásra: a borszerű folyadék félelmetesen olcsó, szuiszájdra csábít. A cigizés helyett a lényegesen olcsóbb passzív dohányzás is megteszi, de még mennyire hogy!!! Szellőzés csak nyitott ajtóval lehetséges.

ourist Büfé, Budapest, VII. kerület, Dohány utca, kocsma, pia, Zsinagóga, Budapest, Hungary, Magyarország, BelvárosÁrérték: beszarsz, annyira olcsó (de akár hányhatsz is közben)
WC: távvezérelt, csak fizető vendégeknek (elmegy amúgy, húgyozni bárhol lehet)
Kiszolgálás: a pultnál, nagyon barátságos
Kidobás: jócskán záróra után, finoman, rábeszélően

Ajánlat: Közel, itt a kocsmasoron a lényegesen drágább, de időnként elviselhetetlenül hangos Katapult

Az energiám nagyjából egy kis méretű, reumás medúzáéval egyenértékű, ami már egy hete döglötten töpped a parton. (Pohl: Átjáró)

Janis Joplin a Hősök utcájában (Kolozsvár)

Janis Pub, Cluj, Kolozsvár, Románia, disco, diszkó, discoteka, kocsma, night club, nightlifeJanis' Pub

Cím/adress:
Kolozsvár/Cluj
Eroilor utca 5

Tel: 0264594450
yahoo ID janis_pub
www.janis.ro
(jelenleg üzemen kívül a honlap)

Janis Pub, Cluj, Kolozsvár, Románia, disco, diszkó, discoteka, kocsma, night club, nightlifeHősők útja, a néhai Petru Groza, majd a mégnéhaibb Deák Ferenc utca, mindenesetre a főtér mellett, egy (fél)sétálóutcában, amely egyben a város promenádja és legdrágább része.
A Janis Pub egy rejtélyesen népszerű pinceklub élő zenével, utána diszkótéka, amikor az ifjúság tapogatva ismerkedhet. Szardiniadoboz-élmény, füst, zaj, káprázatos nőneműek. Beengedő és ruhatár van, utóbbi kötelező. Bezzeg a táskát beengedték, tele pezsgővel.

Janis betolt egy emberes whiskyt, rátolt egy adag heroint, majd álomra hajtotta a fejét.

Nos, érdekességként megjegyezzük, hogy itt találta meg BZ cimbora a Világ Legtaplóbb Takarítóját:

Janis Pub, Cluj, Kolozsvár, Románia, disco, diszkó, discoteka, kocsma, night club, nightlife"hajnalban, záráskor jön a csávó és a seprűvel takarít, mindent le az asztalról",
"ide oda csapdos, félelmetes, de szerencse, hogy mindenki be van baszva",
"Pilú beszólt, hogy vigyázz, mert megijesztetted a bácsikámat, mire azt válaszolta: majd legközelebb bekopog."

(magánvélemény, a szerké: azé' annyira nem volt félelmetes, mert három napig csak aludni járkáltál kifelé, muhaha)

kapcsolódó: Kolozsvár blog

Bulgakov Kolozsváron (Art Cafe)

Bulgakov Irodalmi Kávéház, Cafe, Cluj, Kolozsvár, kocsma, belváros, magyar, cafe,pubBulgakov Irodalmi Kávéház

Cím/Adressa:
Kolozsvár (Cluj, Románia)
Klein Micu Inocentiu 17
(a néhai Virág utcában, a Főtértől két perc járóföldre, egy hangulatos mellékutcában, melyben a régi városfal egy részlete is fentmaradt)

Honlap: www.cafebulgakov.com (magyar és román nyelven, oldszkúl design szarráoptimalizált giffekkel, de mindenképpen érdemes megnézegetni:D)

A magyarok által nagy számban látogatott kocsmák ("Krajczár", "Pub", "Bonjour Cafe", Insomnia, Corvinus, Klausen, etc.) közül egy, de itt egyértelműen magyar többséggel, bár sok román és külföldi diák is szereti. Leginkább a budapesti Sirályhoz hasonlatos, az is kisebbségi kocsma hírében áll és ott is pezsegő kulturális élet van.

Bulgakov Irodalmi Kávéház, Cafe, Cluj, Kolozsvár, kocsma, belváros, magyar, cafe,pub
Bulgakov Irodalmi Kávéház, Cafe, Cluj, Kolozsvár, kocsma, belváros, magyar, cafe,pubA világ legjobb kocsmái blogról:

"Valójában irodalmi kávéház, rendszeres kulturális-művészeti programok helyszíne, és a kolozsvári magyar fiatalok törzshelye. A tulaj, Orbán János Dénes a kortárs erdélyi irodalom kiemelkedő tehetségű költője-írója. A kocsmát, vagy inkább kávézót indulásakor (2002) Faludy György avatta fel.
A kocsmáról részletesebben Orbán János Dénes a Korunknak mesélt."

"Bárki bármit mond is, a kultúra legigazibb fellegvára nem az oskola vagy a könyvtár, hanem a kocsma." (Orbán János Dénes a Korunkban)

Bulgakov Irodalmi Kávéház, Cafe, Cluj, Kolozsvár, kocsma, belváros, magyar, cafe,pubTérfigyelő kamera, nyárikert, magyar pincérek, valamint időnként Colos. A hely toleráns szellemét a falfestmény hivatott kiemelni (Tordai Országgyűlés 1568, Európában példa nélküli határozata: vallási türelmet mondanak ki; vallása miatt senki nem üldözhető.)

"Ez művész- és diákkocsma, nincs helye benne a politikának." (Orbán János Dénes a Korunkban)

Hogy ez mennyire így van, azt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjainak a kitiltása jelzi:

– A „megszűrésről” óhatatlanul eszünkbe jut, hogy akadnak kellemetlenségek is egy kocsma életében. Nem is annyira a részegekről meg a rosszul fizetőkről volna szó, hanem a súlyosabb esetekről, amikor egyesek „nem éppen a megfelelő módon” élnek vissza a hely vendégszerető és -marasztaló jellegével. Tudjuk, hogy volt ilyen eset. Miért kellett kitiltani például a vármegyés ifjoncokat?

– A HVIM tagjai teljesen felelőtlenek voltak. Több ízben gyűléseztek a tudtunk nélkül a Bulgakovban, amennyiben gyűlésnek lehet nevezni öt-hat ember asztali beszélgetését. Nem gondoltak arra, hogy ezzel meggyűjthetik a bajunkat – pont azon kocsmáét, amely javarészt magyar törzshelyként van elkönyvelve. Ugye, megtörténhetett volna, hogy az illetékes szervek befűtenek a helynek, nyilván több módszerük is van erre. Én a bőrömet nem féltem, de a Bulgakovért kár lenne. Már csak az is rosszat tett, hogy a HVIM-es sajtóbotrány kirobbanása után, mikor a román lapok revizionista fészeknek nevezték a Bulgakovot, több román törzsvendég – főképp egyetemi tanárok – pártolt el tőlünk, holott mi bárkit szívesen látunk, aki civilizált kultúrember. Azóta gondosan vigyázunk, hogy ne történjen politizálás a Bulgakovban. Ez művész- és diákkocsma, nincs helye benne a politikának.  (
Korunk)

ajánlott irodalom:
1. A világ legjobb kocsmái
2. Inocentiu Micu-Klein, az utca névadója
3. A Korunk idevágó cikke

4. A freskót elkövető Restless Grafics honlapja (jó a csapat:)
5. Kolozsvár blog

Klausen cafe Klausenburgban (Kolozsvár)

Cafe Klausen (néhai Esafin)

Adresa/Cím:
Kolozsvár / Cluj
Str. Sextil Puscariu (ex-Toplita, ex-Bocskai) Nr. 1
Kontakt: 
Tel: 0724 054266

Kolozs megye német nevéből eredeztetve (Klausen).

"Menő", divatos kávézó-teázó-alkoholizáló Mátyás király szülőháza mellett, a Főtértől néhány méterre, a turisztikai epicentrumban. 

Magyar személyzet, vegyes vendégsereg, elegáns belső, állandó és időszakos kiállítások, időnként élő zene. Ottjártunkkor kinéztünk magunknak egy oroszt, Vdovkina Anastasia egyik tűzzománc művet, de . Van wifi is a munkamániás juppik boldogulásáért. Rendezvényekre kibérelhető a helysé (Theiss Robert, 0724 054266). Minőségi Demmers teák, magyar személyzet, kedves kiszolgálás.
Vmi negatív, már csak a beszámoló hitelessége kedvéért: a klón a wc-ülőke megérett a cserére, kissé viseltes a furnér. 

Összességében: kissé rideg hangulatú, de elegáns, elsőosztályú hely, üzleti megbeszélésekre is kiváló.



Agytágítás 1: Román utcanevek régi magyar megfelelői

Agytágítás 2 extrém kíváncsiaknak: az utca névadója, Sextil Puscariu (1877 Brassó-1948 Bran), a Dacoromania (Dákórománia) újság alapítója és vezetője, a kolozsvári Román Nyelv Múzeumának szülőatyja. Többek között.

Agytágítás 3: kollaboráns szemlélet, az MSZP-SZDSZ erdélyi lerakatának ("liberális kolozsvári ifjak") blogja Oh, elnézést, pc korrekten, liberálisul: a cluj-napocai liberális ifjak blogja.

Agytágítás 4. Bloodymary a Klausenről
Kolozsvár blog

Bonjour a Dávid Ferenc utcában (Kolozsvár)

belváros, Bonjour, Cafe, Cluj, Dávid Ferenc utca, fotók, kocsma, Kolozsvár, kávézó, képek, magyar kocsma, photo, pictures, Pub, Romániaid=Bonjour Cafe
(kávézó, söröző, teázó, mindenkinek kedve szerint)

Adresa/Cím:
Kolozsvár / Cluj
Dávid Ferenc (Francisc) 15
Telefon: 0747621360

A Főtértől nem messze, a Brassai Sámuel gimnázium mellett nyíló ódon hangulatú utcácskában leledzik.

Franciás név, magyaros hangulat. Főként magyarok által látogatott hely, ottjártunkor élő magyar zene szólt. Belépésünkkor a román pultos srác beszédünket hallva azonnal hívott egy magyar pincért. 

belváros, Bonjour, Cafe, Cluj, Dávid Ferenc utca, fotók, kocsma, Kolozsvár, kávézó, képek, magyar kocsma, photo, pictures, Pub, Románia
Kiszolgálás az asztalnál, módfelett kedves és türelmes (khm, erős intoxikáció esete forgott fent), talán a legjobb a városban. A régi Kolozsvár a falakon, nyáron terasz  is van. A melegkonyhát nem próbáltuk ki, majd legközelebb. Ez azt jelenti, hogy a hely visszatérésre ajánlott.

Agytágítás: Dávid Ferenc (Kolozsvár, 1510 körül – Déva, 1579. november 15.) az Erdélyi Unitárius Egyház megalapítója.
 

kapcsolódó irodalom: bloodymary
faclia

Kolozsvár blog

2008. december 26., péntek

Újra Terv Presszó

Terv Eszpresszó Presszó, Budapest, V. kerület, Nádor utca, Münnich Ferenc utca, Kiadó kocsma, Pub, funny, vicce
Terv Eszpresszó Presszó, Budapest, V. kerület, Nádor utca, Münnich Ferenc utca, Kiadó kocsma, Pub, funny, vicce
Terv Eszpresszó Presszó, Budapest, V. kerület, Nádor utca, Münnich Ferenc utca, Kiadó kocsma, Pub, funny, vicce
Terv Eszpresszó Presszó
1051 Budapest,
V. kerület, Nádor utca 19
(hm, a néhai Münnich Ferenc kocsmában)

A felújított, de félreérthetetlenül kommer hangzású Terv presszóval már foglalkoztunk, nem csekély befektetéssel retró-hangulatú nosztalgiakocsmává változott.Részünkről pozitívnak ítéljük a váltás, de a retró előtti időkből itt ragadt ajtók megérnek egy utánlövést. A nemzetközi közösség legjobbja :D

Sunsets and clouds in Budapest, Hungary

Budapest, Vár
Budai felhők :)


Kitschy clouds and sunsets in Budapest, Hungary :D
Giccses budapesti felhők és naplementék :D
(gamma and contrast "correction")



sunset, Budapest

Fake American Embassy in Budapest, Hungary

Fake American Embassy in Budapest, Hungary
Kamu Amerikai Nagykövetség Budapesten

The Fake American Embassy
1051 Budapest 
József nádor tér 2-4

jelenleg /nowdays:
Pénzügyminisztérium/Ministry of Finance
1051 Budapest
József nádor tér 2-4

the original Embassy at Szabadság tér:
American Embassy 
1054 Budapest 
Szabadság tér 7-9




Insomnia Kolozsvárott

Insomnia
kocsma, art cafe, kulturális ihajcsuhaj

400091 Kolozsvár/Cluj
Egyetem/Universitatii utca 2
Tel: 0264-408479

"Vezetékes drog: A tv pszichológiai gyakorlatban alkalmazott elnevezése abban az esetben, amikor valamely személy naponta 3 óránál hosszabb ideig nézi a műsorokat, tulajdonképpen a tv rabjává válik. Figyelmeztető adat, hogy Magyarországon átlagosan 4 órát van bekapcsolva egy-egy háztartásban a tv. "


Kolozsvár válasza Budapest romkocsmáira  (ha Kolozsváron még bárkit különösebben érdekelne Budapest, mint olyan...)
A Főtértől néhány lépésre, a Babes-Bolyai Egyetem mellett. A Szentegyház (Iuliu Maniu 4, 2. emelet, 14-es ajtó)  utcából költözött a cég az Egyetem (Universitatii 2, 1. emelet) utcába, szembe a Művész mozival. Nem romkocsma a szó pesti értelmében, ahol élelmes vállalkozók egy üres, esetenként bontásra ítélt házban rendeznek be minimális befektetéssel kocsmát. Az Insomniát egy tágas, első emeleti nagypolgári lakásban alakították ki, erősen a városközpontban. Polonyi és Szöllösy Cukorka és Csokoládéáru Gyár.

Beengedő nincs, tehát balhé sincs. Un. "magyar kocsma", sok magyar látogatja. Nyugodt, toleráns, egyetemisták és értelmiségiek által lakott hely. Kiszolgálás az asztalnál, pincérek beszélnek magyarul.

Punkó a pocsolyarészegség lelkesítő állapotában vizelni távozik. A kló nyugalmában, távol a világ zajától rádöbben, hogy jelenleg három fontos kérdésre kell mihamarább választ találnia: hol van, kivel és miért. Percekig tartó erős összpontosítás következik, egy segítőkész wécéajtó támogatásával, félig feltekeredve az utóbbira. A sokat látott nézőközönség és a személyzet szenvtelenül drukkol. Majd heuréka!, megvan a világegyenlet: leszólít egy pincért és megkéri, h vezesse vissza az asztalunkhoz.

Gigi szívhezszólóan zongorázik. 

A klón valaki kiöntötte a lelkét és felkarcolta a falra:
"Ungarn sind nazis", no meg "War Ensemble".

Béla láthatóan szomorú, születésnapjára megverte a felesége. Bélának megnyílik a szíve és elsírja, hogy a felesége a lányokat szereti.  

Egy zavarbaejtő brutalitással preparált magyar zászló, rajta 1526. év. Ez a megfejtés még sikerült: mohácsi vész, „nemzeti nagylétünk nagy temetője”.

de mi a fáradt harcibéka a fekvő 30, mellette meg a 4 C 5?

(frissítés no1: nagy valószínűséggel a 2004 december 5-i kettős népszavazásra utalt az Alkotó, kissé becsomagolva a szájbarágóan direkt utalást. Mi legalábbis ezt projektáltjuk a képbe, lévén a mai magyar állami szimbólumok akkoriban nem léteztek, tehát mindenképpen valami kortárs jelentést is sejtünk)

(frissítés no2: Uta érkezett a következő megfejtéssel: a felső sor MOHÁCS-ként is olvasható. Tehát: MOHÁCS 1526)

Wifi van, füst ugyancsak, utóbbiból néhányszor több a kelleténél. Udvarias személyzet, kissé drágább az átlag kocsmáknál. Időnként agytágító rendezvények. Nevéhez méltatlanul viszonylag korán zár, de a közelben ott várakozik a Janis Joplin.

Mindezek ellenére:

Insomnia probably the best place in town to get drunk. Nem mellesleg: cseverészésre, társasági életre, esti stresszoldásra is kiváló, nem tolakodó háttérzenével. A "dj Eldobomahajammekkoraművész"-féle álzenészek "fellépése" és egyéb pszeudó-események helyett itt valódi kulturális élet van. 




ajánlott irodalom: bloodymary
meg a pesti Csendes (L)étterem
kolozsvár blog

2008. december 25., csütörtök

Debrecen Fórum Debrecen, bevásárlóközpont


bevásárlóközpont, Csapó utca, Debrecen, Fórum, Hungary, Magyarország, plaza, Rákóczi utca,  shopping center, Kósa Lajos, KarácsonyEl tud Ön képzelni egy karácsonyfát piros színű üveggömbök nélkül? És egy komplett bevásárlóközpontot, ahonnét a karácsonyi dekorációt sikerült a piros szín totális, 100%-os mellőzésével megoldani?

bevásárlóközpont, Csapó utca, Debrecen, Fórum, Hungary, Magyarország, plaza, Rákóczi utca,  shopping center, Kósa Lajos, KarácsonyDebrecenben, Kósa Lajos városában jártunk, és megtekintettük a Fórum bevásárlóközpontot, a narancs az arany és ezüst színben pompázó bevásárlócsarnokot. Bezzeg a reklámarc piros, de az igen hírhedt karriert futott be.

bevásárlóközpont, Csapó utca, Debrecen, Fórum, Hungary, Magyarország, plaza, Rákóczi utca,  shopping center, Kósa Lajos, Karácsonybevásárlóközpont, Csapó utca, Debrecen, Fórum, Hungary, Magyarország, plaza, Rákóczi utca,  shopping center, Kósa Lajos, KarácsonyBár a Fórumot már 2008 november 13-én átadták, tapasztalataink szerint még befejezetlen. Valószínűleg a karácsonyi vásár miatt kellett idő előtt átadni az épületet, karácsonykor dobják össze a kereskedők éves forgalmuk 30%-40%-át. Az épülett tetszetős, de semmi spéci, hacsak az építők trehányságát nem tekintjük különlegességnek. Törött falburkolat a főbejáratnál, pancserül vagy egyáltalán nem javítva, meghökkentően silány díszkövezés, a csomagmegőrző szekrények nem működnek, ésatöbbi. Alapvetően optimisták vagyunk, reményeink szerint januárban majd befejezi a kivitelező cég a mostanság meglehetősen lehangoló állapotban levő épületet.

Tapasztaltunk, megosztjuk:"Közel hozzánk, közel a világhoz"

Kiskarácsony, nagykarácsony, hatalmas tömeg. Híreink szerint Romániában oriásplakátokon is hirdették a megnyitást, a jelek szerint sikerrel: gyakran hallottuk román szót. A ruházati cikkek árai pesti szemmel igen mérsékeltnek tűntek, mindenki talált a zsebének megfelelő cuccot. A büfésoron 400 forintért ittuk a Budweisert, a kajaadagok is korrektek. Multikulti gasztrónomia, görög (Hellas Taverna), kínai (Asia Bufe), Pizza Pont, Burger King, etc., talán a Csibefaló a magyaros.

"Az épületben (...) céltalanul tartózkodni tilos."

Ottjártunkkor meglehetősen irritáló, midi-minőségű zene hallatszott, ami heves siránkozásra késztetett némelyeket. Rövid vizsgálódás után kiderült, hogy kisgyerekek adtak elő valamilyen rendezvény keretében, szintátizátorokon. Ez más.

Nemsokára visszatérünk, egyrészt a helyszínre, másrészt a témára.



Csapó utca – Rákóczi utca – Hunyadi utca és Vár utca által határolt területen.

FÓRUM Debrecen Bevásárlóközpont Igazgatóság címe

4029 Debrecen, Csapó u. 30.
Tel.: (52) 598-800
Fax: (52) 322-358


A FÓRUM Debrecen Bevásárlóközpont megközelíthető a 3-as trolival, 3-as, 24-es, 31-es busszal, és az 1-es villamossal (200 m-re található a FÓRUM-tól).

Nyitva tartás:
Bevásárlóközpont
hétfő-szombat: 08.00-21.00
vasárnap: 09.00-19.00

Üzletek
hétfő-szombat: 09.00-20.00
vasárnap: 10.00-18.00

Spar
hétfő-szombat: 08.00-20.00
vasárnap: 09.00-18.00

Parkoló
hétfő-vasárnap: 0-24.00